De unde începi dacă vrei să înțelegi care e contextul în care operezi și cum înțelegi mai bine industria afacerilor cu misiuni de impact? O documentare temeinică te va ajuta să înțelegi piața și să vezi care sunt zonele neacoperite sau cele în care este nevoie de inovare și inițiative antreprenoriale.
Cunoașterea industriei, atenție constantă la inițiativele regionale și naționale, reperarea trendurilor emergente sunt elemente esențiale pentru o afacere, indiferent de stadiul ei. Fie că e vorba de idei noi de afaceri sau dezvoltarea de verticale noi în business-uri existente, toate te vor ajuta să dezvolți produse sau servicii relevante pentru piața pe care o adresezi și de interes pentru finanțatori (publici sau privați).
Antreprenoriat social în România
Iată câteva surse de care te poți folosi atunci când cauți informații utile despre antreprenoriatul social și cum le poți extrage pe cele mai relevante.
1. EUROSTAT | Statistica Uniunii Europene
În anul 2015, ONU (Organizația Națiunilor Unite) a conturat un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG) - de la problemele care țin de mediu, la justiție, inegalitate sau sărăcie, care să fie atinse până în 2030, pentru a gestiona cele mai importante probleme globale și a putea asigura generațiilor care urmează un viitor mai bun.
Eurostat este organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica la nivelul UE și monitorizează în mod regulat procesul în care avansează implementarea acestor 17 SDG-uri. Nivelul de atingere a acestor obiective se poate accesa prin aceste două resurse:
Conform Eurostat și Sustainable Development Report, în 2023, în România, preocuparea pentru îndeplinirea SDG-urilor este foarte ridicată, iar țara noastră se clasează pe locul 35 în Europa (din cele 166 de țări incluse în listă).
Câteva dintre cele mai adresate SDG-uri în România
- SDG 1: Eradicarea sărăciei și a tuturor formelor sale din toate regiunile de pe glob
- SDG 6: Asigurarea accesului la apă curată, folosirea ei în mod sustenabil și accesul la mijloace sanitare
- SDG 3: Asigurarea unui stil de viață sănătos și a bunăstării la orice vârstă
- SDG 2: Eradicarea foametei, îmbunătățirea securității alimentare și practicarea sustenabilă a agriculturii
- SDG 5: Egalitatea de gen
- SDG 8: Promovarea creșterii economice sustenabile și incluzive și asigurarea unor medii de lucru productive și corecte pentru toată lumea
2. Institutul Național de Statistică – Starea economică şi socială a României
Una din cele mai importante și accesibile surse de informare este reprezentată de statisticile oficiale ale statului, care pot fi accesate gratuit pe site-ul Institutului Național de Statistică https://insse.ro/cms/ro, oricând și de oriunde.
Din această sursă poți afla cele mai relevante informații publice despre Starea economică şi socială a României din prezent: https://insse.ro/cms/ro/tags/starea-economica-si-sociala-romaniei.
Spre exemplu, conform unui raport INS din 2021 despre tendințele sociale, sistemul de protecţie socială din România, prin toate schemele de protecţie pe care le cuprinde, asigură o plasă de siguranţă pentru populaţia defavorizată din punctul de vedere al veniturilor disponibile.
Statistici la nivel european
UE a dezvoltat o serie de statistici prin Eurostat care evidențiază și vizează date generale la nivel regional, al orașelor mici și mari, regiuni metropolitane, precum și zone și regiuni rurale. Pe lângă statisticile de ordin demografic, se numără și cele legate de drepturi sociale (egalitatea în accesarea de oportunități, condiții decente de lucru, protecție socială și incluziune).
Statistici la nivel european
- Spre exemplu, sistemele de protecţie socială sunt foarte dezvoltate în Uniunea Europeană şi sunt construite pentru a proteja populaţia de riscurile asociate şomajului, responsabilităţilor parentale, îngrijirii sănătăţii şi invalidităţii, bătrâneţii, locuinţei şi excluziunii sociale.
