Hogyan érheti el csapata a teljesítményt

Miután megtalálta a megfelelő embereket, akik most már a csapatának tagjai, ideje nekilátni a munkának. És mivel egy vállalkozás az azt építő emberekkel együtt növekszik, fontos, hogy forrásokat különítsen el a csapatának fejlesztésére.

Túl sok fantasztikus álmot láttam már, amely az ötlet szintjén maradt, mert nem voltak kollégák vagy emberek, akik hozzájárulhattak volna a projekthez. És láttam már sok nagyszerű szervezetet is befagyni egy kis fejlesztési szakaszban, csak azért, mert a vállalkozónak nem volt csapata, amelyre támaszkodhatott volna. Előbb vagy utóbb mindannyian átmegyünk a "csapatpróbán", és azok, akik nem mennek át a próbán, kicsik maradnak, vagy szervezetként elpusztulnak. 

Mit jelent a csapat? 

Megadom a definíciót, amit Teresa, a 6 éves kislányom adott nekem a "Szerinted mi a sikeres csapat titka?" kérdésre adott válaszában. És azt mondta, idézem: "Ha egy csapatban mindenki azt akar csinálni, amit akar - az egyik akar valamit, a másik mást, az egyik el akar menni valahova, a másik kekszet akar enni, a harmadik meg elkésik... akkor soha nem lehet csapat. Mindenkinek ugyanazt a dolgot kell akarnia." 

Induljunk ki tehát ebből a definícióból, amit Teresa adott nekünk. A csapat egy olyan csoport, ahol MINDENKI ugyanazt akarja - a saját fejlődését és az üzlet fejlődését. 

Tegyük fel, hogy a csapatod már kialakult. Akár alkalmazottakból, akár barátokból áll, a csapat kialakult. Most már csak az a kérdés, hogy mit tegyünk ezután, és milyen recepteket alkalmazzunk? 

5 alapelv - a csapatnövekedés tanulságai 

- A szükség a legjobb tanár 

Apaként azt tanultam meg, hogy a gyerekeket nem lehet megtanítani járni. Rajtuk múlik, hogy megtanulják. Ugyanez vonatkozik az emberekre is, nem tudod őket fejleszteni, csak ők maguk dönthetnek a fejlődés mellett. 

Sok olyan szervezettel találkoztam, ahol a vállalkozó egyfajta hősfigura volt, aki megfojtotta a munkatársaiban a fejlődés minden esélyét, mert NEKI kellett minden alkalommal megmenteni a napot. 

Nehéz megmondani, hogy mikor kell és mikor nem szabad beavatkozni, de a legtöbbször értékesebb, ha hagyod a csapattagjaidat, látod az eredményt, és utána internalizálod a tanulási hurkot. Láttam már vállalkozókat, akik magukkal vittek egy fiatalabb kollégát egy ügyféllátogatásra, és amint odaértek, átvették a beszélgetés irányítását, kedvezményeket ajánlottak (túllépve a kialakított belső rácsot), és közvetlen személyes kapcsolatot építettek ki az ügyféllel, az érettségi és tekintélytöbbletükre támaszkodva. A fiatalabb kolléga nyilvánvalóan SEMMIT sem fog tanulni ebből a találkozóból. Ellenkezőleg, frusztrációt és keserűséget fog felhalmozni. Ez egy klasszikus példája a hősfigurás vállalkozónak, aki NEM ad teret másoknak a fejlődéshez. Tehát ne felejtsük el, hogy a NINCS legjobb tanár. 

- Adj növekedési élményeket a csapatod számára a napi üzleten túl is. 

A "Școala de Valori"-ban minden hónapban külső vendégeket hozunk a találkozóinkra. Vitákat szervezünk kényes témákról vagy erkölcsi dilemmákról. Fejlesztési programokat szervezünk - elsősegélynyújtó tanfolyamokat, adománygyűjtő tanfolyamokat, értékesítési tanfolyamokat. Találkozókat szervezünk a programjaink kedvezményezettjeivel, nemcsak azért, hogy tanuljanak, hanem azért is, hogy kapcsolatba kerüljenek munkánk eredményeivel. És ezt akkor is tesszük, amikor a dolgok jól néznek ki, és akkor is, amikor nem néznek ki olyan jól. "Fuck Up Nights"-okat szervezünk - ha nem ismeri a koncepciót, további információkat talál az interneten a www.fuckupnights.com oldalon. 

Lehet, hogy úgy érzed, hogy erre nincs időd. A vállalkozásnak szüksége van a teljes figyelmedre, különösen az elején. De ha nem szánsz időt a tanulási környezet megszervezésére, az nem fog magától megtörténni. Válaszd a tanulást havonta! 

- Csapatfejlesztési alap létrehozása 

Minden évben különíts el egy meghatározott összeget, amelyet a csapat fejlesztésére fordít. Az év végén tudni fogod, hogy mennyi pénzt költöttél erre, és megkérdezheted magadtól, hogy mennyire volt jól elköltve ez a pénz. Clayton Cristensen - a Harvard Egyetem emeritus professzora kiadott egy könyvet - "Hogyan fogod mérni az életed?", amelyben azt mondja, hogy a személyes életedben, csakúgy, mint a vállalati stratégiában, a pénzedet és az erőforrásaidat oda kell fordítanod, ahol azt mondod, hogy fontos - Tedd a pénzed oda, ahol szükség van rá!   Hozz létre egy fejlesztési alapot, év végén értékeld a kiadásokat és a hatást. 

- Legyélszemélyes példaképe a személyes fejlődésnek és növekedésnek! 

Nem kérhetsz másokat arra, amit te NEM vagy hajlandó megtenni. Olvass könyveket - és oszd meg másokkal, amit tanultál. Hozd el a könyveket az irodába, és kérd meg őket, hogy ők is olvassák el. 

Vegyél részt rendezvényeken, tanfolyamokon, szemináriumokon, és oszd meg kollégáddal, hogy mit tanultál, milyen új dolgokat értettél meg a világról. Küldd el kollégáid rendezvényekre és tanfolyamokra - a fejlesztési alapból. Kérdd meg őket, hogy osszák meg, amit tanultak. Mutass példát! 

- Legyen türelem és bizalom 

Egyes gyerekek 1 éves korukban kezdenek el járni. Mások 10 hónapos korukban kezdenek el járni. Megint mások későn, 18 hónapos koruk után tanulnak meg járni. Kiabálnál a gyermekeddel, mert sokat botladozik? Vagy mert fáj a háta, mert az egyik oldalra hajolva kell maradnia? 

A növekedéshez és a fejlődéshez idő kell. De ha a szükségletek, a kihívott lehetőségek, a rendelkezésre bocsátott pénzeszközök, a személyes példa és a türelem megfelelő keverékét használjuk, akkor jó dolgok történnek.