Agrifood Overview | Finanțare nerambursabilă, programe & evenimente

Dacă ai o afacere în agrifood sau plănuiești să deschizi una, salvează acest articol și întoarce-te pentru update și noutăți. Aici găsești programe de învățare și dezvoltare, acceleratoare, opțiuni de finanțare și o serie de evenimente dedicate industriei agroalimentare la care să participi.

PROGRAME / ACCELERATOARE 

ÎNSCRIERI DESCHISE

Românii sunt antreprenori – Susținem antreprenorii și businessurile românești

Toamna asta, evenimentul emblematic Startarium PitchDay revine în haine noi și se va desfășura sub o nouă identitate, „Românii sunt antreprenori”. Românii sunt antreprenori este o competiție Startarium, inițiată de Impact Hub Bucharest și ING Bank, susținută de Pluxee. Prin noul concept susținem spiritul antreprenorial românesc, aducem competiția mai aproape de publicul larg și încurajăm cât mai mulți antreprenori și viitori antreprenori să se înscrie pentru șansa de a câștiga premii cumulate în valoare de 100.000 de euro. 

  • Calendar: Înscrieri deschise până pe 12 noiembrie 2023. Vezi toate categoriile la care poți aplica 
  • Opțiuni finanțare: Premii cumulate în valoare de 100.000 de euro, împărțite pe categorii: 
    • Pentru IDEEA TA, competiția de video pitching: 10 premii de 1.000 de euro
    • Pentru Competiția PITCH DAY, pentru businessuri operaționale:
      • categoria Startup: Premiul 1: 20.000 de euro, Premiul 2: 10.000 de euro 
      • categoria Running Ops: Premiul 1: 40.000 euro, Premiul 2: 20.000 euro
  • Costuri de participare: Nu 
  • Stadiul de business vizat: Orice industrie / verticală de business. Pot aplica toți cei care au o idee de business, afaceri la început de drum, afaceri care au un prototip, MVP sau produs final și afaceri operaționale, cu portofoliu de clienți
  • Mai multe detalii despre competiție și categoriile la care poți aplica

Programul Antreprenor în Agricultură 4.0  

Program dezvoltat de Clubul Fermierilor Români, pentru perfecționare managerială și îmbunătățire a cunoștințelor financiare, tehnice și legislative a administratorilor de ferme. Structurat ca un mini-MBA, programul are o curriculă complexă, dezvoltată împreună cu traineri pregătiți din domeniu, sesiuni practice, studii de caz și informații utile despre cele mai noi tehnologii și tendințe din agricultură, precum și modalități eficiente de gestionare a afacerii.    

  • Pot aplica manageri de ferme, cu minim 5 ani de experiență managerială într-o fermă sau afacere agricolă.  
  • Calendar:
    • Programul se desfășoară fizic, în București și la Predeal, iar partea practică va avea loc în fermele participanților din program.  
    • Înscrierile pentru seria 3 deschise până pe 4 noiembrie 2023 prin completarea acestui formular
  • Mai multe detalii despre program și curriculă aici

Programul Tineri Lideri pentru Agricultură

„Tineri Lideri pentru Agricultură” este un program dezvoltat de Clubul Fermierilor Români împreună cu Fundația Leaders, integrator al programului. Ajuns la cea de-a V-a ediție, programul își propune să pregătească tinerii fermieri să asigure succesiunea afacerilor agricole, să devină lideri în propriile afaceri și în comunitatea lor, dar și să participe activ la buna reprezentare profesională a fermierilor în structurile naționale și europene. Prin acest program, tinerii lideri vor putea crea legături și conexiuni cu alți tineri pasionați de agricultură, care își doresc să aducă schimbarea și să îmbunătățească sectorul agricol din România.

