Hogyan segíthet egy mentor a vállalkozásod fejlődésében?

Egy mentori kapcsolat segíthet jobban megérteni egy másik vállalkozó gondolkodásmódját, tanulhatsz a hibáiból, vagy felfedezhetsz olyan forrásokat, amelyekre nem is gondoltál. Mielőtt mentorálásra jelentkezel, helyesen kell beállítanod az elvárásaid, és meg kell értened, mivel jár a folyamat.

Roxana Mocanu, a női vállalkozók nemzetközi programjainak mentora, tanácsadó és mentorprogramok tervezője Romániában, azt mondja, hogy a legfontosabb mentor, akit valaha kapott, a saját fia. 

Ezt hívják fordított mentorálásnak, amikor egy fiatalabb embertől tanulsz meg néhány olyan dolgot, ami csak az ő világuk része. Ő egy kemény, nagyon kreatív és nagy kihívást jelentő mentor. A mentorálás valójában egy olyan kapcsolat, amely két olyan ember között jön létre, akik a szakmai vagy életbeli érettség különböző szintjén állnak. Ez egy kísérő kapcsolat, ahol a rangidős a legkevésbé rangidős vagy a fiatalabbat kíséri végig háromféle átmenet során: 

- Karrier/üzleti átmenetek. 

- Életbeli átmenetek. 

- Átmenetek a gondolkodásmódban. 

Mit jelenthet a karrierátmenet? 

Ha eddig intrapreneur voltál, azaz szerettél kreatív és innovatív ötletekkel játszani, a munkáltató által kínált biztonságos környezetben, mások pénzével és mások erőforrásaival, és most úgy döntöttél, hogy a vállalkozói lét a jövőd útja, akkor ez egy nagyon fontos átmenet. Ehhez a helyzethez olyan mentort kell választanod, aki hasonló tapasztalatokkal rendelkezik. 

Mentor-mentorált kapcsolat 

Az első dolog, amit szeretnék elmondani, hogy a kapcsolat alapja a bizalom, az inspiráció, a tisztelet és a csodálat. Ez egy kétirányú tanulási kapcsolat: számíts arra, hogy sokat tanulhatsz a mentorodtól, de ugyanakkor gondolj arra is, hogy te mit tudsz tanítani a mentorodnak. 

Ahhoz, hogy a kapcsolat a bizalomra épüljön, nem számít, hogy ki teszi meg az első lépést, de az igen, hogy a mentori beszélgetések során mindent bizalmasan kezeljen. Az is nagyon fontos, hogy tiszteljétek egymást, tartsátok tiszteletben a mentor időt, és ami a legfontosabb, ha a legtöbbet szeretnétek kihozni a mentori kapcsolatból, mindig készüljetek fel a találkozókra. 

A mentori kapcsolat szakaszai 

Minden mentori kapcsolatnak öt szakasza van. 

1. Az első lépés a kapcsolat megnyitása és a bizalom kiépítése. 

2. A következő lépés az irány kijelölése, a cél kiválasztása és a célok kitűzése. 

3. A harmadik lépés, és a kapcsolat legkövetkezetesebb része, a fejlődés. Ez több ülésszakot jelent, amelyek a kitűzött céloknak és a mentor támogatásának megszerzésének szólnak, hogy elérd ezeket a célokat. 

4. A mentori kapcsolat negyedik lépése a lezárás. A lezárásnak két típusa van: a hivatalos és a siker megünneplésére szolgáló lezárás. 

5. A hivatalos lezárás egy olyan ülés, amelyet a mentori kapcsolat vége felé vagy a hivatalos lezárás után tarthattok, ahol átbeszélitek a legfontosabb kitűzött célokat, a mentori kapcsolat során elért legfontosabb eredményeket, és áttérhettek az ötödik lépésre, a további teendőkre. 

Az informális lezárás, ahogy korábban említettem, magában foglalhat egy kis ünneplést is. Elmehetsz a mentorral, és felidézheted a szép pillanatokat, megkérdezheted a mentort, hogy mit tanult tőled. 

A mentor elvárásai 

Amit a mentor elvár Tőled, és amit a siker érdekében elvárnak Tőled, az az, hogy tartsd melegen a kapcsolatot, intézz el minden előkészületet a mentorálási ülésekkel kapcsolatban, gondoskodj arról, hogy azok megtörténjenek, közöld a találkozó napirendjét, ha hivatalos kapcsolatban állsz, kötelezd el magad a kitűzött célok mellett, mindig felkészülten menj a mentorálási ülésre - különben nem sok minden fog történni azon az ülésen, és a mentor azt a jelzést fogja kapni, hogy vagy a korábban kitűzött cél már nem fontos, vagy nem tiszteled az idejét, mert az az ülés egy elveszett ülés lesz, amiért Te közvetlenül leszel felelős. Tehát készülj fel a mentorálási ülés előtt. 

Tartsátok tiszteletben egymás személyes értékeit, és ami a legfontosabb, tartsátok meg a titoktartást. Ne feledd, hogy ez egy bizalmon alapuló kapcsolat, és még azokat a dolgokat is bizalmasan kell kezelni, amelyeket véletlenül megtudhatsz a mentorodról vagy a vállalkozásáról. 

A mentee elvárásai 

Lássuk, mit várhatsz el egy mentortól. A mentortól elvárhatod, hogy konstruktív, barátságos módon kérdőre vonjon Téged, és támogatást nyújtson Neked. Számíts arra, hogy a mentor olyan barát lesz, aki meghallgat Téged anélkül, hogy ítélkezne feletted. 

Miközben elmondod a történetedet, rá fogsz jönni, hogy a dolgok tisztábbá válnak számodra, és a történet sokkal világosabbá válik, és ha bármelyik ponton konfliktusokat vagy elakadásokat tapasztalsz, ezek a dolgok kiderülnek, és talán megoldást is kapsz. 

Számíthatsz arra, hogy a mentorod megosztja a tapasztalatait, és talán inspirálódni fogsz, és ez segíteni fog neked abban, hogy megtaláld a saját megoldásaidat. 

Hogyan zajlik az első mentori találkozó 

Az első mentori találkozó az, amely valószínűleg jobban felkelti az érdeklődését és lelkesedését, mint bármelyik másik. Valószínűleg ez az a találkozó, ahol megismerkedik a mentorával. Felkészülten kell menned a mentorral való találkozásra, hogy megtudj róla dolgokat, hogy bemutatkozz, hogy beszélj magadról, az általad indított vállalkozásról vagy az üzleti ötletedről, az ambícióidról/terveidről és még néhány személyes dologról is, ha szeretnéd megosztani őket. 

A mentori kapcsolatnak célja van, ezt a célt az első találkozás során közösen részletezzük. A célon kívül, amelyet a mentori kapcsolat számára meghatároznak, néhány célt is meg kell határozniuk. Így biztosíthatjátok, hogy a mentori kapcsolat eredményes legyen, és ne csak egy szokásos szakmai barátság. Hanem egy olyan kapcsolat, amelynek pontos célja van. 

A mentori kapcsolat célja 

Azt javaslom, hogy a mentori kapcsolatnak SMART (Specific, Measurable, Achievable, Achievable, Relevant, Time-bound) céljai legyenek. Ezáltal segíteni fog abban, hogy mérni tudja a sikert útközben és a végén. 

Egy másik szabály, amelyet közösen kell felállítanotok, az, hogy egyrészt hogyan méritek az egyes mentorálási ülések sikerét, másrészt hogyan méritek a mentori kapcsolat egészének sikerét. Ahhoz, hogy felismerjük, hogy sikeresek voltunk-e vagy sem, a dolgoknak konkréttá, mérhetővé kell válniuk. 

Ami nagyon fontos, hogy egy ponton készen kell állnunk arra, hogy meghatározzuk a játékszabályokat. Ez egy üveggyöngyös játék, de ez egy olyan játék, ahol mi magunk alakítjuk ki a szabályokat. Az egyik szabály, amelyben meg kell állapodnia a mentorával, a találkozók gyakorisága. A mentori kapcsolat elején jó, ha gyakoriak a találkozók, talán kéthetente vagy kéthetente. 

Egy mentori találkozó hossza lehet 90, 60, 45 perc - az elején hosszabb, a vége felé rövidebb, ha nincs szükségetek ennyi időre. Át kell gondolnod, hogy a mentorálási ülések között hogyan tudsz majd támogatást szerezni a mentoráltadtól, hogy ne tolakodj a mentorált életébe, és ne élj vissza az idejével és a bizalmával. 

Minden bizonnyal nehéz időszakokat fogsz átélni, és olyan időszakokat, amikor támogatásra van szükséged, ezért ki kell találnod, hogyan tudsz majd beszélni a mentoroddal a mentorálási ülések között. 

Mi történhet, ha a mentori kapcsolat véget ér? Az egyik szép dolog, ami történhet, az, hogy egy üzleti barátra teszel szert. Másodszor, ha továbbra is szüksége van mentori segítségre, akkor keresheti azt akár a Startarium hálózatban, akár más mentorhálózatokban. Most már üzletet köthet korábbi mentorával, és emellett, ha megtanulta a mentorálás titkait és kedvet kapott hozzá, mentorrá is válhat. 

Szeretném, ha ambiciózus lennél, szép, nehezen elérhető célokat tűznél ki magad elé, és szeretném, ha teljes szívvel ünnepelnéd a sikereket a mentoraiddal. Magyarországnak erős vállalkozókra van szüksége, úgy gondolom, hogy van még mit építeni, és nagyon örülök, hogy hozzájárulhatok, amennyire csak tudok. Sok sikert!