“Direcția a fost clară, planurile mai puțin. Uitându-ne înapoi, am înaintat spre direcția stabilită și ni s-au confirmat asumpțiile de business, urmând să le creștem în următorul an”, spune echipa Activize.
La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2021 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate (și au fost din plin și anul acesta), la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2021, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an.
Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.
Despre Activize
Noi suntem ACTIVIZE și suntem aici să ajutăm startupurile să găsească oportunitățile potrivite pentru a-și crește afacerea: programe de accelerare, oportunități de fundraising, granturi, conferințe sau cursuri. În același timp, pentru fondurile cu capital de risc, acceleratoare sau alte companii, colectăm, filtrăm și livrăm informații utile despre startup-uri.
Cu alte cuvinte ținem ochii pe tot ce se întâmplă în ecosistemul de startup-uri din Europa de Est și suntem aici să le facem viața mai ușoară tuturor colaboratorilor noștri și celor deschiși să contribuie la creșterea și dezvoltarea acestui ecosistem.
Cu ce planuri ați început 2021? Cum s-au schimbat ele?
Direcția a fost clară, planurile mai puțin. Uitându-ne înapoi, am înaintat spre direcția stabilită și ni s-au confirmat asumpțiile de business, urmând să le creștem în următorul an. Zonele acestea de frenezie în ecosistem au coincis cu o bună parte din activitățile gandite:
- Programe de pre-accelerare și hackathoane
- Startup Scouting and matching investors and startups
- Fundraising support for startups
Cum a fost overall anul ăsta pentru voi?
Pe departe cel mai interesant proces pentru noi a fost legat mai degrabă de psihologia echipei, decât de partea de business. Planurile, partea de business, proiectele apar ca o reflecție a oamenilor din echipă, a creativității și dorinței de creștere personale în primul rând, care se reflectă și în viața profesională. Mă bucur ca am putut crea împreună un spațiu benefic și potrivit pentru creștere și colaborare.
Cum am crescut în 2021: milestones, provocări și lecții învățate.
Pentru noi anul acesta a fost de cotitură pentru că am încercat să creștem și partea de fundraising și focus pe zona de venture capital. Am testat newsletterele informaționale, rapoartele de overview pe diverse domenii și hackatoanele online ce s-au dovedit proiecte funcționale, iar recent am încheiat procesele interne de organizare, management și automatizare ale acestora. Credem că cea mai importantă lecție este cea legată de echipă - de a înțelege nevoile fiecăruia, de a crea un plan de creștere profesională și de a ne susține între noi nu doar profesional. “We’re not in the technology business, we’re in the people business” - adică lucram cu oameni, fie în ei clienți, colaboratori sau în echipa noastră.
Ecosistemul antreprenorial în 2021
În ultimii ani, ecosistemul antreprenorial din România a suferit modificări relevante, acesta s-a dezvoltat treptat, într-un mod constant, urmând o traiectorie ascendentă. Această evoluție se datorează faptului că apar tot mai multe organizații și oamenii interesați de lumea aceasta, tehnologia câștigă teren (“software will eat the world” - Marc Andreessen) și apetitul față de antreprenoriat tech crește. Oportunitățile de finanțare s-au înmulțit, au apărut noi oportunități de învățare și profesionalizare (programe de accelerare, hackathoane, diverse evenimente nișate, etc.). Chiar dacă pandemia COVID-19 a adus o schimbare majoră în societate și în lumea antreprenoriatului, factorii aceștia au contribuit la deschiderea unei noi căi pentru multe companii, indiferent de mărimea și nivelul de dezvoltare a acestora.
3 lucruri remarcate în lucrul cu antreprenorii
Pe parcursul acestui an în special, am observat un interes din ce în ce mai mare al tinerilor în ceea ce privește antreprenoriatul, motivați fiind de noile programe care i-au vizat și influența diferitor antreprenori din online. În acest sens a apărut și nevoia de a avea un mentor sau de a beneficia de ședințe de mentorat, dat fiind faptul ca informațiile din această sferă sunt ușor disponibile, însă selecția personalizată este dificilă. Ne bucurăm de asemenea să vedem un interes din ce în ce mai mare în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor inovative atât în sănătate, tehnologie cât și în domenii mai puțin explorate.
Motive de recunoștință la final de 2021
Dacă ultimii ani ne-au dat o lecție importantă, noi credem că aceasta a fost despre recunoștință. La final de 2021 noi suntem recunoscători pentru toate proiectele pe care am reușit să le implementăm, pentru toți oamenii cu care am avut ocazia să interacționăm și pentru toate oportunitățile de dezvoltare atât personală, cât și profesională pe care le-am avut de-a lungul acestora. Nu în ultimul rând suntem recunoscători pentru apetitul către inovație și „mai bine” pe care îl observăm în societatea noastră din ce în ce mai mult. Însă, poate mai mult decât în anii anteriori am învățat să fim recunoscători pentru fiecare moment pe care l-am putut petrece live împreună cu echipa.
Planuri și așteptări pentru 2022
Trendul ascendent în zona de programe de accelerare și investiții de tip pre-seed și seed ne fac încrezători pentru următorul an. Apar startupuri mai bune și mai mulți investitori, așa că suntem într-un moment potrivit să ne continuăm activitățile de susținere a startupurilor pentru fundraising și crearea de rapoarte de overview cu focus pe diverse domenii precum health-tech, urban mobility, agri food, împreună cu programele de accelerare. Vom pune accent pe proiectele existente: Startups League, Startup Ecosystem Radar, Business Angels Newsletter.
Un vis pe care îl avem este de a crește echipa distribuită, nu vrem o centralizare și o ierarhie rigidă, ci să dăm spațiu oamenilor să lucreze și să creeze după cum li se potrivește, să oferim în felul acesta flexibilitate, dar bineînțeles cu implicarea în proiectele asumate.
Oportunități care merită urmărite în 2022
Pandemia a schimbat radical modul de funcționare a societății, declanșând modificări semnificative în diverse domenii, printre care și în antreprenoriat.
Câteva oportunități și, idei care merită ținute în minte pentru anul următor:
- Parteneriate internaționale și afaceri globalizate - lucrul la distanță și nomadismul digital permite antreprenorilor să colaboreze mai ușor cu alți stakeholderi oriunde din lume;
- Forme noi de finanțare - modalitățile prin care o firmă poate genera finanțare se schimbă: crowdfunding, NFTs, diverse tokenuri și tehnologia blockchain; toate acestea o să contribuie la crearea unor noi forme de finanțare.
Dacă ar fi să-i inviți pe cititorii Startarium să-și răspundă, pentru ei, la o întrebare - care ar fi această întrebare?
Una dintre inițiativele de dezvoltare personală în cadrul echipei este Question of the day în cadrul careia răspundem zilnic la câte o întrebare de reflecție personală. Astfel, în perioada aceasta, printre întrebările de reflecție asupra anului 2021 și planificare a anului 2022 se regăsește și o întrebare de la Paul Allen, co-fondator Microsoft, care ne ajută să gândim în afara cutiei și să dezvoltăm programe utile și inovatoare: "Ce ar trebui să existe? Pentru mine, aceasta este cea mai interesantă întrebare imaginabilă. De ce avem nevoie și nu avem?"
Mulțumim pentru insight-uri!
Poți urmări Activize în continuare și pe: