Mi a digitális , és miért fontos az Ön és vállalkozása számára?

A digitális technológia teljes potenciáljának kihasználása hozzájárulhat a vállalkozás fejlődéséhez és ellenálló képességéhez. Amint azt a világjárvány megmutatta, új utakat nyitott meg a vállalkozók számára, hogy elérjék ügyfeleiket és új üzletágakat hozzanak létre. Ez az, amit megtanul ezen a tanfolyamon - hogyan integrálhatja lehetőségeit a mindennapi működésébe, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni abból, amit kínál.

Egyéni szempontból a személyes, tanulási és munkahelyi kontextusokról van szó: azonosítania és értenie kell a digitális tevékenységekben való részvétel pozitív és rossz aspektusait, valamint tisztában kell lennie azzal, hogyan lehet ezeket szabályozni és ellenőrizni a növelése érdekében. 

Másrészt van egy társadalmi vagy szervezeti álláspontunk - ez alapvetően a digitális rendszerek, szolgáltatások és tartalmak szolgáltatóinak kötelessége annak biztosítása, hogy jól kezelt, karbantartott, hozzáférhető és egyenlőségre törekvő legyen. Emellett fel kell vértezniük magukat és fejleszteniük kell a felhasználók képességeit, hogy mindenki, aki kapcsolatba lép velük, ezt olyan módon tehesse, amely elősegíti és/vagy javítja üket. 

Az egyéneknek felelősséget kell vállalniuk digitális ért, de előfordulhat, hogy nem mindig van lehetőségük vagy képességük arra, hogy kezeljék a technológiák vagy digitális szolgáltatások életükre gyakorolt hatását. Például olyan munkahelyeken, ahol a munkavállalók esetleg nem tudnak változtatni, vagy olyan személyes környezetben, ahol az egyének esetleg nem férhetnek hozzá az életüket javító digitális lehetőségekhez, vagy nem vehetnek részt azokban.  Azt is érdemes megjegyezni, hogy bizonyos emberek nem rendelkeznek erőforrásokkal vagy kapacitással a technológia negatív következményeinek enyhítésére. 

A technológiák és a digitális tevékenységek pozitív vagy káros hatással lehetnek a fizikai, mentális, társadalmi és érzelmi re. Azt, hogy a dolgok milyen mértékben befolyásolhatják az egyént, egyedi kontextusa, körülményei és alkalmassága határozza meg arra, hogy kezelje ezeket a hatásokat - vagy hasznot húzzon belőlük. A digitális  vizsgálatának négy kontextusa a társadalmi, a személyes, a tanulás és a munka. 

Az egyének felelősek az ellenőrzésük alatt álló szempontokért, és megfelelő lépéseket kell tenniük annak biztosítása érdekében, hogy elérjék és fenntartsák a digitális  pozitív megközelítését:  

Hozzáférés és segítség a digitális rendszerekhez és eszközökhöz szükséges képzéshez és segítségnyújtáshoz tanulmányaihoz és karrierjéhez. Ha hiányosságok vannak a szervezet támogatásában, kérjen képzést és segítséget.   

Szánjon időt arra, hogy megismerje és megértse saját digitális preferenciáit és igényeit, beleértve a tartós vagy átmeneti fogyatékosságokat, valamint a mentális vagy fizikai egészségügyi problémákat, amelyek befolyásolhatják a technológia használatának képességét. Használja ki előnyére az olyan funkciókat, mint a képernyő kontrasztja, a betűméret, a színmódosítások és a kisegítő technológiák.  

Gondoljon arra, hogy digitális tevékenységei milyen hatással vannak saját és mások egészségére. Tegyen óvintézkedéseket az egészségtelen szokások elkerülése érdekében. A káros hatások csökkentése például a következők révén: 

  • Egészséges testtartás fenntartása, rendszeres képernyőszünetek tartása, a monitor fényerejének csökkentése, elegendő alvás és az addiktív viselkedés elkerülése.  

  • Kérdőjelezze meg és kerülje el mások kellemetlen online viselkedését – tudja, hol és hogyan kell jelenteni (valószínűleg hivatkozik rá az informatikai és elfogadható használatra vonatkozó szabályzata)  

  • Jelentse a környezeti problémákat a megfelelő csatornákon (pl. menedzsment, informatikai szolgáltatások, tanulási erőforrások személyzete és hallgatói i szolgálatok)  

  • Használjon biztonsági elemeket, például jelszavakat és kétlépcsős hitelesítési folyamatokat 

A digitális munkaterhelés kezelése: ez komoly probléma lehet. Míg a technológia segíthet a termelékenység növelésében, hamis elvárásokat is generálhat azzal kapcsolatban, hogy a támogatás a nap 24 órájában, a hét minden napján elérhető lesz, ami stresszhez vezethet. 

Ismerje meg, hogyan használhatja ki jobban a digitális technológiákat, és ismerkedjen meg az e-mailek kezelésére és a zavaró tényezők elkerülésére szolgáló taktikákkal és megközelítésekkel. Az egyének megpróbálhatják szabályozni digitális munkaterhelésüket, de ez nem teljesen az ő kezükben van. A személyzeti felülvizsgálatok, a teljesítménymenedzsment és a folyamatos szakmai fejlődés (CPD) kezdeményezései során a vezetőknek értékelniük kell a digitális munkaterhelés hatását. 

Győződjön meg arról, hogy ismeri a digitális berendezések, eszközök, szolgáltatások és információk biztonságos használatát. Ez segít fenntartani fizikai és mentális ét. Ez magában foglalhatja annak biztosítását, hogy munka- és tanulmányi környezete ergonomikus kialakítású legyen, és megfeleljen az egészségügyi és biztonsági előírásoknak. 

Annak biztosítása, hogy a digitális interakciók ne legyenek negatív hatással a mentális egészségre, szintén a biztonságos használat része. A diákokat és az alkalmazottakat tájékoztatni kell a szervezet biztonságos használatra vonatkozó irányelveiről és eljárásairól. 

Hozzon létre és tartson fenn pozitív online jelenlétet (szakmai és személyes). Az egyének eldönthetik, hogy mennyire szeretnének láthatóak lenni az interneten és a digitális hálózatokban, de minden hallgatónak és munkatársnak tisztában kell lennie digitális lábnyomával, valamint azzal, hogy saját és mások online viselkedése hogyan befolyásolja azt. Mindig törekedjen a pozitív hatásra. Győződjön meg arról, hogy az Ön által kínált vagy létrehozott szolgáltatások, anyagok vagy rendszerek hozzáférhetők és befogadóak.