Bittnet este o companie din domeniul IT, care se concentrează asupra training-ului IT. Fondată în 2007, a apărut la inițiativa lui Cristian și Mihai Logofătu. Descoperă povestea lor din interviul de mai jos:
Cum a apărut dorința de a fi antreprenor
C: Dorința a fost sădită de mic în familie. Bunicul nostru a plecat când aveam șapte ani de acasă către Târgoviște și ca să ajungă acolo a luat-o pe linia de tren că nu știa drumul. Să zicem că am văzut spiritul ăsta.
M: Se suprapune și cu o educație primită de acasă, de a fi oameni cu inițiativă, oameni care încearcă și își asumă niște riscuri prin propria muncă. Am zis să încercăm, eram suficient de tineri și nu aveam ce să pierdem.
C: Cum am ajuns să fim antreprenori? Cred că pur și simplu asta a fost soarta.
M: Noi suntem de formație economiști, absolvenți de ASE și cu mici tangențe în lumea IT. Ne-am certificat la vremea respectivă cu primele nivele Cisco și văzând paleta de opțiuni pe care poți să le ai, ne-am dat seama că nu suntem cei mai potriviți oameni în zona de IT, mai ales că în jurul nostru erau colegi mult mai talentați și mai motivați de a deveni ingineri de top. Nu aveam acea motivație.
Provocările întâmpinate pe parcurs
M: Obstacole întâmpini în fiecare săptămână, fie ele operaționale, fie financiare, fie legate de resurse umane sau depinzi de anumite proiecte și clienți ca să avansezi.
Lecțiile învățate la începuturi
M: Am pornit la drum destul de dezorganizați, cu mult entuziasm, dar fără a face o analiză de piață foarte strictă din care să rezulte poziția și avantajele noastre competitive. Toate lucrurile astea le-am învățat pe parcurs: ce să facem, cum să facem. Practic, am luat orice obstacol ca pe o oportunitate de a evolua.
C: Oricât de mulți bani ai avea, tot niște oameni trebuie să facă toate lucrurile astea pe care le promit alți oameni, deci consider că undeva între echipă și finanțare sunt cele mai importante lucruri.
Povestea Bittnet
M: 2007 a fost momentul, aveam o echipă tehnică bună cu care am pornit, echipă care a fost alături de noi din proiectul anterior și cu care am mers alături mulți ani. Niște oameni deosebiți care au învățat, au evoluat și care au reprezentat nucleul cu care am crescut.
Noi ne-am dezmeticit așa ca antreprenori abia prin 2008 și a coincis cu momentul în care a început să se resimtă criza economică. Perioada de creștere și dezvoltare a companiei a fost 2009-2011. Atunci am trecut primul test de maturitate mergând la un program numit Venture Connect, în urma căruia am atras o finanțare.
În 2014 a fost iar o etapă importantă în care am identificat noi direcții strategice de creștere și aveam nevoie de o nouă etapă de finanțare. Aici decizia a fost de a obține finanțare prin intermediul mecanismului Bursei de Valori București. Din aceste 2-3 etape majore, am ajuns astăzi în 2017 să serbăm 10 ani de activitate într-o companie care a devenit liderul pieței de training IT din România.
Listarea la Bursă
C: Să începi să ai un acces continuu la surse variate de finanțare și așa cum se spune, patient capital în loc de capitalul împrumutat peste noapte de la bancă, cu linii de credit. Din punctul acesta de vedere, faptul că există conceptul de piață de capital, l-am avut mereu în minte. În schimb, lucrurile s-au concretizat și planetele s-au aliniat foarte frumos în anul 2014 când eram după trei ani de creștere într-un ciclu de infuzie de capital care dădea niște semne de a se domoli ca rată de creștere.
Contextul în economie părea foarte favorabil, deci ar fi trebuit să accelerăm mai tare, nu să consolidăm. Lucurile s-au potrivit la fix, era exact acea nevoie de finanțare cu o dimensiune greu de obținut de la investitori privați, prea mică pentru fonduri de investiții, cu finanțarea bancară eram deja la maximul pe care îl putea susține formula oricărei bănci și astfel s-a potrivit perfect.
