💊 Pastila #8: investiții-fulger în ochelari pentru nevăzători, ce probleme au IMM-urile + soluții de mediu inovatoare

Dintre știri despre prețurile la energie tot mai mari, furtuni și pene de curent și atentatul din SUA, am găsit și săptămâna asta știri de interes din business și antreprenoriat, plus o doză sporită de inspirație pentru soluții green. Fie că ești pe plajă sau în oraș, sub aerul condiționat, pune „Pastila de antreprenoriat” în căști, pentru sănătatea businessului tău!


  • Startupul românesc.lumen a strâns în mai puțin de o zi 1 milion de euro pe platforma de investiții SeedBlink, plus încă 4 milioane de la Venture to Future și Consiliul European pentru Inovare. Produsul lor, niște ochelari pentru nevăzători care înlocuiesc câinii-ghizi și-i ajută pe purtători să se orienteze în spațiu, ar putea ajunge la primii utiliozatori la finalul anului.
  • Inflația, concurența neloială și creșterea nivelului cheltuielilor salariale sunt cele mai mari dificultăți cu care se confruntă patronii de microîntreprinderi și IMM-uri din România, arată un raport recent al Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, numit Carta albă a IMM-urilor.
  • Impact Hub Bucharest a lansat înscrierile pentru EWA Bootcamp, un workshop gratuit de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Înscrierile sunt deschise până pe 16 septembrie și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional în agricultură sau industria alimentară, cu o vechime mai mică de doi ani.
  • Câteva noutăți despre programele de ajutor de stat pentru antreprenori: „Femeia Antreprenor” 2024 ar putea fi lansat la sfârșitul acestei luni, spune ministrul Economiei. „Start-Up Nation” se lansează la toamnă, cu o componentă de formare profesională și una de finanțare de proiecte. Ministerul pregătește și un program nou, numit „Start-Up Export”. (Află toate detaliile pe care le știm până acum despre „Femeia Antreprenor” și „Start-Up Nation” din articolele dedicate.)

În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine o două mare de inspirație antreprenorială, venită de la echipele câștigătoare de la edițiile Climathon 2024:

  • București: Clădiri pasive care curăță aerul și educație pentru sustenabilitate.
  • Iași: Grădini modulare de 3x3 m, care combat căldura urbană.
  • Timișoara: Platforma B2B care reduce deșeurile alimentare prin parteneriate de reutilizare.

   
Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.

La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea (știri) și toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.    

Grafica: Adina Stroe

Muzica: Catch It - Yurii Semchyshyn pentru Pixabay