  • Se pot înscrie tinerii fermieri care își doresc să asigure succesiunea afacerilor agricole, dar și să devină lideri în propriile afaceri și în comunitatea lor. Programul se adresează tinerilor cu vârsta de până la 35 ani, absolvenți de facultate, provenind din familii de fermieri cu exploatația înregistrată la APIA
  • Calendar: Înscrierile au fost deschise până pe 31 august 2023. Cursurile sunt gratuite și se desfășoară la București în perioada octombrie 2023 – martie 2024.
  • Mai multe detalii despre program și înscriere aici 

FOODITY - Open Call #1 

Program de proiecte pilot care să vină cu soluții în sprijinul încurajării alegerilor sănătoase și construirea unor sisteme alimentare durabile și promovarea acestora în rândul populației. Programul va dura 12 luni, iar pe parcursul anului vor fi create 6 proiecte pilot.

  • Finanțare: Sprijin financiar de până la 187.500 de euro / per beneficiar, alături de sprijin pentru creșterea și dezvoltarea soluției, suport tehnic, mentorat și coaching de grup. Premiu adițional de 7.500 de euro acordat celui mai bun proiect pilot
  • Pot aplica startupuri / IMM-uri ca leader de proiect, alături de alte 2 sau 3 entități mix de organizații for-profit sau non-profit (inclusiv actori în inovarea socială, instituții de cercetare, universități sau organizații de training). Proiectele trebuie să se încadreze într-una din zonele următoare de interes: Nutriție personalizată, Sisteme alimentare sustenabile, Experiența de cumpărare și o zonă deschisă
  • Calendar: Înscrierile sunt deschise pe platforma F6S până pe 8 noiembrie 2023, ora 18:00
  • Mai multe detalii despre program și criterii de eligibilitate aici

Rockstart 

Rockstart este unul dintre primele și cele mai cunoscute acceleratoare de startupuri din Europa, înființat în anul 2011, cu sedii în Amsterdam, Copenhaga și Bogota. Acceeratorul are ca domenii principale de investiție: agritech & foodtech, energie și tehnologii emergente. 

ScaleOut 4x10 

ScaleOut dezvoltă programe educaționale despre export și internaționalizare, evenimente de comunitate și schimburi de experiență între ecosisteme de business. În ediția din prezent, se pot înscrie în program 40 de companii din România, din 4 regiunii ale țării, care vor alege și construi pe unul din cele 4 modele de creștere propuse: Bootstrapping, Slow Scaling, Fast Scaling și Blitzscaling. Companiile selectate vor primi suport de la realizarea planului de extindere, până la implementarea acestuia. 

BASF Innovation Hub

Competiție adresată companiilor inovatoare și startupurilor din 11 țări. Ideea sau startupul cu care pot aplica trebuie să contribuie direct (sau indirect) la Cleantech, prin crearea de soluții în 3 direcții: energie curată, fiabilă și accesibilă (Clean Energy), idei pentru agricultură sustenabilă (Farm to Fork) și/sau care să faciliteze economia circulară (Circular Economy).

  • Pot aplica companii și startupuri inovatoare din 11 țări, printre care și România
  • Calendar: Înscrierile vor fi deschise de pe 30 mai 2023 și se vor încheia pe 23 și 24 noiembrie cu 3 runde de evenimente locale și un eveniment final
  • Finanțare: Câștigătorul din marea finală va primi o investiție inițială de 5.000 de euro net din partea BASF 

ShakeUp Factory

Un accelerator de referință pentru industriile Ag-tech și Open Innovation care ajută startupurile din aceste domenii să crească și să se dezvolte. Acceleratorul are o rețea de 350+ startupuri, corporații, investitori și organizații de suport, ecosistem la care participanții se vor putea conecta după ce intră în program. Timp de 6 luni, startupurile își vor dezvolta propunerea de valoare și parteneriatele de business de care au nevoie pentru a obține investiții pentru a-și crește business-ul.

ÎNSCRIERI ÎNCHISE - DE URMĂRIT PENTRU EDIȚII VIITOARE

Challenge Labs 

Program de ideație care identifică și găsește posibile soluții pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare. Scopul Challenge Labs este să reunească oameni cu pregătire diversă în agrifood și domenii conexe, care creează împreună soluții și afaceri inovatoare pentru a adresa 2 mari provocări ale sectorului agroalimentar: valorificarea deșeurilor alimentare organice de catre autoritățile publice, producători și procesatori sau industria HORECA și dezvoltarea unui sistem online de măsurare și clasificare a calității produselor organice și a piețelor de desfacere pentru conectarea producătorilor cu consumatorii. 

