15 idei de postări pe social media care îți vor crește notorietatea brandului

Îți amintești când te-ai logat ultima dată pe rețelele de socializare fără să îți apară, aproape instantaneu, reclame la diferite produse și servicii? Dacă nu, înseamnă că și tu ești de acord că în prezent mediul online este saturat de conținut promoțional, iar utilizatorii se simt adesea copleșiți de avalanșa de reclame și postări care promovează direct produse/servicii.

Ca antreprenor, poți să te folosești de asta în folosul brandului tău și să implementezi o strategie de marketing inteligentă, care să cuprindă diferite tipuri de postări, pentru a atrage atenția publicului în mod natural. Descoperă în cele ce urmează 15 idei de postări pentru Instagram sau alte platforme sociale, care să te inspire.

Pe scurt

  • Behind the scenes
  • Concurs
  • Tutoriale
  • Colaborări cu influenceri
  • Postări motivaționale
  • Postări amuzante
  • Daily vlog
  • Postări de tipul „Știai că…?”
  • Testimoniale
  • Clipuri video live
  • Postare de tip takeover
  • Republică postările clienților
  • Postări interactive
  • Mit sau realitate?
  • Campanii sociale

1. Behind the scenes

O primă idee de postare pe care ai putea și tu să o creezi pentru brandul tău este una de tipul behind de scenes. Aceasta dezvăluie procesele, echipa și mediul de lucru din spatele produselor/serviciilor pe care le oferi și poate fi publicată fie sub formă de imagini, fie sub formă de clipuri video scurte.

Cele mai potrivite momente în care să publici o astfel de postare sunt:

  • Cu ocazia lansării unui nou produs. Aici poți să le arăți urmăritorilor puțin din munca de care a fost nevoie pentru a ajunge în acest punct.
  • Pentru a documenta și a împărtăși munca și efortul din spatele unor campanii publicitare, sesiuni foto, filmări sau alte proiecte creative.

Dezvăluind detalii despre procesele interne ale companiei, prin intermediul unei astfel de postări, poți aduce o notă de autenticitate și transparență afacerii tale. Acest lucru te ajută să crești încrederea urmăritorilor în brand.

2. Concurs

Și concursurile sunt modalități eficiente de a atrage atenția publicului în social media, poate chiar mai mult decât în cazul primului exemplu. Motivul este unul simplu: acest tip de postare implică oferirea de premii, în schimbul înscrierii urmăritorilor la concursul organizat. Pentru a avea o șansă de câștig, poți să impui utilizatorilor anumite condiții de participare, cum ar fi: urmărirea brandului pe toate platformele de socializare, etichetarea unui prieten în postare sau alte acțiuni care să ajute la creșterea vizibilității brandului.

Acest tip de postare poate fi util și atunci când lansezi un produs nou, strategia fiind următoarea: premiul concursului este produsul nou apărut, iar o condiție de participare poate fi distribuirea postării pe rețelele de socializare. Astfel, determini publicul să interacționeze activ cu postările tale, iar acest lucru duce la atragerea de noi urmăritori și potențiali clienți, care poate nu ar fi interacționat cu brandul tău.

3. Tutoriale

Acest tip de postare se potrivește cel mai bine afacerilor care vând anumite produse, deoarece presupune oferirea de informații, sub formă scrisă sau de clip video, despre cum pot utilizatorii să facă ceva folosind produsele comercializate de respectivul brand. Motivul pentru care acest tip de postare poate crește notorietatea unui brand este că oferă o valoare practică publicului, incluzând produsul în mod subtil în postare.

Poți să publici o astfel de postare pentru a demonstra utilizarea corectă a unui nou produs și a-i evidenția caracteristicile, dar și atunci când există întrebări recurente din partea clienților legate de utilizarea unui produs vândut de tine.