Există o serie de alte instituții care furnizează statistici la nivel național din alte țările membre UE – aici poți accesa o listă a acestora, din fiecare țară în parte.
2. Portal unic al Uniunii Europene pentru economia socială
Sursă oficială la nivelul Uniunii Europene care conține toate informațiile relevante pentru actorii din industrie: https://social-economy-gateway.ec.europa.eu/index_en. Portalul a fost lansat în iunie 2023.
Ce informații poți extrage
- Informații generale despre ce este economia socială
- Prevederile planului de acțiune pentru economia socială
- Date generale din sector pentru fiecare țară membră a UE. Datele despre economia socială din România disponibile aici: https://social-economy-gateway.ec.europa.eu/my-country/romania_en
- Programe de finanțare
- Evenimente
- Studii de caz
- Resurse utile
3. Registrul național de evidență a întreprinderilor sociale din România
Acest registru este administrat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) și indică numărul de întreprinderi sociale în fiecare județ, distribuția întreprinderilor sociale pe regiuni de dezvoltare, precum și pe județe.
Ce informații găsești în acest registru
- Date de identificare persoană juridică de drept privat
- Detalii despre Atestatul de întreprindere socială
- Marca socială
- Date tehnice şi financiare întreprindere socială
Exemple de date disponibile
- Top 5 județe după numărul de întreprinderi sociale: Alba (295), Cluj (179), Maramureș (152), Dolj (126) și Prahova (120);
- Top 3 în dstribuția întreprinderilor sociale pe regiuni de dezvoltare: regiunea Centru (534), Sud-Muntenia (486), Nord-Vest (401)
4. IES – Institutul de Economie Socială
IES este un program al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile creat pentru dezvoltarea și consolidarea economiei sociale în România. IES a fost creat ca un centru de resurse în domeniul economiei sociale și oferă mai multe tipuri de servicii pentru a susține, atât managerii entităților deja existente de economie socială, cât și pe aceia care doresc să înființeze o astfel de entitate sau pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine acest domeniu.
Centrul oferă 4 tipuri de servicii: organizarea de evenimente în care se dezbat subiecte de interes din domeniu, consultanță oferită de experții IES, formare pentru antreprenori și manageri ai entităților de economie socială, precum și o bibliotecă - Biblioteca Institutului de Economie Socială, aflată momentan fizic în aceeași locație cu Institutul și care oferă un număr de 60 de publicații, atât în limba română, engleză și italiană.
5. OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică
OCDE este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate (state care dețin cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe) care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere.
Acest for guvernamental are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.
OCDE pune la dispoziție The Better Entrepreneurship Policy Tool, un instrument gratuit de autoevaluare și învățare online care să sprijine dezvoltarea de politici și programe de antreprenoriat social și incluziv.
Cu ajutorul secțiunii de antreprenoriatul social a instrumentului vei putea să evaluezi contextul general și dacă politicile și programele actuale permit și sprijină întreprinderile sociale să se extindă sau să scaleze. Chestionarul include șapte module și acoperă diferite domenii de acțiune din ecosistemul de antreprenoriat social: de la reglementări, la dezvoltarea abilităților și impact.
Antreprenoriat social în România
👉 Plănuiești să lansezi o afacere cu misiune socială sau cauți modalități de a crește? Parcurge cursul Afaceri cu misiune socială | De unde începi să îți scalezi impactul pentru a descoperi care sunt ariile în care poți interveni, ce întrebări să îți pui și ce resurse poți accesa.
Dacă ai o afacere cu misiune socială - indiferent de forma legală sub care operezi - și vrei să crești impactul a ceea ce faci, acest curs este pentru tine. Vei învăța care sunt ariile în care poți interveni, ce resurse poți accesa, ce întrebări merită să îți pui și cum te pregătești de scalare.
Îți va fi util dacă:
- Ai un business (SRL) sau un ONG în orice industrie
- Misiunea ta are în centru cel puțin un SDG
- Ai nevoie să-ți modifici soluția ca să scalezi
- Vrei să știi de unde începi să îți crești impactul