  • Poți aplica dacă ești: expert în sectorul agrifood, cercetător, profesor, angajat într-o companie de food & drinks, absolvent al unei facultăți de profil sau dacă ai cunoștinte în zona de product development, sisteme alimentare, biotehnologie, marketing sau antreprenoriat.
  • CalendarÎnscrieri deschise aici până pe 20 iunie 2023
  • Finanțare: Nu oferă, însă poți parcurge metodologii de inovare și design thinking gratuit, cunoști și îți faci conexiuni alături de diverși participanți cu backgrounds multiple în agrifood și iei contact cu experți, antreprenori renumiți și mentori pregătiți din domeniu

Empowering Women in Agrifood (EWA) 2023 

EWA este programul dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Dacă vei fi selectată în cadrul său, vei primi sprijin pentru accelerarea ideii sau afacerii tale, vei învăța cum să îți valorifici potențialul și care sunt noțiunile de business de care ai nevoie. În plus, vei avea acces la resurse și o comunitate care să te susțină în parcursul tău antreprenorial.

  • Pot aplica antreprenoare care au o afacere agrifood la început de drum sau o idee pe care doresc să o dezvolte 
  • Calendar:
    • Înscrierile sunt deschise până pe 1 iunie 2023
    • Webinar Ask Me Anything – Află totul despre EWA 2023: 18 mai
    • Selecție participante: 6 – 9 iunie
    • Anunțarea participantelor selectate în ediția 2023 a programului: 9 iunie
    • Evenimentul de deschidere a programului: 16 iunie (eveniment fizic)
    • Desfășurarea programului – Mentorat, training și evenimente dedicate: Iulie – Noiembrie 2023
    • Pitch Day (evenimentul final al programului): Noiembrie 2023
  • Mai multe detalii despre program aici

Impact Growth Smart Agrifood 

Un program al IMPACT Accelerator, unul din cele mai cunoscute programe de accelerare din lume, construit în parteriat cu Danone. Programul este dedicat startupurilor early-stage care dețin soluții în domeniul agricol, ferme, logistică în agricultură și alimentație pentru trasabilitate, logistică și controlul calității în producție și distribuție.  

  • Opțiuni de finanțare: Startupurile selectate vor primi o investiție de 100.000 de euro (equity-free), respectiv până la 250.00 de euro pentru cele mai bune proiecte, precum și training-uri, mentorat și opțiuni de investiții private de la partenerii și investitorii din program, Kibo Ventures și Invesdor. 
  • Calendar: Următoarea tură de înscrieri urmează să fie anunțată.  
  • Aici poți rămâne la curent cu noutățile și veștile despre când se deschid înscrierile 

Seedbed Incubator (EIT Food) 

Program de 4-6 luni care are ca scop transformarea inovațiilor bazate pe știință și tehnologie, care pot contribui la rezolvarea provocărilor globale legate de sistemul alimentar, în afaceri validate de piață. Toate echipele sau startupurile nou formate în cadrul acestui program vor primi suport din partea experților și business coachilor din domeniul, finanțare și acces la ecosistemul EIT Food pentru a-și testa piața cu potențialii clienți sau utilizatori finali. Propunerea de idee/proiect trebuie să încadreze într-una din ariile de interes ale EIT Food: Targeted nutrition, Sustainable aquaculture, Sustainable agriculture, Alternative proteins, Digital transformation of traceability, Circular Food Systems. 

EIT Food Accelerator Network (EIT FAN) 

Program de 3 luni care urmărește să accelereze dezvoltarea inovațiilor agrifood pentru rezolvarea provocărilor globale în agrifood, prin educarea și creșterea capabilităților fondatorilor prin mentorat, coaching, conectarea cu comunități globale și dezvoltarea de parteneriate din sfera inovației în agrifood.    

