Munkáltatói márkaépítés vállalkozók számára

Egy vállalkozás munkáltatói márkája az alapoktól kezdve épül fel - így biztosíthatod, hogy az emberek, akiket felvesz, megfelelőek legyenek ahhoz, amit közösen el akartok érni.

Mit jelent a munkáltatói márkaépítés?  

A munkáltatói márkaépítés azt jelenti, hogyan érzékelik a vállalatod, mint munkahelyet. Mint minden más márkát, ezt is idővel építjük fel, a célcsoportunkkal való folyamatos kommunikáción keresztül. És nem, soha nem túl korai elkezdeni a munkát. Azért indítottad el a saját vállalkozásodat, mert szeretnéd nyereségessé és fenntarthatóvá tenni, igaz? Ez azt jelenti, hogy valamikor a jövőben valószínűleg már nem lesz elég, ha te leszel a cég egyetlen alkalmazottja, és csapatot kell majd alkotnod. 

Mi fogja ezeket az embereket arra késztetni, hogy Veled akarjanak dolgozni? Valószínűleg Te leszel az. A vállalati márkája valójában a Te személyes márkád. Ezért fontos, hogy az emberek megismerjenek téged, és könnyen rájöjjenek, hogyan dolgozol. Ezen túlmenően, amikor egy jelölt úgy dönt, hogy Veled szeretne dolgozni, több változót is figyelembe vesz. Ezért fontos, hogy tudd, mi számít azoknak az embereknek, akiket szeretnél magad mellé állítani. 

1. lépés: Derítsd ki, hogy mik a potenciális alkalmazottaid célprofiljai. 

Az első lépés az, hogy tudd, milyen embereket keresel. Ki a célcsoportod, amikor a potenciális alkalmazottakra gondolsz? Mint már említettük, a munkáltatói márka építése hasonló a fogyasztói márkán való munkához, és minden márkaépítés a fogyasztóval kezdődik. A mi esetünkben azokkal a jelöltekkel kezdődik, akiket munkatársakká szeretnénk tenni. 

2. lépés: Ismerjük meg a vágyaikat és preferenciáikat. 

A második lépés a vágyaik és preferenciáik megismerése. Ha megvan a célcsoport, akkor kihasználhatja az ismerősi hálózatát, és kiderítheti, hogy az ilyen típusú jelöltek mit keresnek egy munkáltatóban. Elárulok egy kis titkot: mindenki elvárja, hogy jól és időben fizessék ki. Tehát összpontosítson a kevésbé nyilvánvaló dolgokra. 

Azok az emberek, akik hajlandóak egy startup céggel dolgozni, valószínűleg maguk is vállalkozó típusok. Talán van egy kisvállalkozásuk, vagy elvégeztek egy tanfolyamot ezen a területen. Nagyon aktívak, sokat akarnak tanulni, nagyon jó kapcsolatokkal rendelkeznek, és a munkájukkal szeretnének változást elérni. Ne gondolja, hogy csak a házi feladatát végeztem el. Valójában nem is tettem. Mert ezt a profilt minden cég keresi. Rajtad múlik, hogy találsz-e még 2-3 olyan elemet, ami még konkrétabban beszél a vállalkozásodról. 

3. lépés: Gondold át, hogyan fogsz értéket nyújtani nekik 

A harmadik lépés az, hogy gondolkodj el azon, hogyan fogsz értéket nyújtani azoknak, akiket szeretnél rávenni, hogy neked dolgozzanak. Lehet, hogy az ötleted annyira innovatív, hogy elég lesz ahhoz, hogy olyan embereket vonzzon, akik csak azért akarnak veled dolgozni, hogy megvalósítsd. De nem minden vállalkozó Steve Jobs vagy Larry Page. Az érték, amit kínálsz nekik, lehet a tudásodban, egy bizonyos üzleti terület megismerésében vagy egyszerűen csak a tapasztalatodban rejlik, mert az induló vállalkozásban végzett munka dinamikus és azonnali eredményeket hoz. 

Az érték származhat a Te ötletedből is. Például egy vállalkozás a fenntarthatóság területén belső értéket képvisel, mert jobbá teszi a világot. Kérdezd meg tehát magadtól, hogy mi a hozzájárulás és a vállalkozásod értelme. Ezt nevezzük a munkáltatói értékképzésnek, vagy egyszerűbben: az érték, amelyet a munkavállaló kap Tőled, azon túl, hogy a tényleges munkájáért fizetett pénzen felül. 

Hogyan építed valójában a munkáltatói márkád? 

Az elején azt mondtam, hogy következetes kommunikációra van szükséged, és hogy egy induló vállalkozásnál általában az alapító a márka, legalábbis az elején. Ez azt jelenti, hogy te vagy az, aki a kommunikációt végzi, amíg a "Máriának dolgozom" át nem változik "A Colorful Mindnál dolgozom". Nos, az én kisvállalkozásom esetében nem ez a helyzet. Míg egy nagy munkáltató vásárokra jár vagy több tízezer eurós rendezvényeket szervez, egy vállalkozó számára a legegyszerűbb befektetés a közösségi média. 

Ha van Facebook-oldala, LinkedIn-fiókja és Instagram-fiókja, akkor itt az ideje, hogy elkezdjen beszélni a munkakörnyezetéről, az időbeosztásáról, arról, hogy mit csinál, mindazok mellett, amit a termékeiről és szolgáltatásairól mond. Beszélj inkább a "hogyan", mint a "mit". Tegye ezt következetesen, esetleg néhány ütemezett poszttal, és gondoljon ki néhány olyan képi anyagot és kulcsszót, amelyeket következetesen használni szeretne. 

Lehet, hogy ismétlődőnek hangzik, de több interakcióra van szükség egy jelentkezővel, mielőtt úgy dönt, hogy megkeres Téged, ahogyan egy hirdetésnek is többször kell megjelenni, mielőtt valaki úgy dönt, hogy megveszi a terméket. 

A munkáltatói márka felépítése nehéz feladat, mint minden dolog, amelyet idővel kell felépíteni. Valami személyes dologról van szó, a bizalomról és az értékről, amiről mások úgy érzik, hogy Te kínálsz. De mivel Te vállalkozó vagy, ez azt jelenti, hogy már van meggyőződésed és szenvedélyed, amit továbbadhatsz. 

Sok sikert kívánok az új utadhoz!