Stop & Reflect - Sebastian Gabor, co-fondator Digitail | Ce am învățat în 2019

Startup-urile nu sunt sprint-uri, ci maratoane. Adevăratele momente grele vin când apare oboseala, uzanța, când simți că “wow, ce drum lung mai este în față”.

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2019 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate, la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2019, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an. 

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2019

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.


Cum am crescut în 2019: milestones, provocări și lecții învățate

Pe scurt, în 2018 aveam 50 clienți în România și 1-2 clienți din afară, iar în 2019 avem de 3 ori mai mult ca în 2018, cu un început timid de a vinde structurat și în US.

La începutul anului sigur nu aveam un stil de leadership sau o viziune clară. 2019 m-a ajutat destul de mult să încerc diferite lucruri și să încep să definesc un stil propriu. Și nu, nu am găsit nici o soluție magică :) — recomand cartea What you do is who you are - Ben Horrowitz.

Anul acesta am învățat:

  • nevoia proceselor;
  • unele moduri în care anumite tipologii de oameni cresc — și ce au nevoie pentru a performa;
  • riscurile de a te concentra pe ce e urgent și nu pe ce e important.

Cea mai mare provocare a fost cea de trecere de la un rol complet operațional (vânzări) la un rol combinat operațional + facilitator.

Care sunt lucrurile cu care te mândrești în 2019?

1. Participarea la FTMO - Fast Track Malmo — am fost norocoși să fim aleși, să avem ocazia să mergem și să profităm cât mai mult de lecțiile oferite, relațiile create și mindsetul pe care l-am experimentat;

2. Primii investitori - moment în care au crescut know-how-ul, îndrumarea, dar și presiunea și realizarea că nu e doar o joacă între prieteni;

3. Primul client și primul angajat transatlantic. Vine cu o serie interesantă de provocări și noutăți;

4. Redefinirea viziunii și găsirea unui mod de a o povesti. Îmi aduc aminte că în primul an ne era aproape imposibil să avem o poveste coorentă care să fie și adaptată în funcție de persoana cu care vorbeam. Încă mai avem mult de lucru, dar simt că mergem într-o direcție (sper că bună);

5. Startarium și câștigarea PitchDay. Eram la a doua încercare și plecasem de data aceasta cu așteptări mici (nici nu credeam că vom trece de semifinală - aveam agenda plină pentru dupa amiază cu întâlniri în București pe care le-am anulat ulterior). Pe langă ajutorul monetar semnificativ, au mai fost 2 câștiguri pentru noi: 

  • au inceput să audă proprietarii de animale de aplicație și bucuria lor a fost transmisă atât către noi, cât și către veterinari; 
  • echipa a văzut și pe alte căi rezultatul efortului depus. Cea mai mare provocare a fost cea de trecere de la un rol complet operațional (vânzări) la un rol combinat operațional + facilitator.


 

Ce provocări ai avut și cum le-ai depășit?

  1. A fost un an dificil pentru echipă, ne-am schimbat structura și componența (de mai multe ori). Dar în toate ocaziile, am avut noroc de oameni grozavi cu care ne-am putut înțelege.  
  2. Provocările lucratului de la distanță — este extrem de greu să nu te vezi cu ceilalți colegi în persoană, pentru a putea transmite și înțelege emoțiile, pentru a crea cu adevarat legături semnificative. Încercăm să ne întâlnim în persoană cât de des, să facem întâlniri generale de echipă în fiecare luni și să ne alocăm timp pentru discuții importante. O primă provocare e să înțelegi că partea de remote e o necesitate uneori și să aloci atenție și efort pentru a-ți ajuta colegii care nu sunt în aceeași încăpere cu tine să se bucure de momentele bune, să înțeleagă momentele rele și să îi faci să se simtă parte din echipă.
  3. Decizii strategice. La începuturi, visam să ajung să pot să iau decizii strategice. Par cele mai interesante — atât timp cât ești în exterior. În momentul în care decizia vine și cu repercusiuni și cu riscuri, în care nu mai ești doar obiectiv, devine mult mai greu. În plus, tot timpul compari mere cu pere și sunt foarte multe necunoscute. Dar cu ajutorul echipei și al mentorilor, am reușit să găsim răspunsurile - pe care le credem corecte și care ne vor ajuta să împlinim viziunea Digitail. 