  • Pot aplica startupuri din domeniul agritech aflate în etapa pre-seed, care dețin indicatori de tracțiune, în căutare de validare a tehnologiei deținute și accelerare a business-ului. 
  • Opțiuni de finanțare: Programul oferă până la 1.500 de euro (equity-free) susținere financiară și posibilitatea de a aplica la EIT Food Impact Fund, unde poți obține până la 500.000 de euro investiție.   
  • Calendar: Înscrierile au fost deschise până pe 29 martie 2023. Aplicațiile vor fi evaluate până pe 30 aprilie 2023. 
  • Mai multe detalii despre program și criterii de eligibilitate aici

EIT RisingFoodStars (RFS)  

Rețeaua RisingFoodStars (RFS) permite business-urilor agroalimentare de succes să treacă la nivelul următor, la extinderea pe piațe internaționale. Această rețea este potrivită business-urilor inovatoare și permite membrilor săi să participe ca parteneri la toate activitățile EIT Food, precum: Matchmaking, Expunere, Comunitate de Investitori, Tracțiune, Scaleup support, participarea în diverse proiecte finanțate parțial ca membru într-un consorțiu de experți și academicieni din domeniul agrifood.

Innovation Labs 2023 

Innovation Labs, ajuns la a 11-a ediție, este un program de pre-accelerare pentru startupurile tehnice din România și are ca scop creșterea generațiilor tinere de antreprenori români, printr-un context actualizat de învățare, practică și debutare în domeniul de business. e îi atrage pe antreprenorii înscriși în program: Sesiunile de mentorat aplicate, sesiunile inspiraționale, suport/mentorat punctual 1:1, expunerea media, accesul la companii din industrie și sesiuni 1:1 cu specialiști, accesul la investitori, suportul în universitate, accesul la comunitatea conectată la eco-sistemul de inovație din România. Verticale vizate: Agritech, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Commerce, Digital Health, Lifestyle, Retail, Smart City & Industry 4.0, Sustainability  

  • Pot aplica echipe de studenți care vor să dezvolte o idee într-un startup, spin-off-uri ale universităților sau profesioniști care au cochetat deja cu domeniul afacerilor, dar vor să testeze o nouă idee, însă din echipa sa trebuie să facă parte și un student (inclusiv master/doctorat). C
  • Calendar:  
    • Martie: Innovation Labs 2023 Hackathons pentru selecție 
    • Martie – Mai 2023: faza de pre-accelerare pentru echipele selectate 
    • 28 – 29 mai 2023: Demo Day  
  • Rămâi la curent cu noutățile și informațiile despre ediția următoare

PepsiCo Greenhouse Accelerator: MENA - Sustainability Edition 

PepsiCo Greenhouse Accelerator: MENA Sustainability Edition este un program de 6 luni dedicat antreprenorilor și startupurilor care dezvoltă soluții inovatoare în domeniul agriculturii sustenabile. Programul oferă cursuri de business, acces la resurse specifice și insighturi despre R&D, modele de business, market activation, dezvoltare de produs, reglementări în domeniu și multe altele din partea experților din industrie și din cadrul PepsiCo. Programul include cursuri de business, acces la resurse specifice și insighturi despre R&D, modele de business, market activation, dezvoltare de produs, reglementări în domeniu și multe altele din partea experților din industrie și din cadrul PepsiCo. 6 startupuri/antreprenori vor primi 20.000$ pentru a lucra la o nouă inițiativă de business. 

  • Finanțare: În cadrul evenimentului de final, una dintre companiile participante va fi aleasă de juriu pentru a primi 100.000$ pe care să îi folosească în vederea dezvoltării și scalării soluției. În cadrul evenimentului de final, una dintre companiile participante va fi aleasă de juriu pentru a primi 100.000$ pe care să îi folosească în vederea dezvoltării și scalării soluției. 
  • Calendar: Aplicații deschise până pe 10 aprilie 2023 
  • Mai multe detalii despre program și înscriere aici

WE Lead Food

Programul WE Lead Food creează un mediu-suport în care femeile aflate în poziții de conducere în sistemul alimentar se pot dezvolta și se pot lăsa inspirate de alte femei-lider din întregul lanț de valoare, ceea ce le permite să obțină know-how și insighturi din alte părți ale industriei în care activează și la care altfel nu ar avea acces. Programul va avea loc online pe durata a 8 săptămâni și se va desfășura în perioada Octombrie – Noiembrie 2023.

  • Oportunitatea se adresează femeilor care ocupă sau au ocupat în trecut o poziție de leadership în domeniul sistemelor alimentare și care sunt pasionate de transformarea acestui domeniu și sunt în același timp interesate și de inovație.
  • Calendar: Înscrierile sunt deschise până pe 15 septembrie 2023 aici
  • Finanțare: Nu oferă, dar oferă un program complex de învățare, printre care: discuții, activități de grup facilitate, muncă individuală, sesiuni de 1:1 și networking

FINANȚARE 

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Intervenție din cadrul Planului Național Strategic pentru tinerii fermieri, administrată de AFIR, pentru instalarea tinerilor fermieri ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole ce va îmbunătăți structura de vârstă a fermierilor, va contribui la întinerirea, reînnoirea generațiilor de fermieri, va promova aspectele privind protecția mediului, agricultura ecologică și va contribui la consolidarea structurii socio-economice a zonelor rurale.

  • Finanțare
    • Fonduri nerambursabile de la 70.000 de euro per exploatație
    • Bugetul se va acorda pe o perioadă de maxim 3 ani, în tranșe (75% la semnarea Contractului de finanțare, urmat de restul de 25% în funcție de implementarea Planului de Afaceri inițial)  
  • Pot aplica tineri fermieri, mai exact: tineri cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți, până la 40 de ani, care au absolvit minim 8 clase și care dețin competențe și aptitudini profesionale în industria vegetală / zootehnică /mixtă, obținute fie prin studii superioare, fie prin formare profesională, participare la programe etc.
  • Calendar:
  • Ghidul solicitantului, modelul planului de afaceri și alte anexe sunt disponibile pentru descărcare aici

FOODITY - Open Call #1 

Program de proiecte pilot care să vină cu soluții în sprijinul încurajării alegerilor sănătoase și construirea unor sisteme alimentare durabile și promovarea acestora în rândul populației. Programul va dura 12 luni, iar pe parcursul anului vor fi create 6 proiecte pilot.

  • Finanțare: Sprijin financiar de până la 187.500 de euro / per beneficiar, alături de sprijin pentru creșterea și dezvoltarea soluției, suport tehnic, mentorat și coaching de grup. Premiu adițional de 7.500 de euro acordat celui mai bun proiect pilot
  • Pot aplica startupuri / IMM-uri ca leader de proiect, alături de alte 2 sau 3 entități mix de organizații for-profit sau non-profit (inclusiv actori în inovarea socială, instituții de cercetare, universități sau organizații de training). Proiectele trebuie să se încadreze într-una din zonele următoare de interes: Nutriție personalizată, Sisteme alimentare sustenabile, Experiența de cumpărare și o zonă deschisă
  • Calendar: Înscrierile sunt deschise pe platforma F6S până pe 8 noiembrie 2023, ora 18:00
  • Mai multe detalii despre program și criterii de eligibilitate aici

Submăsura 4.2 - Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole 

Apelul are ca obiectiv sprijinirea întreprinderilor care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole. Scopul acordării sprijinului de minimis este de a crește competitivitatea întreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun.* 

  • Finanțare:  
    • 1.000.000 de euro/ per proiect pentru IMM-uri, cu proiecte care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat  
    • 500.000 de euro/ per proiect pentru alte întreprinderi, cu proiecte care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat; 
    • 500.000 de euro/ per proiect pentru investitiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative 
    • Valoare finanțării va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și forme asociative sau de 40% pentru alte întreprinderi.   
  • Pot aplica microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, cooperativele, grupurile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare. 
  • Aici poți descărca un model al ghidul solicitantului pentru această măsură 

RIS CEE Innovation Call  

Apel lansat de EIT Food pentru consorțiile de organizații eligibile pentru finanțare din partea Horizon Europe care pot trimite propuneri de activități colaborative, menite să aducă soluții și tehnologii inovatoare pe piață în domeniul agrifood și care se încadrează într-una din cele 6 Zone de Interes ale EIT Food.

