De hogyan válassza ki a megfelelő platformot? Tanácsadás, coaching vagy mentorálás

Amikor nehéz döntések vagy dilemmák merülnek fel, a vállalkozók és a vezetők 3 féle támogatáshoz fordulhatnak: mentorálás, tanácsadás vagy coaching. Mivel ezek között vannak hasonlóságok, meg kell határoznia a helyzetének megfelelő megoldást. Tudd meg, hogyan azonosíthatod be!

Bizonyára sokat hallottál már a "vállalkozói szellemről" és a vállalkozók azon képességéről, hogy az akadályokat lehetőségekké tudják változtatni, valamint a rugalmasságukról, hogy üzleti ötleteiket megvalósítsák. Azoknak, akik sikeresek és nem mondanak le álmaikról, gyakran vannak különböző szövetségeseik, akik élet- vagy üzleti tanácsadók, mentorok vagy coachok. 

Annak érdekében, hogy megtaláld a megfelelőt, ebben a cikkben három olyan eszközt mutatunk be, amelyeket használhat. Akár egyet, akár mindegyiket választod, az alábbiakban bemutatjuk, mi különbözteti meg őket egymástól, és milyen előnyökre tehetsz szert mindegyikből. 

Mit jelent a tanácsadás? 

A tanácsadás egy induló vállalkozásnak vagy szervezetnek egy adott üzleti kérdéssel kapcsolatban felajánlott segítséget jelent. Ilyen kérdések lehetnek például: üzletfejlesztés, a pénzügyek jobb kezelése, az ügyfélkapcsolatok javítása, illetve az adózási (adók, illetékek, szociális hozzájárulások) vagy jogi (szellemi tulajdonjogok, személyes adatok védelme) kérdésekkel kapcsolatos igények. 

A tanácsadó az alábbiakkal segíthet Neked: 

- Diagnosztizálja a Te problémádat a megoldani kívánt szemponttal kapcsolatban. 

- Objektív és független nézőpontot nyújt Neked. 

- A lehetséges megoldások értékelése és ajánlások előterjesztése. 

- A javasolt megoldások megvalósítása és az alkalmazottak/vállalkozó képzése. 

- Megosztja tudását és tapasztalatát, és új és értékes perspektívát nyújt. 

Mit jelent a coaching? 

A Nemzetközi Coaching Szövetség meghatározása szerint a coach és az ügyfél közötti partnerség, amely egy olyan kihívást jelentő és kreatív folyamat révén valósul meg, amely az utóbbit személyes és szakmai potenciáljának maximalizálására ösztönzi. Gyakorlatilag a coach egy dialóguson keresztül tesz fel egy személynek olyan kérdést, amelynek célja, hogy kibővítse a gondolkodásmódját egy bizonyos kérdéssel kapcsolatban. Így a coachee a személyes vagy szakmai életének bizonyos aspektusait a saját megoldásain keresztül optimalizálja, nem pedig egy harmadik fél által kínált megoldásokon keresztül. 

A coach az alábbiakkal segíthet Neked: 

- Cselekvésorientáltan irányítja Téged, és a kívánt eredmény felé terel. 

·  Objektíven elősegíti a párbeszédet, hogy Te magad juthass el a válaszokhoz. Hozzájárul a vállalkozói léthez szükséges puha készségek (kommunikáció, vezetés, alkalmazkodóképesség, szociális intelligencia) fejlesztéséhez. 

·  Támogat abban, hogy valódi motivációinak megfelelően cselekedj, és ezáltal jobban inspirálódj a folytatásra. 

·  Támogat abban, hogy túlláss az előítéleteken, és új megoldásokat találjon régi személyes/szakmai problémákra. 

Mit jelent a mentorálás? 