De exemplu, dacă ai un brand axat pe produse de îngrijire, poți să publici un tutorial despre cum pot urmăritorii să includă un anume produs în rutina lor zilnică. Asta se aplică și în cazul companiilor tech: dacă brandul tău vinde gadgeturi inteligente, poți posta clipuri scurte, care să includă instrucțiuni pas cu pas despre cum configurezi un dispozitiv.

4. Colaborări cu influenceri

Nici postările care includ colaborări cu influenceri nu ar trebui să lipsească din strategia ta de marketing. Atunci când colaborezi cu o persoană influentă din mediul online, pe lângă faptul că aceasta poate posta produse ale brandului tău pe propriul profil, ai și tu ocazia să te folosești de postările respective, pentru a le republica pe pagina ta de brand. Etichetând influencerul cu care colaborezi, poți să-ți crești și mai mult vizibilitatea în mediul online.

👉 Descoperă cum poți să identifici și să alegi cel mai bun influencer pentru afacerea ta!

Acest tip de postare este potrivită atât pentru businessurile la început de drum, cât și pentru afacerile aflate deja de câțiva ani pe piață, care vor să-și reîmprospăteze imaginea de brand și să atragă un nou segment de public.

5. Postări motivaționale

Deși acest tip de postare pare unul învechit, poate avea rezultate neașteptate, dacă este gândit în concordanță cu imaginea și viziunea brandului tău. Iată de ce: postările motivaționale ajută la crearea unei legături emoționale puternice între brand și public. Când oamenii se simt inspirați și motivați de un brand, devin mai atașați de acesta și sunt mai predispuși să rămână loiali. 

În plus, atunci când utilizatorii se regăsesc într-o postare motivațională, tind să aibă o interacțiune mai mare cu aceasta (în comparație cu alte postări) și pot inclusiv să o distribuie pe conturile personale. Astfel, notorietatea brandului tău va crește și vei reuși să atragi potențiali clienți care îți împărtășesc viziunea.

Pentru un reach cât mai mare, cel mai bun moment în care să publici o postare motivațională este în weekend sau în ziua de luni, când urmăritorii tăi se pregătesc pentru o nouă săptămână.

6. Postări amuzante

Alături de postările motivaționale, și cele amuzante pot contribui la creșterea notorietății de brand, atunci când specificul afacerii tale îți permite să ai o astfel de abordare. În general, brandurile care își asumă un ton glumeț și umoristic devin mai accesibile și mai apropiate de publicul lor, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei legături mai puternice.

👉 Află cum poți să-ți construiești un brand puternic și ce beneficii poți obține pentru afacerea ta!

Din acest motiv, postările amuzate sunt potrivite în special pentru afacerile care au drept public-țintă utilizatorii din Generația Z (18-28 de ani).

7. Daily vlog

Deși acest tip de postare presupune mai multă muncă decât majoritatea celor prezentate anterior, un daily vlog poate fi o modalitate excelentă de a spune povestea brandului tău într-un mod autentic și captivant, permițând audienței tale să se identifice mai bine cu valorile și misiunea acestuia.

Înainte de a te apuca de filmat, este important să știi că un daily vlog este un tip de conținut video care durează (de obicei) cel puțin 1 minut și îți permite să împărtășești cu publicul experiențele, activitățile și gândurile zilnice. Chiar dacă inițial a fost un tip de postare publicată în special pe YouTube, aceasta a devenit populară și pe celelalte rețele de socializare care permit publicarea de clipuri video scurte. 

Ca antreprenor, poți să te folosești de acest tip de postare pentru a prezenta o zi din viața ta și pentru a integra subtil produsele/serviciile pe care le vinzi în conținutul vlogului, fără a părea intruziv.

8. Postări de tipul „Știai că…?”

Și postările de tipul „Știai că...?" sunt o modalitate eficientă de a capta atenția urmăritorilor tăi, deoarece îți permit să împărtășești publicului informații interesante, curiozități sau fapte mai puțin cunoscute. Aceste postări au potențialul de a atrage atenția și de a stârni interesul urmăritorilor, oferindu-le conținut nou și captivant în feed.

