Van még szabad hely az igazgatótanácsban?

A romániai szervezetekben gyakran figyelmen kívül hagyják a vállalatirányítást. Ez a téma azért kell, hogy foglalkoztasson Téged, mert befolyásolhatja az általad végrehajtani kívánt beruházásokat és az üzletfejlesztési stratégiákat. Az alábbi anyagból megtudhatod, hogyan, amelyet Sergiu Neguț, üzleti angyal és a FintechOS társalapítója jegyez.

Ha van valami, amit teljesen figyelmen kívül hagynak a romániai szervezetekben, az leggyakrabban a vállalatirányítás. Ne érts félre, van, amikor kapunk valamilyen külső "szabályozást", egy befektetési alaptól vagy egy multinacionális cégtől, amely megalkotja a szabályokat. Egyébként maradunk az ad hoc üléseknél. Szóval, mi a helyzet ezekkel az igazgatótanácsokkal? Az igazgatótanácsról, a vállalat igazgatóiról, külső tanácsadókról, a részvényesek gyűléséről beszélünk? Van igazgatótanács a vállalatodban? Milyen fajta? Mi a feladata? Milyen gyakran ülésezik? Milyen döntéseket hoznak ott? Miben nem értenek általában egyet a tagjai? Működik-e vagy sem? A külső tanácsadók elengedhetetlenek-e a testületben, vagy sem? 

A dolgok jobb megértése érdekében nézzük meg, hogyan működnek valójában a szervezetek, és háromféle igazgatótanácsot fogunk látni: formális vagy kevésbé formális, produktív vagy kevésbé produktív: Igazgatótanács (Akcióasztal) - ahol a munkával kapcsolatos döntések születnek, Igazgatótanács (Kérdések asztala) - ahol a stratégiai döntések születnek, Tulajdonosok tanácsa (Csodák asztala) - ahol a játékok születnek. 

A Végrehajtó Testület a szervezetben vezetői feladatokat ellátó tisztviselőket foglalja magában, ők a fizetési listán szerepelnek, világos felelősségi körrel rendelkeznek, és gyakran találkoznak, hogy összehangolják az operatív szinten végzett feladataikat. Szinte minden szervezetnek van végrehajtó bizottsága, igazgatótanácsa, végrehajtó bizottsága, hétfői értekezlet vezetői vagy bárhogyan is hívják ezt. Ezek 4-10 emberből állnak, akik hetente találkoznak, vitatkoznak és egyeztetnek operatív, pénzzel és emberekkel kapcsolatos kérdésekben. A tekintélyelvű cégeknél (ami szinte mindig igaz a kezdő vállalkozói cégekre), ha a főnök nincs jelen, a megbeszélést nem tartják meg, vagy fiaskóba fullad. És ami még ennél is rosszabb, hogy sok vállalkozói cég nem tart ilyen jellegű megbeszélést, mert úgyis a főnök az, aki minden döntést meghoz. 

Az igazgatótanács a strukturált vállalatok vezető testülete, vagy tulajdonképpen a vállalkozói cégeknél a tanácsadó testület. Az 5-9 résztvevő évente 6-12 alkalommal ülésezik, néhányan az ellenőrző részvényesek képviselői, lehet még 1-2 független szakértő, plusz a szervezet vezérigazgatója és 1-2 másik CxO. Ennek a testületnek a megfelelő működése az, ami tulajdonképpen jól vagy kevésbé jól működteti a vállalatot, hiszen ezen a szinten teszik fel a lényeges kérdéseket, hagyják jóvá az éves stratégiai terveket és a munkabüdzsét. A vállalatok (különösen a vállalkozói) gyakran halogatják vagy elkerülik egy ilyen testület megszervezését, mert nem értik, hogy valójában milyen szerepük van. Ennek a döntésnek az a következménye, hogy feladatait leggyakrabban az ügyvezető igazgatóság vagy a tulajdonosi tanács veszi át. Mindkét esetben már nem biztosított az az egészséges ciklus, amelyben a vezetés 1-2 havonta elhagyja az operatív szintet, és stratégiai szintre emelkedik. 

A Tulajdonosok Tanácsa a legérdekesebb, éppen azért, mert leggyakrabban egy informális testület, amely a legradikálisabb döntéseket hozza, és ez nem azonos a közgyűléssel. És amikor radikális döntéseket mondok, akkor a vállalat részvényeinek tőzsdére vitelére, az ellenőrző részesedés eladására, egy nagyobb fúziós és felvásárlási folyamat elindítására gondolok. De ki a tulajdonosi tanács egy vállalkozó cégnél? Nos, abból a néhány tulajdonosból áll, akik a vállalatot irányítják. 

Egy vállalat sorsa a háromféle igazgatótanács működési, stratégiai és jövőképi intézkedésein múlik. Ez az a hely, ahol a hatalmi játszmák, érdekek, etikai eltérések, az érdekek rossz összehangolása vagy egyszerű hozzá nem értés miatt a vállalatok tönkremennek. Megkérlek, hogy elemezd, ki tölti be a fent említett igazgatósági típusok mindegyikének szerepét a Te vállalatodban. Melyek azok a területek, amelyek fedezetlenül maradtak, melyek a mérgező területek és melyek lehetnek a kiszámítható hibák? Ezután próbálj meg elképzelni egy olyan struktúrát, amely jobban, biztonságosabban, agilisabban, stratégiai szempontból, innovatívabban működik. Nem nehéz, és nem fog sokáig tartani, amíg eredményeket kapsz. 


SERGIU NEGUȚ - Üzleti angyal olyan helyi vállalkozásokba történő befektetésekkel, mint a frufru, a 2parale, a Softelligence vagy az Intermedicas. A Startarium inkubációs programjában részt vevő csapatok mentora és igazgatótanácsi elnöke is. 

Véleménye a Biz magazinban jelent meg. 316: Sergiu Neguț, a Startarium.Inc inkubációs programjában részt vevő csapatok mentora és igazgatótanácsának elnöke.