A mentorálás egy olyan szakmai kapcsolat, amelyben egy tapasztaltabb személy (a mentor) támogat és bátorít egy másik személyt (a mentee), hogy fejlesszen olyan konkrét készségeket és ismereteket, amelyek maximalizálják üzleti potenciáljukat és javítják teljesítményüket. Más szóval, ez a tudás, a készségek és a tapasztalat átadása, és a mentor irányít Téged, hogy megtaláld a helyes irányt és azonosítsd a javasolt cél megoldásait. 

A mentor az alábbiakkal segíthet Neked: 

- Irányítja Téged, és segít egy olyan cselekvési terv kidolgozásában, amelyhez ragaszkodhatsz, kiindulva a saját céljaidból, amelyeket Neked kell kitűznöd magadnak 

- Személyre szabott visszajelzéseket és gyakorlati javaslatokat ad saját tapasztalataiból. 

- Inspirál és motivál Tégedsaját tapasztalatainak megosztásával. 

- Személyes és szakmai kihívások elé állít Téged, hogy Te és vállalkozásod is fejlődhessen. 

- Különböző hasznos forrásokat adnak Neked a vállalkozói utadhoz. 

Mit válasszon: tanácsadót, mentort vagy coachot? 

A válasz: mindhármat. A vállalkozói út során különböző kihívásokkal és akadályokkal kell szembenézned, amelyeket külső segítséggel könnyebben leküzdhetsz, arról nem is beszélve, hogy ez a segítség a teljesítmény gyorsabb elérésében is segíthet. 

De ahhoz, hogy tudd, mire van most szükséged, gondolj a következő forgatókönyvekre: 

1. Az induló vállalkozásod egy konkrét problémával szembesül? Ez lehet rövid távú stratégiai, pénzügyi vagy jogi igény. Ekkor megfelelőbb lenne egy olyan tanácsadó, aki megosztja a szakértelmét, és megfelelő megoldásokat kínál Neked. 

2. Van egy üzleti ötleted, vagy startup vállalkozásának elindítására/újraindítására készülsz? Akkor jól jöhet egy mentor külső szemlélete, aki személyes tapasztalataiból származó javaslatokkal és támogatással segít Téged ebben a tanulási időszakban. 

3. Ha úgy érzed, hogy személyes potenciálod nem használod ki teljes mértékben, és ez befolyásolja vállalkozói sikered, akkor szükséged lehet egy coachra. Ez segíteni fog abban, hogy kihasználd erősségeid és magabiztosabbá válj. 

Függetlenül attól, hogy milyen helyzetben találod magad a 3 közül, a legfontosabb dolog az, hogy tisztázd az igényeid és tűzz ki célt, hogy a tanácsadó, mentor vagy coach segítsége valóban releváns legyen. Ahhoz, hogy a befektetés megtérüljön, fontos, hogy Te 100%-ban részt vegyél a folyamatban és teljes mértékben elkötelezd magad, az eredmények pedig nem fognak sokáig váratni magukra. 

#FINDYOURSELFSOMESALLIES 

Mentorok, coachok és tanácsadók keresése a Startariumban 

Emberek és szervezetek, akikkel vállalkozóként kapcsolatba léphetsz 

Hogyan működik a mentorálás a Startariumban: 

Több mint 50 vállalkozó és szakember közül választhatsz, akikkel ingyenesen dolgozhatsz együtt. Tudj meg többet a mentorálásról ezen a tanfolyamon, és tudd meg, hogyan néz ki egy Startarium mentori kapcsolat Alex és Elena, közösségünk mentora és mentee által. 

A coaching, mentorálás vagy tanácsadás időtartama természetesen minden egyén igényeitől és a felek közötti kapcsolattól függ. A tanácsadásban a szerződés akkor ér véget, amikor a probléma, amely miatt a tanácsadót felkérték, megoldódott. A mentorálás vagy coaching időtartama átlagosan 3-6 hónap, ennél hosszabb időtartam esetén fennáll a két fél közötti függőségi viszony kialakulásának veszélye. A mentor/coach célja, hogy segítsen Téged, amíg el nem éred célod, és Te elég önálló leszel ahhoz, hogy önállóan folytasd.