  • Finanțare: Activitățile propuse de fiecare consorțiu vor putea fi susținute financiar cu până la maxim 750.000 de euro. 
  • Pot aplica consorțiile de organizații eligibile pentru finanțare din partea Horizon Europe, dar și țări partenere EIT Food din Uniunea Europeană. Consorțiul trebuie să fie format din cel puțin 3 organizații eligibile
  • Calendar: Înscrieri deschise până pe 19 iunie 2023
  • Mai multe detalii despre program și criterii de eligibilitate aici

EIT Food Open Innovation Call 2023 

EIT Food lansează un nou apel pentru consorțiile de organizații eligibile pentru finanțare din partea Horizon Europe care pot trimite propuneri de activități colaborative menite să aducă soluții și tehnologii inovatoare pe piață în domeniul agrifood. Apelul este deschis proiectelor comerciale care dezvoltă soluții tehnologice inovatoare, viabile, apropiate de ceea ce există pe piață și care să răspundă celor 6 Zone de Interes ale EIT Food.

  • Finanțare: Suma totală disponibilă pentru această a doua sesiune de aplicări este de 5 milioane de euro. Aplicanții pot obține restituirea costurilor activităților din proiect până la 70%, dacă dovedesc că pot finanța 30% din costurile acestuia din alte surse 
  • Calendar: Aplicații deschise până pe 13 aprilie 2023, ora 13:00, ora României 
  • Mai multe detalii despre program și criterii de eligibilitate aici

Seedbed Incubator (EIT Food) 

Program de 4-6 luni care are ca scop transformarea inovațiilor bazate pe știință și tehnologie, care pot contribui la rezolvarea provocărilor globale legate de sistemul alimentar, în afaceri validate de piață. Toate echipele sau startupurile nou formate în cadrul acestui program vor primi suport din partea experților și business coachilor din domeniul, finanțare și acces la ecosistemul EIT Food pentru a-și testa piața cu potențialii clienți sau utilizatori finali. Propunerea de idee/proiect trebuie să încadreze într-una din ariile de interes ale EIT Food: Targeted nutrition, Sustainable aquaculture, Sustainable agriculture, Alternative proteins, Digital transformation of traceability, Circular Food Systems. 

EIT Food Accelerator Network (EIT FAN) 

Program de 3 luni care urmărește să accelereze dezvoltarea inovațiilor agrifood pentru rezolvarea provocărilor globale în agrifood, prin educarea și creșterea capabilităților fondatorilor prin mentorat, coaching, conectarea cu comunități globale și dezvoltarea de parteneriate din sfera inovației în agrifood.    

  • Pot aplica startupuri din domeniul agritech aflate în etapa pre-seed, care dețin indicatori de tracțiune, în căutare de validare a tehnologiei deținute și accelerare a business-ului. 
  • Opțiuni de finanțare: Programul oferă până la 1.500 de euro (equity-free) susținere financiară și posibilitatea de a aplica la EIT Food Impact Fund, unde poți obține până la 500.000 de euro investiție.   
  • Calendar: Înscrierile au fost deschise până pe 29 martie 2023. Aplicațiile vor fi evaluate până pe 30 aprilie 2023. 
  • Mai multe detalii despre program și criterii de eligibilitate aici

LINII DE FINANȚARE CARE VOR DESCHIDE SESIUNILE DE APLICARE ÎN PERIOADA URMĂTOARE 

Măsuri de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat prin intermediul Planului Național Strategic un mecanism de gestionare a riscurilor în agricultură pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de pierderi ale producției. Pentru perioada 2023-2027, fermierii afectați vor putea aplica prin intermediul a două instrumente de sprijin. 