Cele mai importante lecții învățate anul acesta

  • Adu în echipă oameni mai buni ca tine, cu o viziune similară și ajută-i să crească,
  • Mai ales la început, e critic ca lumea să fie aliniată cu viziunea și să dorească la fel de mult să ajute la transformarea viziunii în realitate. Cu alte cuvinte, dacă aduci oameni doar datorită skill-urilor lor și nu datorită credinței pe care o au că ceea ce urmează să facă aduce un impact pozitiv, pe care ideal să îl resimtă și ei, atunci șansele de a crește rapid și scalabil vor fi diminuate. 
  • Startup-urile nu sunt sprint-uri, ci maratoane. Adevăratele momente grele vin când apar oboseala, uzanța, când simți că “wow, ce drum lung mai este în față”. Și partea interesantă e că toții investitorii/advisor-ii noștri ne zic că pe măsură ce creștem și luăm și mai multe investiții, va deveni și mai greu. Can’t wait!
  • Un pic de transparență pentru ultima informație: Lecția în sine e să îți lași timp și pentru tine - pentru că dacă ajungi să fii nefericit - nu vei avea destulă energie să miști roata mai departe ȘI să fii foarte strict cu lucrurile care merită să fie făcute (asta înseamnă să fii foarte atent la prioritizare și la delegare). 
  • Nevoia de a deveni mai bun, de a rămâne curios și de a ajuta 
  • Dacă nu devii mai bun - va fi tot timpul altcineva care va reuși mai bine ca tine
  • Fără curiozitate - vei începe să crezi că ai dreptate, că nu se poate mai bine și vei rămane în zona de confort — (be the YES person but don’t say yes to jumping of the bridge, unless there’s some amazing non alcoholic vegan champagne to break your fall) 
  • Și ajungem la ultimul punct - nevoia de a ajuta. Dacă pierzi asta, pierzi încrederea în societate și te vei simți singur, în șansa că poti ajuta și avea un impact - și vei fi descurajat să încerci => mai am câteva capitole, dar recomand waitbutwhy.com - ultima serie legată de om și societate. 

Ce urmează în 2020: gânduri și planuri de viitor

Le voi împărți pe:

  • Vânzări - vrem să reușim să vindem în US și să continuăm expansiunea în RO
  • Echipa - coeziune, creștere persoanală și îmbunătățirea comunicării. Punem fundația pentru a putea angaja și crește rapid 
  • Produs - pe langă îmbunătățirea constantă a platformei pentru clinicile veterinare, va fi anul în care ne vom concentra pe aplicația mobilă pentru proprietari pentru a putea ajuta semnificativ relația între doctor și proprietarul de animal.. 

 

Experiența PitchDay

Destul de emoționantă!! Mi-a plăcut să văd cât de multe startupuri faine sunt acum în RO și faptul că comunitățile antreprenoriale cresc din ce în ce mai mult. 
Radu (Lifebox), cât și Melania (ING) ne-au ajutat cu feedback constructiv și am învățat multe despre ciocolată datorita Thea's Chocolate , despre parcări în București (ZenParking), despre crearea unui brand pentru copii (Tzitzi-Poc), cât și despre vânzări consultative (GCS Sales Operations), antreprenorii cu care am fost la masă în semifinală.

Am vazut că sunt mulți oameni pasionați atât în echipa Impact Hub, cât și în echipa ING toate aceste lucruri te fac să ai mai multă încredere în comunitate.

Cea mai importantă lecție ar fi să nu te dai batut și că uneori chiar e nevoie de mai multe încercări ca să poți ajunge la rezultatul dorit. . 

Recomandări pentru viitorii aplicanți

Nu e destul să te pregătești doar câteva minute înaintea competiției. De aceea, încercați să vorbiți cu cât mai multă lume, din medii cât mai variate, despre ceea ce vreți să faceți. În felul acesta, primiți feedback, vă antrenați pentru a prezenta cât mai bine și vă pregătiți să răspundeți la orice întrebare.  Emoția nu dispare, dar cu cât ești mai sigur pe ceea ce urmează să zici cu atât va fi mai redusă.. 

Resurse recomandate pentru antreprenorii din comunitate

Cărți și cursuri

  • Atomic habits - James clear
  • Never split the difference - Chris Voss
  • Y combinator YouTube channel
  • Follow VCs that are investing in your space - Point9 and SaaStr for SaaS business etc

Programe, evenimente, competiții

  • Ycombinator (US)
  • Fast Track Malmo (Sweden)
  • Hax (hardware startups)
  • Techstars (both us and Europe)

Din Ro, aș menționa: 

  • Startarium
  • Rubik Hub
  • How to Web 

 

Sfaturi pentru un antreprenor la început de drum

  1. Citește cât de mult poți
  2. Urmărește persoane care au reușit deja (Twitter is a pretty good tool)
  3. Încearcă cat mai multe soluții, investind cât mai puțin
  4. Dacă ai timp să faci și altceva, înseamnă că nu faci ceea ce trebuie, ceea ce ma duce la...
  5. Concentrează te pe un singur lucru și încearcă sa îl faci cât mai bine, dar...
  6. La început lucrurile nu trebuie sa fie perfecte și destul de bune cat sa meargă (ca sa poți învață și testa)

Mulțumim pentru gânduri și insights, Sebastian! Te invităm să urmărești în continuare activitatatea Digitail pe: