Sunt investitori strategici și parteneri pentru fondatorii startupurilor în care investesc. Pe lângă capitalul propriu-zis, sunt alături de ei și le oferă suport pe partea de business și pe cea tehnică (o parte din echipa lor are un background solid în această zonă). De asemenea, rețeaua pe care o pun la dispoziție s-a dovedit a fi un atu important – fac conexiuni cu potențiali clienți enterprise, alte fonduri de investiții, specialiști sau programe care să ajute startupurile să avanseze și să se dezvolte.
Pentru a înțelege în ce direcție te poți îndrepta atunci când cauți sprijin financiar pentru startupul tău, îți explicăm clar diferențele dintre toate tipurile de finanțare privată pe care le ai la dispoziție: Business Angels, Venture Capitalists, fonduri Private Equity și de investiții.
În mod ideal, startupurile în care investesc trebuie să bifeze trei criterii importante: să vizeze o piață suficient de mare (care să le permită să ajungă la încasări care să justifice o evaluare mare), să aibă o viziune strategică și un plan de afaceri bine pus la punct (pentru a capta piața respectivă) și – cel mai important – să aibă o echipă bine structurată (care cunoaște piața și care are skill-urile necesare pentru a transforma viziunea strategică în realitate).
Prima întrebare pe care o pun unui business care caută finanțare depinde de informațiile pe care le au deja despre startup și fondator. De cele mai multe ori, sunt întrebări de genul:
Echipa Fortech Investments spune că orice pitch trebuie să conțină 10-12 slide-uri, construite în așa fel încât să le arate investitorilor că respectivul startup poate rezolva o anumită problemă și o poate face cel mai bine. Aici intră un mix de founder-market fit (skill-urile fondatorilor), tehnologia pe care o au (să fie ușor de folosit, să aibă un MOAT/avantaj competitiv suficient de puternic etc.) sau că timingul este cel mai bun pentru ca afacerea să aibă șanse reale de reușită.
În diferite etape ale discuției cu fondatorii, pot apărea multe red flags. Trei dintre ele apar, de obicei, în discuția inițială:
Budući da se uspjeh gradi zajedno sa saveznicima, izgradili smo kartu poduzetničkog ekosustava u Rumunjskoj: mentori, savjetnici, organizacije i investitori - saveznici od kojih možeš učiti i dobiti resurse za rast.
Istraži cijelu mrežu