💊 Pastila #28: Povești cu și despre investitori, maraton de educație financiară & tehnofeudalism

A fost o săptămână bună pentru ecosistemul antreprenorial românesc, cu vești importante legate de investiții și extinderi de business. Proprietarul celebrei case Mița Biciclista își extinde investițiile în zonă și promite să le reintegreze în peisajul urban, construind un colț cultural, vânzările Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, au crescut de peste 2 ori în ultimii aproape 10 ani, iar Dulcinella România, rețea românească de cofetării și patiserii cu rădăcini basarabene, va deschide anul acesta o fabrică nouă la Târgu Neamț, cu o superfață impresionantă de 4.700 mp. Despre restul știrilor care contează, afli din „Pastila de antreprenoriat”!


  • .lumen finalizează o rundă de investiții de 5 milioane de euro, condusă de Catalyst România. Startupul de cercetare românesc va folosi finanțarea pentru a-și aduce pe piață Ochelarii pentru Nevăzători și de a avansa tehnologia de deplasare autonomă pietonală („Pedestrian Autonomous Driving” sau „PAD AI”). 

  • SeedBlink aniversează 5 ani de activitate, cu peste 300 de startupuri listate care au atras 78 de milioane de euro de la investitori. Platforma are o comunitate globală de 112.000 de stakeholderi în 125 de țări și gestionează active estimate la 15 miliarde de euro. În 2024, valoarea tichetului mediu de investiție a crescut cu 35%, ajungând la 7.564 de euro, iar cel mai mare portofoliu investițional este de 1,1 milioane de euro. 

  • Aproape 4 milioane de euro au intrat în ecosistemul de startupuri în 2024 prin intermediul investitorilor din Tech Angels. Cu peste 130 de membri, majoritatea antreprenori sau profesioniști C-level, TechAngels este cea mai mare rețea de investitori tip angel din România și, de-a lungul ultimilor 12 ani,  a investit aproximativ 46 de milioane de euro în ecosistemul local de startupuri. Doar anul trecut investițiile rețelei s-au ridicat la 3,77 milioane de euro – o sumă cu 25% mai mare decât cea din 2023. 

  • Ai curajul să intri într-un maraton de planificare a finanțelor și obiectivelor pe 2025? Proiectul de educația financiară Banometru lansează Maratonul pentru Sănătate Financiară – un program online, gratuit și personalizat, care în 30 de zile ajută românii să își planifice finanțele pentru 2025. Află despre ce e vorba și înscrie-te aici până pe 27 ianuarie! 

  • Polarizarea societății, recesiunea economică și scăderea calității vieții se numără printre principalele riscuri pentru România în 2025 și anii care urmează, potrivit celui mai recent raport World Economic Forum. Află și restul prognozelor din cel mai recent episod al podcastului! 

Doza de inspirație 

Astăzi îți dăm 6 motive să te înscrii în competiția pentru startupuri „Românii sunt antreprenori”, pe care o organizăm chiar noi, pe 15 mai, la Hotel Radisson din București! Prin urmare, vino la Românii sunt antreprenori...  

  • În primul rând... ca să te antrenezi!  

În primele etape ale unui business, sunt zeci de momente în care trebuie să-ți prezinți convingător ideea, în timp foarte scurt; nu știi niciodată când te întâlnești cu un potențial investitor, aliat sau early adopter. La „Românii sunt antreprenori” te antrenezi să prezinți un pitch cât mai convingător.   

  • În al doilea rând, primești feedback.  

Juriul „Românii sunt antreprenori” e format din investitori și experți care-ți oferă feedback valoros pentru îmbunătățirea pitchului. Ei te ajută să identifici punctele tari ale prezentării tale și aspectele de ajustat, astfel încât să construiești un model de business eficient și scalabil și o strategie de go-to-market mai clară.  

  • La „Românii sunt antreprenori” câștigi vizibilitate.  

Dacă ajungi să-ți prezinți businessul pe scenă, peste 500 de oameni-cheie prezenți la eveniment vor afla despre soluția ta și mult mai mulți te vor descoperi pe site-ul Startarium.ro și pe canalele de social media ale organizatorilor și partenerilor.   

  • La „Românii sunt antreprenori” construiești o rețea de aliați.  

Evenimentul e o ocazie excelentă de networking. Ai ocazia de a ajunge în atenția unor early adopters, clienți corporate, investitori sau mentori și poți chiar cunoaște cofondatori, viitori membri ai boardului companiei tale sau chiar ai echipei.   

  • „Românii sunt antreprenori” e o rampă de lansare.  

Startarium organizează din 2016 evenimente de pitching și multe dintre businessurile câștigătoare au avut o evoluție interesantă de-a lungul timpului. Vezi lista lor completă pe Startarium.  

  • Oferim premii în bani!  

Participă la competiția „Românii sunt antreprenori” și ai șansa să câștigi premii în valoare totală de 50.000 €.   

Ca să te înscrii în competiție, intră pe romaniisuntantreprenori.ro, la pagina „Înregistrare startupuri”.   

Recomandarea săptămânii 

Recomandarea acestui episod este Technofeudalism, o carte despre moșierii și iobagii vremurilor noastre. 

Cei care au fost atenți, cel mai probabil au observat cine a stat în primul rând la inaugurarea lui Trump de zilele trecute. Și nu, nu e vorba de membrii cabinetului, ci de mogulii media Zuckerberg, Bezos și Musk, lucru care spune multe despre felul în care evoluează dinamica puterii zilele astea. Nu întâmplător, recomandarea noastră de lectură de săptămâna aceasta este Technofeudalism, de Yanis Varoufakis.   

Cartea pleacă de la premisa că regulile tradiționale ale capitalismului nu ne mai guvernează economia și că rolul capitalisumului a fost preluat pe nesimțite de un sistem unde giganții tech dețin piețele - ecosisteme digitale unde trăim, facem alegeri, cumpărăm.   

Poate că eram prea distrași de pandemie, de crizele financiare nesfârșite sau de ascensiunea TikTok. Însă, sub acoperirea acestor evenimente, un sistem nou și mai exploatator a început să prindă contur. 

Sume uriașe de bani, care ar fi trebuit să relanseze economiile naționale, au ajuns, în schimb, la giganții tech. După ce au privatizat internetul, aceștia au reușit să înlocuiască cei doi piloni ai capitalismului – piețele și profitul – cu platformele pe care le dețin și taxele pe care le percep celor care vor să vândă prin intermediul lor, spune Varoufakis. Cu fiecare click și scroll, muncim astăzi „precum iobagii în epoca feudală” pentru a le crește puterea. Bine ați venit în tehnofeudalism: noua putere care ne remodelează viețile și lumea și cea mai mare amenințare actuală la adresa democrației sociale. 

Într-o lucrare revelatoare și inovatoare, economistul Yanis Varoufakis, fost ministru de finanțe al Greciei și autor al unor bestselleruri internaționale, ne oferă o nouă perspectivă asupra noii puteri care ne remodelează viețile și lumea. 

Folosindu-se de povești din mitologia greacă și referințe din cultura pop, de la Homer la Mad Men, autorul explică această transformare revoluționară: cum ne subjugă mințile, cum rescrie regulile puterii globale și, în cele din urmă, ce va fi necesar pentru a o înlătura. 

  

Gazdele noastre, Maria Bercea (Content Curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest) și Irina Bădescu (Content Writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest) îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium. 

La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea și Sînziana Mihalache (știri), plus toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.     

Grafica: Adina Stroe        

Muzica: Stocktune