5 eszköz, amely segít a fejlődésben

A legfontosabb erőforrás, amellyel rendelkezel, függetlenül attól, hogy vállalkozásod milyen szakaszban van, a tisztánlátás. Ez segít abban, hogy lépésről lépésre közelebb kerülj a célodhoz.

Az alatt a 10 év alatt, amit olyan vállalkozókkal dolgozom, akik fel akarják gyorsítani a vállalkozásukat, azt vettem észre, hogy azok haladnak a leggyorsabban, akik tisztánlátásra képesek, akik könnyebben, gyorsabban eldöntik, mi a következő lépés, amit érdemes megtenni. A mai találkozónk témája az az 5 eszköz, amely segíthet abban, hogy ezt a tisztánlátást elérd. 

Az 5 eszköz a következő: 

1. Üzleti modell vászon 

2. Öt merész lépés 

3. Vállalkozói programok 

4. Stratégiai tanulás 

5. Mentorálás. 

6. Mindezt egy 6. bónusz eszköz támogatja és erősíti meg, amelyről a végén beszélünk. 

Üzleti modell vászon 

Az üzleti modell vászon valószínűleg a leghíresebb. Talán láttad már a Startarium videótár videóját, ahol elmagyarázzuk, mit tartalmaz és hogyan használható. Még egy dolgot szeretnék elmondani: szánj időt arra, hogy több üzleti modellt is készíts, különösen, ha van csapatod, ragaszd ki őket egy falra, és akár egyedül, akár a társalapítóiddal együtt tedd fel ezt a fontos kérdést: melyik üzleti modell életképesebb és miért? 

Végül ez a kérdés arra késztet, hogy elgondolkodj azon, hogy az általad kigondolt üzleti modellek és receptek közül melyik képes több bevételt, könnyebben vagy gyorsabban generálni, és melyik tartja alacsonyabban vagy jobban ellenőrizhetően a költségeidet? Hasonlítsd össze ezeket az üzleti modelleket, és próbálj meg mindegyikből tanulni valamit. A végső modell lehet több, általad elkészített modell keveréke is. 

A legfontosabb, hogy miután szemléletesen megjelenítetted ezeket az üzleti modelllehetőségeket, tedd fel magadnak a kérdést, miért gondolod, hogy az egyik jobb, mint a másik, és milyen mértékben igazak ezek a dolgok, és hogyan tudjod ellenőrizni őket. Ez a kérdés segít felismerni, különösen, ha még a vállalkozásod kezdeti szakaszában vagy újra feltalálod, hogy mit kell ellenőrizned, mit kell tesztelned, kivel kell beszélned, és milyen prototípusokat vagy próbákat kell csinálnod, mielőtt továbblépsz. 

Öt merész lépés 

Az Öt merész lépés egy olyan eszköz, amelyet egy vállalkozás jövőképének kialakítására használnak, legyen szó akár egy új vállalkozásról, amelynek formát kell öltenie, akár egy meglévő vállalkozásról, amelynek új prioritásokat kell kitűznie. A munkafolyamat egyszerű: akár egyedül, akár a csapatoddal együtt, először egy brainstorming keretében engedd ki magából az összes ötletet és elvárást, amit az üzletével kapcsolatban megfogalmaztál, majd csoportosítsd őket kategóriák és témák szerint, majd válaszd ki a legfontosabb 5 témát, amelyet az üzlet jövője szempontjából relevánsnak látsz. Ha ez megvan, akkor tisztábban meg tudjátok határozni a jövőképeteket, és persze a legfontosabb 5 lépést, a legmerészebb 5 lépést, amely elvezet benneteket oda. 

Programok vállalkozóknak 

Magyarországon többféle vállalkozói program is elérhető, így kissé nehéz lehet kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet, különösen, ha kevés időd van. Amit ajánlok, hogy egy dolgot ellenőrizz, nevezetesen, hogy a program során van-e olyan mechanizmus, amely segít meghatározni a prioritásokat a következő időszakra, majd figyelemmel kíséri Téged, és segít emlékezni erre a prioritásra napi és heti szinten, és megnézni, hogy mennyire voltál felelős a tekintetben. Ez a mechanizmus nagyon fontos, akár az út elején vagy, és meg kell találnod a módját, hogy helyet csinálj az új vállalkozásnak az életedben (talán van munkád, talán van családod, és mindezek a dolgok elvonják a prioritásaidtól), akár már van egy vállalkozásod, amely növekszik, és amely folyamatosan a sürgős és ma elvégzendő dolgok felé húz, anélkül, hogy hagyna gondolni a talán kevésbé nyilvánvaló, de kiváló jövőbeli növekedési lehetőségekre. 

