Impact Hub Bucharest și fondul de investiții pre-seed ceh PurposeTech au ales 14 startupuri, în cadrul primei ediții a acceleratorului Impact Creators. Afacerile vor participa la un program intensiv de accelerare și vor avea oportunitatea să obțină investiții de până la 100.000 de euro.
Impact Hub Bucharest și fondul de investiții pre-seed ceh PurposeTech au anunțat cele 14 startupuri alese în cadrul primei ediții a acceleratorului Impact Creators. Startupurile vor participa într-un program intensiv de accelerare a afacerilor proprii, care se va finaliza cu un Pitch Day. Cele mai promițătoare startupuri ajunse în Pitch Day vor avea oportunitatea să obțină investiții de până la 100.000 de euro, asigurate de PurposeTech.
Impact Creators este un program de accelerare dedicat startupurilor din România și CEE, aflate în stadii incipiente de dezvoltare (very early-stage și pre-seed), axate pe impact (sănătate, educație, sustenabilitate) și aflate în căutarea unor runde de investiții. Înscrierile au avut loc în perioada 11 septembrie – 24 octombrie 2024 și au atras 133 de aplicații din 18 țări din Europa Centrală și de Est (CEE), ceea ce arată interesul crescut pentru obținerea de finanțare în țările din regiune, inclusiv România.
„Am fost impresionați atât de volumul, cât și de calitatea aplicațiilor, care evidențiază interesul puternic al antreprenorilor emergenți din România și din alte țări în domeniile HealthTech, GreenTech și EdTech. Deși în mod tradițional există o orientare pentru platforme SaaS B2B în această regiune, aceasta nu surprinde pe deplin diversitatea inovației care apare aici. Suntem încântați să colaborăm cu Impact Hub Bucharest pentru a oferi această alternativă și pentru a ajuta la deblocarea potențialului ascuns în aceste sectoare în creștere”, a transmis Fred Fous (foto, Partener General PurposeTech).
👉 Citește interviul nostru cu Fred Fous, pentru a afla cum poți obține și tu o injecție de capital din partea fondului său de investiții, PurposeTech.
Ce startupuri au fost alese în Impact Creators
Programul se adresează antreprenorilor cu idei de afaceri care pot genera venituri, sunt scalabile prin tehnologie și au dezvoltat deja o primă versiune a produsului, indiferent de nivelul actual de tracțiune. Selecția celor 14 startupuri a fost realizată de Impact Hub Bucharest și PurposeTech, pe baza unor criterii clar definite în regulamentul de participare: dezvoltarea produsului și tracțiunea inițială, scalabilitatea prin tehnologie, potențialul de impact al modelului de business, gradul de sustenabilitate, nivelul de inovație, motivația, expertiza și structura echipei, precum și progresul în strângerea de fonduri.
Cele 14 afaceri calificate în programul Impact Creators:
- Accessi+ (România). Ajută organizațiile să-și transforme prezența online (website-uri, aplicații mobile, documente electronice etc.), astfel încât să fie accesibile persoanelor cu dizabilități, cu deficiențe sau celor în vârstă.
- Boon (România). Startupul a lansat o platformă de tip marketplace pentru donațiile la locul de muncă, prin intermediul căreia colegii dintr-o companie pot să cumpere și să vândă articole între ei. Veniturile sunt direcționate către o organizație caritabilă locală, aleasă de vânzător.
- BrainFill (România). Pune la dispoziția adolescenților educație personalizată STEM, printr-un asistent bazat pe inteligență artificială (AI).
- CarryMatch (România). Platformă logistică bazată pe AI, care optimizează transportul și expedițiile companiilor.
- EcoMeal (Moldova). Aplicație mobilă care conectează consumatorii cu restaurante locale, cafenele și magazine, oferind produse alimentare aproape de data de expirare, la prețuri reduse.
- Eddy (Ucraina). Platformă de management educațional, care propune funcții noi ce îmbunătățesc experiența de învățare pentru elevi, eficientizează sarcinile administrative și facilitează comunicarea între părinți și profesori. Are deja 3.000 de școli integrate în platformă.
- InteroCloud (România). Dezvoltă o platformă SaaS (Software as a Service) pentru clinici medicale mici și mijlocii, eficientizând operațiunile, prin funcții de activare și monitorizare a pacienților.
- MAMIT Solutions (Ungaria). Propune soluții de învățare inteligentă, aducând AI-ul în educație și formare corporatistă.
- RECYCLLUX (România). Startupul folosește AI, blockchain și observații satelitare pentru a crea un sistem transparent și eficient de gestionare a deșeurilor din mări. Astfel, sunt facilitate intervenții complete de curățare, printr-un portal online.
- RongoDesign (România). Companie de biotehnologie care folosește tehnologia miceliană pentru a transforma deșeurile agroindustriale în materiale sustenabile pentru industria construcțiilor (de exemplu, panouri izolante pe bază de miceliu).
- Tabook (România). Platformă de management pentru cărți fizice și digitale, care încurajează lectura prin gamificare și interacțiune socială. Utilizatorii pot vedea bibliotecile prietenilor și împrumuta cărți fizice, facilitând crearea unor comunități de cititori.
- TexWheel (România). Dezvoltă soluții automate pentru industria de reciclare a textilelor, contribuind la un proces eficient de sortare și reutilizare a respectivelor materiale.
- TropicStream (Cehia). TropicStream oferă o tehnologie inovatoare de bioprocesare, care utilizează microorganisme pentru a îmbunătăți valoarea nutrițională și funcțională a deșeurilor din industria alimentară, începând cu resturile din producția de bere. Aceasta furnizează un ingredient alimentar valoros, susținând obiectivele de sustenabilitate și economie circulară.
- VERT (România și Marea Britanie). Platformă SaaS care ajută industria construcțiilor să reducă emisiile de carbon încă din faza de proiectare.
Cum se desfășoară programul
Antreprenorii admiși în Impact Creators vor avea un kick-off meeting online, pe 21 noiembrie. Vor urma două zile intense de bootcamp, la București (4 decembrie 2024 și 23 ianuarie 2025). Cei 14 participanți vor aprofunda modele de business adaptate nevoilor startupurilor lor, beneficiind de sprijinul unor experți din diverse industrii. Aceștia îi vor ghida în aspecte complexe – dezvoltarea și lansarea produselor, sustenabilitatea pe termen lung, optimizarea strategiilor de atragere a investițiilor și nu numai.
„Impact Creators este programul prin care explorăm posibilitatea unor resurse de finanțare pentru startupurile care și-au propus să revoluționeze afacerile cu impact. Tehnologia, în special dezvoltarea AI, presupune adoptarea unor modele eficiente de business care să genereze, nu doar profit, ci scalabilitate și o evoluție într-o manieră sustenabilă, pe termen lung. Dat fiind numărul mare de aplicanți, procesul de selecție a fost unul riguros, fundamentat, astfel încât să punem bazele unui fond de startupuri ce au potențialul să fie avangardiști în domeniul lor de activitate”, a spus Vlad Craioveanu (foto, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest).
Pitch Day (care va avea loc pe ,4 februarie 2025) va reuni cele mai promițătoare 7 startupuri din program. La final, una sau mai multe dintre aceste afaceri (în funcție de potențialul de dezvoltare) vor avea șansa să obțină o finanțare de până la 100.000 de euro de la PurposeTech.
Pentru a urmări progresul acestor startupuri, poți intra pe pagina oficială a programului de accelerare Impact Creators.