Grădini modulare de 3x3 m, care combat căldura urbană, premiate la Climathon 2024 Iași

Ideea „Garden în a Box” – o grădină modulară adaptabilă, care poate fi implementată în diverse contexte urbane, pentru a combate eficient efectele insulelor de căldură – a câștigat, pe 23 iunie, ediția din Iași a Climathon 2024. Am aflat de la câștigătoare cum funcționează ideea care le-a adus un premiu de 5.000 de euro.

Pe 22-23 iunie, evenimentul Climathon 2024 a ajuns într-un nou oraș din țară. La Climathon Iași, 35 de participanți (7 echipe a câte 5 membri) au fost îndrumați de 7 mentori în procesul de identificare a unor soluții pentru valurile de căldură urbană. Evenimentul a inclus și prezentări ale unor experți din mediul academic, instituții publice locale și mediul de business, dar și discuții cu ieșeni obișnuiți – părinți, sportivi, antreprenori din HoReCa, ghizi turistici, bicicliști amatori, proprietari de animale de companie.

Soluțiile propuse au răspuns la întrebarea „Cum (ne) adaptăm orașul pentru zilele caniculare?”, capitol la care Iașiul nu stă prea bine, confruntându-se cu temperaturi ridicate și cu lipsa spațiului verde. În urma procesului de brainstorming, echipele au generat idei ca: umbrirea zonelor publice prin sisteme modulare care reflectă lumina sau copaci artificiali din panouri fotovoltaice, un festival pentru conștientizarea problemei, aplicații ce identifică zonele cu disconfort termic sau traseele răcoroase din oraș. 

Un plus de vegetație, în spații verzi modulare

Natura are rolul ei și ar trebui să aibă o importanță mai mare în acest oraș, cred și câștigătoarele Climathon 2024 Iași, care formează împreună echipa Revive: Mara Alexandra Dinu (26 de ani), Diana Sabina Dascălu (25 de ani), Diana Hanganu (25 de ani), Lia Ioana Iftimescu (25 de ani) și Oana Petronela Ailincăi (36 de ani). Soluția lor, Garden in a Box, a primit o finanțare de 5.000 de euro și a fost preselectată pentru ediția 2024 a Romania ClimAccelerator Pitch Day – Idea stage. 

„Sunt atât de multe probleme în Iaşi încât cred că, dacă m-aș apuca să fac o listă, aș uita de la ce a început interviul ăsta”, ne-a explicat Mara. Dar întreaga echipă spune că și-ar îmbunătăți orașul plantând cât mai mulți arbori maturi în jungla de beton. Pentru că asta ar fi costisitor și greu de implementat, Garden in a Box e the next best thing, spune Mara. Beneficiile ideii lor sunt multiple: răcirea prin evapotranspirație, umbrirea, îmbunătățirea calității aerului, reducerea efectului de reflexie, crearea de microclimate răcoroase, gestionarea apei pluviale, creșterea biodiversității urbane și diminuarea stresului.

Garden in a Box este un natural heat shelter, care constă într-o grădină urbană configurabilă. Concret, echipa Revive propune implementarea în orașul moldovean a unor spații verzi modulare, care acționează ca adăposturi naturale de răcire, pentru a reduce impactul insulelor de căldură. „Conceptul este simplu: într-un pătrat de 3x3 m (cu gazon), amplasăm 3-4 jardiniere mici și medii (cu vegetație variată) și o jardinieră mare (cu un arbore matur, de 4-5 m, pentru umbră). Instalăm sisteme inteligente pentru gestionarea apei, monitorizarea plantelor și sprinklere pentru răcire”, explică Diana Dascălu. Structura care înconjoară grădina este o pergolă din lemn, aluminiu sau alt material reutilizat, sustenabil. Pe ea vor crește plantele agățătoare din jardiniere, iar la final întregul ansamblu va deveni un adăpost verde și va oferi „experiența contactului cu o parte din natură”, spune Petronela. În acest microclimat răcoros, ca ieșean, te-ai simți „ca atunci când te afli în curtea unui prieten pasionat de grădina lui”, adaugă Mara.

👉 Citește și despre ideile care au câștigat edițiile din București și Timișoara ale Climathon 2024! 

Cu natura (și prietenia) înainte!

Lia, Mara și Diana D. au fost colege la Facultatea de Arhitectură din Iași, apoi grupului lor de prietene i s-a alăturat și Diana H. (cea mai bună prietenă din liceu a Marei). Au participat în această formulă de patru la concurs, unde echipa s-a întregit cu Petronela, care a studiat geografia fizică și lucrează de 6 ani în domeniul mediului și al sustenabilității. 

Aceasta din urmă a participat la Climathon motivată de pasiunea ei pentru natură. Cele patru prietene s-au înscris în hackathon pentru că sunt afectate de canicula locală, pentru a cunoaște oameni noi, dornici de a îmbunătăți mediul în care trăiesc, dar și pentru a lucra într-o echipă în care să simtă că avansează (cum este a lor, bazată pe o prietenie longevivă).

Un proces surprinzător și intens

Câștigătoarele spun că provocarea celor două zile de Climathon a fost surprinzătoare. „M-a impresionat foarte mult modul în care a fost organizat evenimentul, prezența unor experți, a unor potentiați clienți, a mentorilor. Mi-a plăcut în mod deosebit felul în care a fost împărtășită informația de către facilitatori, pentru a ne ajuta să conturăm în două zile ideea unei afaceri și să trasăm în linii mari procesul de business, de la idee, la implementare. A fost provocator, util, inspirațional”, spune Petronela. „Știam că vor fi ore lungi, concentrare și muncă de echipă, dar coordonarea și modul în care a fost gândit proiectul m-a impresionat. Ne-a forțat să gândim fiecare pentru el, să ne ascultăm reciproc și să colaborăm către un numitor comun”, adaugă Diana Hanganu.

În prima zi de Climathon Iași, Mara, Petronela, Lia și cele două Diane au notat pe un munte de post-it-uri diverse idei de a crea un microclimat răcoros. Dintre toate, le-a surâs cea a unor pergole vegetale și au cizelat-o până au ajuns la aceste grădini configurabile. „Cel mai important lucru e să îi asculți cu adevărat pe cei din jur, ca să auzi ce își doresc: să evadeze din oraș, în natură”, spune Diana H. „Ăsta a fost numitorul comun pe care l-am identificat în demersul nostru – că oamenii își doresc să stea în natură și că nimeni nu se uită la o mare de beton fierbinte și zice «Mamă, ce fain e aici!»”, completează Mara.

„A doua zi am început să rafinăm ideea și să stabilim detalii privind modalitatea în care ajungem la clienți, cum îi convingem că suntem alegerea potrivită, care sunt metodele prin care menținem parteneriatul, în ce moduri ne putem îmbunătăți produsul (pentru a rămâne pe piață și a face față concurenței), cum oferim mentenanță produsului cumpărat, dar și ce impact are ideea noastră pentru clienți, cât de fezabilă și viabilă este”, spune Petronela.

Îmbunătățirea raportului beton/zonă verde

Premiul de 5.000 de euro le permite celor 5 să se avânte „într-un proces destul de copleșitor, de a crea un prototip, pe care să-l putem arăta mai departe oamenilor și cu care să îi convingem de ideea noastră. Încercăm să privim lucrurile destul de realist și să lucrăm concret cu lucrurile, serviciile și oamenii la care avem acces. Ne-am hotărât din primul moment că nu e un proiect care se va realiza peste noapte și că o să avem nevoie de un proces de explorare până să ne putem prezenta în fața publicului larg cu un produs finit”, ne-a explicat Mara. 

Până acum, au avut loc edițiile din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Iași ale hackatonului pe teme de mediu; în luna noiembrie, Climathon 2024 va continua în Ploiești și Constanța. La nivel global, peste 100 de orașe din întreaga lume găzduiesc un Climathon, în 2024. Evenimentul din țara noastră este un proiect marca Impact Hub Bucharest, organizat în parteneriat global cu EIT Climate-KIC și susținut de Raiffeisen Bank.


Sursă foto: pixabay.com