De exemplu, dacă ai o patiserie care produce și comercializează produse bio, te poți folosi de acest tip de postare pentru a scoate în evidență calitățile produselor tale. De asemenea, poți publica și informații interesante despre anumite ingrediente și efectele lor asupra organismului.

9. Testimoniale

Pentru businessurile care au deja puțină experiență, postările de tip testimonial pot fi un real ajutor în creșterea notorietății și a dezvoltării încrederii noilor clienți în brand. Pe scurt, acest tip de postare prezintă o formă de conținut în care clienții sau utilizatorii își împărtășesc experiențele, părerile și impresiile despre un produs, serviciu sau experiență oferită de un brand.

Oferind o perspectivă sinceră și credibilă asupra experiențelor utilizatorilor, testimonialele pot contribui la creșterea ratei de conversie a site-ului e-commerce sau a campaniilor de marketing, deoarece potențialii clienți sunt mai predispuși să acționeze în urma unei recomandări sincere sau a unei păreri pozitive care nu vine în urma unei colaborări plătite.

10. Clipuri video live

Rămânem tot în zona postărilor de tip video și să vorbim despre clipurile video transmise live în social media. Probabil ai observat că acest tip de conținut a devenit tot mai popular, în ultima vreme. 

De ce? Pentru că un clip video live permite interacțiunea în timp real între brand și audiență, respectiv răspunsuri la întrebările și comentariile primite din partea urmăritorilor. De aceea, pentru că interacțiunea este una ridicată în timpul unui astfel de clip, poți să profiți de acest lucru pentru a-ți recomanda subtil produsele/serviciile.

De asemenea, clipurile live pot fi folosite și pentru a marca anumite evenimente importante ale brandului tău (cum ar fi lansarea unui produs nou) și pentru a le permite fanilor care nu pot participa fizic să urmărească tot ceea ce se întâmplă, în timp real.

👉 Deși postările gândite ingenios pot contribui la succesul unui produs nou, nu sunt suficiente pentru a-i garanta reușita. Este important ca tu, în calitate de antreprenor, să iei deciziile corecte și să te asiguri că produsul pe care îl lansezi îndeplinește cel puțin una dintre nevoile consumatorilor. Cum poți face asta? Prin parcurgerea cursului Startup Edu, care te învață tot ce trebuie să știi despre etapele tipice ale unui business. Din cele 80 de materiale înveți cum să construiești și să-ți validezi ideea, cum să obții resursele de care ai nevoie pentru a o pune în aplicare, dar și multe alte informații utile, de care poate nici nu știi că ai nevoie.

11. Postare de tip takeover

postare

O altă idee autentică de postare pe care o poți folosi pentru a-ți crește notorietatea de brand este postarea de tip takeover. Aceasta este o strategie în care un influencer, un angajat sau un partener al brandului tău preia temporar controlul asupra contului tău social media, pentru a crea și a împărtăși conținut relevant pentru audiența ta. 

De exemplu, atunci când vrei să promovezi un anumit produs/serviciu, poți organiza un takeover cu un creator de conținut sau un expert în domeniu, care să ofere conținut relevant, autentic și informațional. Astfel, postarea va genera un angajament mai mare din partea audienței, deoarece oferă un conținut proaspăt, captivant și diferit de ce postezi de obicei pe pagina businessului tău.

12. Republică postările clienților

Dacă ideile de postări pe Facebook și Instagram (aplicabile și pentru alte platforme online) de până acum presupuneau o muncă din partea ta și a echipei tale de marketing, această idee presupune doar să urmărești postările clienților referitoare la brandul tău și să le repostezi pe cele mai relevante. În acest mod, demonstrezi că brandul tău are clienți mulțumiți și că ține cont de opiniile și contribuțiile lor, ceea ce poate crește credibilitatea și încrederea în ochii altor potențiali clienți.