De asemenea, am accesat și finanțarea de tip împrumut (obligațiuni), tot prin intermediul Bursei. În felul acesta nu erau listate numai acțiunile companiei noastre, ci și o emisiune de obligațiuni cu maturitate în 2019. Totalul emisiunii este aproape un milion de euro de la 40 de investitori la momentul acela.
Cum ajungi la un cashflow pozitiv
C: În 2009, adică după primul an serios de activitate, tot profitul pe care l-am înregistrat în 2008 l-am folosit pentru a majora capitalul până la pragul minim de 90.000 de lei ca să ne putem transforma în SA, astfel încât ne-a fost mai ușor după să deschidem ușa către alți acționari. Dacă ne uităm la zona financiară, întotdeauna profitul este important, dar mai important decât profitul, mai ales la început de tot, este să fii atent la cashflow.
Degeaba pe hârtie ai profit dacă tu nu poți să plătești salariile sau furnizorii și oprești activitatea din cauza asta. O regulă pe care am urmărit-o la sânge a fost ca toate proiectele, fiecare livrare să fie pozitivă pe cashflow, să ai un termen de plată mai lung la furnizor decât ai de încasat de la client.
Beneficiile relației cu investitorii
C: Am avut norocul să putem construi un advisory board format din niște oameni cu o experiență extraordinară (Sergiu Neguț, Dan Ștefan, Andrei Pitiș, Dan Berteanu). Când ne uităm la anii de experiență ai acestor oameni și îi împărțim la anii de experiență ai noștri, este o rație foarte favorabilă. Am făcut aceste exerciții cu board-ul în care, chiar dacă board-ul nu putea să concedieze CEO-ul, când intram în sala de ședințe la fiecare întâlnire de board, am avut pălăria de manager, nu cea de acționar semnificativ.
Planuri de viitor
C: Să continuăm foarte accelerat planurile de creștere pe care le-am publicizat la listare și la rapoartele anuale. Țintim să fim primul furnizor complet multicloud care să poată să pună pe masă soluțiile de la cei trei mari lideri în domeniu (Amazon Web Services, Google Cloud și Microsoft Azure) astfel încât să poți fi întotdeauna lângă client și să poți să îi oferi lucrurile relevante pentru situația respectivă.
Unul din planurile mai apropiate pe termen scurt este o fuziune cu altă companie care are valori și viziune similară cu a noastră, astfel încât să putem încheia împreună anul 2017 sau 2018 cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, profit de un milion de euro.
Recomandări aveți pentru antreprenorii aflați la început de drum
M: Nu am știut răspunsurile la toate întrebările la început, dar am fost deschiși să le aflăm, să cercetăm și mereu ne-am păstrat mintea deschisă la a asculta, a învăța și a încerca să privești lucrurile ca și când nu ai numai tu dreptate. E un autocontrol care te face tot timpul să analizezi, să vezi dacă ideile pe care le-ai avut mai sunt de valoare sau nu.
E foarte important să te gândești nu numai la produsele și serviciile tale, ci și la piață și procesul de vânzare. Scopul oricărui antreprenor la început este să aibă niște clienți. E mai important să fii pe teren să vezi ce și cum vinzi, decât să dezvolți un produs care ți se pare minunat, dar care nu e relevant pentru piață. De multe ori noi ne-am adaptat ofertele și abordările în funcție de ceea ce am ascultat în piață și ceea ce ne-a deschis o perspectivă pe care noi nu am avut-o inițial.
C: Trebuie să fie foarte atent la zona financiară, la finanțarea companiei, atât pentru momentul acela, cât și pentru a construi sistemul încât să poată crește, să nu existe bariere mai încolo. Dacă ne uităm și la restul activității de antreprenor, cred că este esențial să te înconjori cu oameni care știu mai bine decât tine fiecare din subiectele în care ei urmează să activeze.
De asemenea, trebuie să împărtășească valorile umane pe care le ai, ca în zona de start-up să ai un mediu de lucru cool în care lumea să treacă prin greutățile inevitabile datorită faptului că totul e foarte mișto și tragem împreună în aceeași direcție.