Tisztánlátás, a jó döntések kulcsa vállalkozóként

Az üzleti életben követendő irány néha tisztázatlannak tűnhet - nem tudod, milyen lépéseket kell tenned, vagy milyen erőforrásokra van szükséged. A vállalkozói programok segíthetnek abban, hogy megkapd a szükséges tisztánlátást ehhez a folyamathoz. Az alábbi, Lucian Grămescu által összeállított anyagból megtudhatod, hogyan.

A legfontosabb dolog, amit az elmúlt 10 évben több mint 350 alapítóval való munka során megtanultam, hogy a legnagyobb kihívásuk a tisztánlátás. Tisztánlátás? Hogy érti ezt? Az embereknek pénzre, vásárlókra, felszerelésre van szükségük, hova illik ez a tisztánlátás? 

A tisztánlátás néha összetéveszthető a döntéssel. Máskor egy információnak vagy egy most kapott válasznak, esetleg egy új ötletnek vagy megoldásnak tűnik. Persze, mindezek hozzájárulnak a tisztánlátáshoz, de a tisztánlátás valójában valami egyszerűbb, de nehezebben elérhető dolgot jelent: a tisztánlátás a "tudni, hogy mit kell tenni a következő lépésben", és ez a legnagyobb előny, amit egy vállalkozói program adhat. 

Ez a tisztánlátás azért fontos, mert a legtöbb jó dolog ugyanazon elvek szerint működik, mint a mechanikai fizikában a tehetetlenség. Amikor a vállalkozók, akikkel dolgozunk, még csak most kezdenek, a dolgok nagy nehezen mozognak. Sokakat hallottam, akik felteszik maguknak a kérdést: "meddig tart még, amíg beindul a dolog?" és "nem tudom, meddig bírom még bírni". Kemény idők ezek, és ezek a kérdések nem csak a startupokra vonatkoznak - minden olyan indulás, amely elég ambiciózus, próbára teszi a csapatok türelmét és erőforrásait. De azok, akik kitartanak, idővel megértik, hogy egy már mozgásban lévő tárgyat (vagy célt) könnyebb felgyorsítani, és ha a megfelelő irányba is toljuk, bingó. 

Tulajdonképpen ez a legnagyobb kihívásunk. A tisztánlátás első számú ellensége, amit a programjainkon vagy rendezvényeinken keresztül próbálunk nyújtani a vállalkozóknak, pontosan az a kérdés, hogy "mi a helyes irány?". A "fail fast" filozófia szép, de az igazság az, hogy minden vállalkozónak korlátozott számú zsetonja van, és azt tapasztaltam, hogy sok vállalkozó, akit elkap a tét, amit meg kell tennie, nehezen fejezi be a "a következő lépés a …" mondatot, még akkor is, ha ott néhány válasz nyilvánvaló. 

Ezért az olyan megoldások, mint a Hubcelerator, a Startarium.Inc vagy a crowdfunding platform DNS-e az egyértelműség génje köré épül. Az üzleti modellezési workshopok szerepe például nem az, hogy tudást vagy recepteket adjanak. Úgy alakítottuk ki őket, hogy a vállalkozók elgondolkodhassanak és ÉREZHESSÉK, hogy az üzlet melyik változatára állnak készen arra, hogy fogadjanak. A mentorok hiteles üzleti eredményekkel és szakértelemmel rendelkeznek, de az igazság az, hogy mi választjuk ki és irányítjuk őket a vállalkozókhoz, hogy azok finomítsák prioritásaikat - ami néha kellemetlen gyakorlat. És igen, a pénzügyi előrejelzéseknek megvan a maguk szerepe a menedzsmentben, de a vállalkozónak mindenekelőtt tisztában kell lennie azzal, hogy milyen mutatókat kell szigorúan nyomon követnie, és milyen intézkedéseket kell tennie, hogy eljusson oda, ahová kell. 

A program végső célja az, hogy egyértelműséget teremtsen. Nem pedig válaszokat adjon. Az információ nem oldja meg a problémát. Túl gyakran láttam olyan embereket, akik megkapták a szükséges válaszokat, de nem voltak tisztában azzal, hogy mit kezdjenek velük. Igen, a vállalkozóknak pénzre, jó alkalmazottakra, ügyfelekre, szakértelemre és így tovább, ezek fontosak. De azt vettük észre, hogy ezek sokszor váratlanul akkor válnak elérhetővé, amikor a vállalkozó gyorsabban eljut a "tudom, mit kell most tennem" szakaszba. És igen, ez (sok) olyan helyzetben is érvényes, amikor az első válasz valójában rossz. 

Most, túl ezen a tisztánlátásért való könyörgésen, az egészséges kérdés, amit egy vállalkozónak fel kell tennie magának, a következő: mik a tanulságaim? 

Először is, emeljük meg az elvárásainkat és igényeinket bármilyen programmal, megoldással vagy támogatási formával szemben. Nézz rájuk kritikus szemmel, és kérdezz egyenesen: "ezek azok a dolgok, amelyek számomra nem világosak, hogyan fognak segíteni ezek tisztázásában azok a dolgok, amelyeket be fogsz mutatni nekem, és amelyekhez időre és erőforrásokra lesz szükségem?". 

Másodszor, vedd észre és értsd meg, mi az, ami tisztánlátást ad. Egy jó segítő ad egy adag tisztánlátást, egy nagyszerű megmutatja, hogyan szerezheted meg magadnak. Fontos, hogy idővel megtanuld, mi adja meg neked a szükséges tisztánlátást: egy beszélgetés egy ügyféllel? egy csevegés a csapatoddal? információ és know-how egy szakértőtől? gondolkodási idő? prototípusok készítése és kísérletezés? Végső soron az üzleti döntések megalapozott fogadások, ezért képezd ki a tisztánlátás megteremtésének képességét. 


Vélemény a Biz magazinban megjelent sz. 316