Stratégiai tanulás 

A negyedik eszköz a stratégiai tanulás. De, amikor azt mondom, hogy stratégiai, azt értem alatta, hogy nagyon fontos, hogy az általad választott események vagy könyvek ne csak inspirációt, hanem konkrét információkat is adjanak. Egyrészt a vállalkozásod iparágáról, másrészt általában az üzleti életről. Így olyan általános üzleti kultúrával rendelkezel, amely lehetővé teszi számodra, hogy új lehetőségeket és új megoldásokat láss a vállalkozásod növelésére, még akkor is, amikor a legkevésbé számítasz rá. 

Mentorálás 

Az ötödik eszköz egy mentor keresése. A mentor keresése, ha úgy tetszik, egy módja annak, hogy egy kicsit csalj. Egy mentor segíthet egy kicsit az összes többi eszközből, mert ők már rendelkeznek egy általános üzleti kultúrával, amelyet a rendelkezésedre tudnak bocsátani, és meglátnak olyan dolgokat, amelyeket te nem veszel észre. Egy mentor felelősségre tud tartani, különösen, ha megáNeked, és kihívást jelentő kérdéseket tehet fel az üzleti modelljével, az elképzeléseivel kapcsolatban, de pontosan a csapattal, a pénzügyekkel és minden olyan dologgal kapcsolatos szempontokról is, amelyek esetleg tisztázatlan helyzetet vagy nehézséget okoznak a döntéshozatalban. Hogyan találhatsz mentort? 

Igen, ezt a kérdést elég gyakran felteszik nekünk, és mentorokat lehet találni a vállalkozói programokban, beleértve a Startariumot is, ahol van egy külön erre a célra fenntartott rész, ahol mentort lehet kérni, és miért ne, mentorokat találhatsz a környezetedben, az iparágban, ahol tevékenykedsz, ha megkeresel valakit, akitől úgy érzed, hogy van mit tanulnod. 

Ez egy egyszerű kérdés, nem árt megkérdezni, lehet, hogy nagyon kellemesen meg fogsz lepődni, és olyan támogatásra találsz, amire nem is számítottál. 

Bónusz: akció 

Az elején ígértünk egy hatodik bónusz eszközt is, hogy az összes többit jobban kihasználhasd. Nos, ez az egész a cselekvésről szól. Tudom, hogy a cselekvés furcsán hangozhat. Arról beszéltünk, hogy tisztánlátásra van szükségünk, hogy gyorsan tudjunk cselekedni. Az igazság az, hogy minden alkalommal, amikor végigmész ezeken az eszközökön, felfedezed, hogy még több kérdést és lehetőséget fedezel fel, és rajtad múlik, hogy gyorsan, nem halogatva túl sokat, eldöntsd, mi a következő lépés. 

Valójában mindezek az eszközök lehetővé teszik, hogy döntést hozzon, és gyorsan eldöntse, "mit tegyen most", és cselekedjen. Azt is észre fogod venni, hogy minden ötlet, minden inspiráció, minden válasz, minden megoldás egy lehetőségablakot nyit számodra, hogy tegyél valamit az előrelépés érdekében, és ezt a lehetőségablakot nagyon gyorsan ki kell használnod, vagy azért, mert a lehetőség eltűnhet, vagy azért, mert elveszítheted az energiádat vagy a hitedet, hogy ez a helyes lépés. 

Minden olyan vállalkozó, aki gyorsan lép, az kihasználja ezt a lehetőséget, és amikor már tisztán lát, még ha ez az egyetlen dolog is, amit aznap megtehet, megteszi ezt a lépést, és aztán az elkövetkező napok tisztaságára építhet az adott lépés eredményére, amíg egyre világosabbá nem válik a vízió és a lehetőség, hogy a vállalkozását előrevigye, arra építve, amit már elért, határozott és cselekvő lesz. 

Köszönjük a figyelmet! Most kapcsold ki ezt a videót, és alkalmazd az általam bemutatott 5 eszköz egyikét. Köszönöm, és csak így tovább!