În acest sens, o fotografie a unui client care folosește produsul/serviciul tău poate fi o modalitate excelentă de a-i demonstra beneficiile și caracteristicile într-un mod autentic, cu un minim de efort din partea ta și a echipei tale.

13. Postări interactive

Ca să crești și mai mult interacțiunea pe pagina brandului tău, nu uita nici de postările interactive. Deși unele dintre postările prezentate pot fi incluse în această categorie (postările motivaționale și cele amuzante, de exemplu), de data aceasta vorbim despre postări de tipul sondajelor create pe Instagram. Acestea pot fi o modalitate excelentă de a stimula angajamentul și interacțiunea urmăritorilor tău pe rețelele sociale, pentru că implică o invitație către audiență de a participa activ la conținutul postării – fie prin răspunsuri, fie prin comentarii.

Pe lângă întrebările directe de tipul „Ce ai alege între X și Y?”, poți include în postări și alte idei de sondaje, cum ar fi testele interactive, care pot fi extrem de captivante pentru urmăritorii tăi. Acestea pot varia de la puzzle-uri și jocuri de cuvinte, până la teste de personalitate sau teste de cunoștințe legate de produsele/serviciile brandului.

De exemplu, dacă deții un cabinet de psihologie, atunci poți să publici câteva întrebări în secțiunea „Povestea mea” de pe platformele online, care să ducă (în final) spre un test de personalitate de pe site-ul tău, pe un landing page. Astfel, vei capta atenția fanilor tăi, care vor răspunde la câteva întrebări și apoi, pentru a continua testul și a afla ce tip de personalitate au, aceștia vor trebui să-ți acceseze website-ul.

14. Mit sau realitate?

Un tip de postare educativ este cel prin intermediul căruia demontezi anumite mituri care au legătură cu domeniul de activitate al businessului tău. Într-o astfel de postare faci o afirmație/transmiți o idee și îți întrebi urmăritorii dacă este mit sau ceva real. Pentru a-i menține în priză, anunță faptul că dezvăluirea răspunsului corect va avea loc într-o anumită zi, la o anumită oră. Dar nu lăsa să treacă prea mult timp de la publicarea întrebării: asigură-te că postezi răspunsul corect în ziua imediat următoare.

De exemplu, dacă ești un brand care oferă servicii de sănătate și wellness, poți posta o afirmație de genul „Miturile despre slăbit: consumul de carbohidrați după ora 18:00 duce la creșterea în greutate. Mit sau realitate?" și să dezvălui faptul că este un mit, oferind informații despre importanța echilibrului caloric și alegerii alimentelor sănătoase în orice moment al zilei.

15. Campanii sociale

Nu în ultimul rând, folosește-te de mediul online pentru a te implica în comunitate și pentru a-ți motiva urmăritorii să facă la fel. Implică-te în campanii sociale și postează public acțiunile și rezultatele la care contribui alături de brandul tău. 

De exemplu, odată cu lansarea unui nou produs, organizează o campanie de strângere de fonduri și angajează-te să donezi un anumit procent din profit către o cauză pe care o susții. Astfel, pe lângă beneficiul pe care îl aduci comunității, vei reuși să crești și notorietatea brandului tău și să-ți construiești o imagine mai bună, în fața clienților tăi.

👉 Pentru un impact cât mai mare, campaniile sociale ar trebui să facă parte dintr-o abordare generală de Corporate Social Responsibility (CSR). Descoperă ce este acest CSR și care sunt beneficiile concrete pe care le poate aduce businessului tău.

În concluzie, amintește-ți că utilizatorii rețetelor sociale nu sunt interesați de reclame. Ei sunt interesați de postări care le aduc o valoare reală și, uneori, se întâmplă ca aceste postări să fie reclame. Desigur, asta dacă gândești strategia de conținut într-un mod ingenios, folosindu-te de ideile din acest articol.

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock