3 mituri despre crearea de conținut video pentru afaceri

Startarium eXperience ți-a pregătit un curs nou, în iulie, pentru a te învăța cum să faci o prezentare video coerentă și cum poți experimenta cu acest tip de conținut, ca antreprenor. Autorul acestuia – Alex Glod – ne-a dat mai multe detalii, analizând 3 mituri legate de crearea de conținut video pentru afaceri.

Ca bonus pentru cursul Startarium eXperience „Cum să creezi conținut online”, Alex Glod (storyteller, trainer și creator de cursuri online), ne-a spus mai multe despre despre strategii de conținut video prin care poți să-ți ajuți businessul să se dezvolte.

Ce înseamnă producție video pentru business? E ceva complicat și costisitor? Înseamnă că trebuie să devin din antreprenor, creator de conținut? „Nu vrem prin acest curs să vă facem influenceri. […] Nu asta este premisa de la care pornim”, răspunde Alex. Ci că „video content-ul este o unealtă încă nefolosită la adevăratul ei potențial”, pe care nu este târziu niciodată să o folosești și care nu presupune atât de mult efort cum ai crede.

În acest sens, Alex Glod ne-a explicat care sunt principalele 3 mituri legate de crearea de conținut video pentru afaceri:

  1. „Trebuie să creez clipuri virale”. TikTok și formatele short-form de tipul Reels creează o presiune de a produce materiale scurte. Da, acestea oferă o expunere foarte mare în comparație cu alte tipuri de conținut, dar una de foarte scurtă durată, care nu creează relații, spune Alex: „Gândiți-vă la videourile Shorts pe care le-ați văzut acum 3 zile. Dacă vă vine în minte un video de acum 3 zile, e mare lucru. Mai ales dacă e din partea unui business și v-ați gândit serios «Hei, o să-i urmăresc pe oamenii ăștia și da, au ceva interesant de zis». Asta e, de obicei, excepția de la regulă. […] Nu e neapărat necesar să fii viral pentru a fi relevant și pentru ca video content-ul să aducă vânzări”. Trebuie să începi de undeva și să înveți pe parcurs ce prinde la publicul tău țintă și ce funcționează. Nu există formule magice, trebuie doar să fii pasionat de ce transmiți și să testezi constant, adaugă acesta. 
    Alex sfătuiește antreprenorii să se axeze pe 3 tipuri de content video. În primul rând, clipurile de vânzare de produs/serviciu, în care spun: „Hei, te identifici cu aceste probleme? Ai și tu aceste nevoi? Am ceva pentru tine! Uite experiența noastră, uite produsul nostru, hai să-l încerci”. Dacă ajungi la oamenii potriviți și dacă explici foarte clar ce oferi, ești deja cu un pas înaintea competiției și a nivelului la care era afacerea ta, înainte să începi să faci content video. Alte tipuri importante sunt clipurile de tip Ce să nu faci când... (care îți ajută clienții/utilizatorii să nu-ți folosească greșit produsul/serviciul) și demo de produs/turul locației.
  2. „Trebuie să investesc mult în echipamente”. Clipurile afacerii tale nu trebuie să arate superprofesionist: pot fi foarte simple și filmate cu smartphone-ul. Important este să se audă bine (partea audio este vitală, spune Alex – „Calitatea audio la un video e ca spălatul pe dinți: nimeni nu te aplaudă pentru asta, dar dacă n-o faci se cam simte”) și să se vadă bine (luminile conferă calitate). Spațiul în care filmezi contează și el – trebuie să comunice privitorului subtil cine ești, ce valori și ce pasiuni ai.
  3. „Am muncit mult la un video, dar l-au văzut doar 50 de oameni, deci renunț la idee”. „Prin video, noi creăm relații […] și ne dezvoltăm o voce”, explică Alex. O afacere trebuie să creeze constant conținut prin care menține această relație cu publicul, dar nu uita că important nu este câți ochi văd creațiile tale, ci dacă sunt văzute de ochii potriviți. Iar ca să ajungi la aceștia, trebuie să-ți alegi atent canalele de comunicare. Nu toate afacerile trebuie să creeze conținut video pe TikTok sau Instagram: concret, dacă vinzi B2B mai bine te orientezi spre LinkedIn; mizează pe Instagram sau Facebook, dacă vrei să păstrezi o relație mai apropiată cu audiența și să produci entertainment; clipurile lungi funcționează în continuare pe YouTube, dacă vrei să creezi un video DIY, review-uri de produse sau tutoriale. 

Pentru mai multe informații despre aceste 3 mituri, urmărește înregistrarea kick-off-ului în care Alex Glod le explică pe larg (vezi clipul video din partea de sus a acestei pagini). 

În cursul „Cum să creezi conținut online”, lansat pe 2 iulie, participanții vor descoperi 4 module explicative, care trec prin fiecare etapă de producție a unui clip video promoțional: echipamentele de care ai nevoie, cum să te pregătești pentru ziua de filmare („Pentru că se pot întâmpla multe – Legea lui Murphy e foarte prezentă în viața unui video creator”, spune Alex), cum să dai bine pe cameră și să-ți folosești emoțiile într-un mod strategic, idei și script-uri pentru diverse tipuri de content video, detalii despre editarea produsului brut și randarea finală. 

La final, vei realiza un proiect despre afacerea ta (pentru care Alex îți va oferi feedback-ul lui), vei primi un certificat de absolvire și poți beneficia de două ședințe gratuite de mentorat, cu antreprenori din comunitatea Startarium.