  • Finanțare: Valoarea totală a bugetului alocat este de 391,4 milioane de euro, împărțiți astfel:
    • peste 24 milioane de euro, sprijin acordat unui procent din primele de asigurare;
    • peste 367 milioane de euro, sprijin acordat fermierilor afectați de pierderile de producție
  • Calendar: Lansarea sesiunii de aplicare urmează să fie anunțată 
  • Prezentarea MADR a propunerii instrumentului poate fi descărcată de aici

Submăsura 4.1a - Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole

Submăsură prevăzută în cadrul intervențiilor din cadrul Pilonului II din Planul Strategic PAC 2023-2027 în anul 2023. Prin aceasta, sunt sprijinite exploatațiile pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Submăsura 4.1.1 - Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal

Submăsură prevăzută în cadrul intervențiilor din cadrul Pilonului II din Planul Strategic PAC 2023-2027 în anul 2023, prin care se susțin fermierii (PFA, I.I., I.F., persoane sau grup de persoane fizice și juridice), societățile, cooperativele,
institutele de cercetare-dezvoltare, grupuri și organizații de producători în achiziții simple de utilaje agricole
și/ sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei - vegetal.

Submăsura 6.5 - Schema pentru micii fermieri 

Submăsură prevăzută în cadrul intervențiilor din cadrul Pilonului II din Planul Strategic PAC 2023-2027 în anul 2023, prin care se urmărește optimizarea activității agricole a fermelor de mici dimensiuni, atât din punct de vedere economic cât și al cerințelor legate de mediu, prin construcții noi sau modernizarea acestora, prin accesul la utilități, dotarea cu utilaje şi/sau echipamente performante dar și la adoptarea soluțiilor digitale. 


EVENIMENTE

Joburile viitorului în industria agroalimentară

Dacă ești student, masterand sau doctorand sau studiezi într-unul din domeniile agrifood sau adiacente, înscrie-te la workshop! Între 4 – 7 aprilie, vei putea învăța practic cum te pregătești pentru viitoarea ta carieră alături de experți, traineri și companii de renume din industria agroalimentară.

  • Perioadă: 4 – 7 aprilie 2023, de la 14:00
  • Eveniment online, pe Zoom
  • Participare pe bază de înscriere pe site

Workshop Farm to Fork 2023  

Farm to Fork este conceptul care aduce mai aproape producătorii agroalimentari de consumatorii din zona lor. Cum poate fi pusă în aplicare pe plan local strategia farm to fork? Care sunt condițiile și bunele practici care au un rol esențial în implementarea sa? Evenimentul oferă participanților – de la producători locali la profesioniști din industrie – ocazia să învețe unii de la ceilalți și să afle mai multe despre farm to fork într-un mod inovativ și interactiv și aduce ca subiecte de discuție provocări, soluții și informații esențiale pe care toți profesioniștii din agrifood să le folosi în practică și ca avantaj competitiv în procesul lor de integrare a conceptului în afacerea proprie.

AGRARIA 2023 

Târg internațional pentru agricultură, industria alimentară și zootehnie, care reunește fermieri, specialiști, manageri și autorități din domeniul agriculturii. Câteva din tematicile de discuții: despre tendințele și inovațiile apărute în agricultură și mediu, producția vegetală, nutriția și protecția plantelor, energii regenerabile. Cei interesați pot participa atât ca vizitatori, cât și ca expozanți. 

  • Perioadă: 21 – 24 aprilie 2023
  • Participare gratuită, pe bază de înscriere aici 
  • Eveniment fizic, în Cluj

Food 4 Future - Bilbao FoodTech World Summit 

Eveniment dedicat profesioniștilor și entuziaștilor în domeniul agroalimentar, unde poți afla despre ultimele trenduri în agrifood, despre tehnologii & aplicații, inovații & soluții de automatizare sau tehnici diverse de procesare.  

Romanian Agriculture Leadership Forum (RALF)

Eveniment aflat la a 7-a ediție, reunește marii fermieri români, producători și procesatori, antreprenori cu reușite recente și companii cu soluții pentru producție și procesare, într-un amplu schimb internațional de bune practici la care participă anual invitați din mai multe țări europene.

Romanian Agriculture Processing Forum

Eveniment internațional aflat la ediția a 2-a, dedicat marilor procesatori din agricultură – din industria cărnii, a laptelui, de morărit și panificație, viticultură, legumicultură și pomicultură, parte din seria de evenimente Romanian Agriculture

ROMO: De la producător direct la consumator

ROMO îți ușurează accesul la hrană sănătoasă, de calitate, produsă etic, sustenabil și local. Este o mișcare grass-root pornită de fermierii Cosmina și Șerban Dinu de la Ferma de Păsări Pășunate împreună cu o mână de colegi producători pionieri de la Brașov. În cadrul întâlnirilor săptămânale ROMO are loc doar predarea-primirea comenzilor efectuate în avans pe grupul de Facebook dedicat pentru București și grupul pentru Brașov.  

Free From Food Expo

Free From Food Expo, ajuns la a noua ediție, este cel mai mare eveniment organizat în Spania dedicat sectorului alimentar ecologic: ingrediente și produse organice, vegane/bazate pe plante și fără aditivi/proteine. 

EIT Food Annual Event 2023

Eveniment anual organizat de EIT Food, ajuns la a 5-a ediție, prin care poți contribui la viitorul industriei agroalimentare. Conferința reunește profesioniști ai industriei din toată lumea și este o oportunitate de inspirație, dar mai ales de conectare, atât cu profesioniști și experți cu experiență în agrifood, cât și reprezentanți ai comunității și parteneri din toată lumea.

  • Perioadă: 27 – 28 iunie 2023
  • Participare pe bază de bilet, care pleacă în prezent de la 50 de euro
  • Eveniment fizic în Riga, Latvia

Workshop "Sustainability in agrifood"

Dacă ești producător, fermier ori un startup la început de drum în sectorul agroalimentar sau un antreprenor din domeniu interesat de practici sustenabile, înscrie-te la workshop! Pe 12 octombrie, vei afla despre cele mai bune practici privind aspectele tehnice și de reglementare ale practicilor sustenabile în domeniul agroalimentar în România. Evenimentul este organizat de Impact Hub Bucharest, care reprezintă EIT Food în România, în calitate de punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar.   

  • Perioadă: 12 octombrie 2023, de la ora 10:00
  • Participare pe bază de înscriere completând acest formular
  • Eveniment online

INDAGRA 2023

Cel mai complex și important eveniment agricol din România, organizat de către ROMEXPO în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din România. Expoziția prezintă cele mai noi tendințe din domeniul agriculturii viticolturii, horticolturii și zootehniei, adresându-se companiilor de profil din Romania și din străinatate. În aceeași perioadă, are loc și are loc un alt târgcu tematică complementară, INDAGRA FOOD - Târg internațional pentru industria alimentară. Cei interesați pot participa atât ca vizitatori, cât și ca expozanți.

Workshop “Get your start(up) in agrifood”

Dacă ești antreprenor la început de drum ori dacă ai o idee de afacere în agrifood, înscrie-te la workshop și vei învăța cum să faci primii pași și să crești un business sustenabil în domeniu. Evenimentul ți se potrivește dacă ai o idee de afacere în domeniul agroalimentar, vrei să crești afacerea ta aflată la început de drum, îți doreșți acces la o rețea de contacte din zona de business, cercetare și autorități publice, vrei să acumulezi cunoștinte antreprenoriale în mod gratuit, ți-ar plăcea să cunoști și să rămâi în contact cu experți în domeniul agroalimentar. 

Agrifood Innovation Summit 2023 

Conferința online Agrifood Innovation Summit reunește inovatorii din domeniul agroalimentar, bune practici din industrie, din zona de cercetare și din cea academică, alături de proiecte disruptive și inițiative cu impact. Evenimentul este organizat de Impact Hub Bucharest, care reprezintă EIT Food în România, în calitate de punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar.