Factoring sau cum poți să transformi facturile în lichidități

Lipsa lichidităților și încasarea mai dificilă a creanțelor proprii are o soluție: afacerile își pot asigura un flux echilibrat de numerar pentru plata furnizorilor și partenerilor prin Factoring. Află din articol ce trebuie să faci pentru a transforma facturile în lichidități.

În felul acesta îți construiești o imagine de furnizor serios și poți, totodată, să oferi la rândul tău termene mai lungi de plată clienților și partenerilor, fără a influența activitatea de zi cu zi a startup-ului tău. 

Să facem cunoștință 

Ai nevoie de lichidități pentru business-ul tău, dar banii pe facturile emise apar prea târziu? Factoring-ul te ajută să ai acces la resursele financiare necesare. Este un serviciu bancar prin care firmele își pot cesiona creanțele înainte de scadență, primind în schimb numerar de la bănci.

Să vedem cum funcționează

Dacă ai emis o factură către un client, iar termenul de plată îți îngreunează plata altor furnizori, ai posibilitatea să încasezi contravaloarea produselor sau serviciilor facturate mai devreme decât termenul agreat.

Și uite asa banca preia creanța nescadentă până când aceasta se va stinge, un bun ajutor pentru firmele mici și mijlocii care au probleme la încasare.  În cazul în care clientul tău se află pe lista agreată de banca cu care lucrezi, poți obține valoarea facturii chiar și în 24 de ore, fără a justifica destinația finanțării. 

Când este util factoring-ul? 

  • Când afacerea a luat avânt și firma intra în relații comerciale cu clienți noi; 
  • Când partenerii tăi au nevoie termene de plata mai lungi decât cele pe care ți le permiți; 
  • Când apar întârzieri frecvente la încasare; 

Pentru ce poate fi folosit? 

  • Îmbunătățirea lichidității 
  • Protecție împotriva riscului de neplată 
  • Servicii de consultanță pentru portofoliu de facturi 

Cum obținem finanțarea? 

Ca să obții factoring, trebuie ca relația cu banca să se desfășoare pe baza unui contract comercial, care să cuprindă datele partenerilor, termenele de plată (nu mai mari de 180 de zile) și alte condiții de livrare.

Pentru cele mai multe bănci sunt necesare și următoarele condiții: 

  • Clientul tău ar trebui să fie agreat de bancă; 
  • Facturile să fie confirmate în scris de către client; 
  • Facturile/contractul comercial aferent să nu fi fost cesionate altor creditori și să nu fie grevate de alte sarcini;
  • Să nu figurezi în Buletinul Procedurilor de Insolvență: firma ta să fie stabilă financiar și să funcționeze de cel puțin 18 luni. 

Atenție, nu pot fi supuse operațiunilor de factoring relațiile comerciale cu legături de acționariat, să nu constituie grup cu clientul vizat, iar contractele să nu prevadă plăți condiționate de alte încasări.

 Ce documente trebuie să pregătești? 

  • Facturile emise în original și neîncasate pe care vrei să le finanțezi; 
  • Aprobarea legala/constitutiva privind contractarea facilității și persoanele împuternicite să angajeze societatea; 
  • Copii ale contractelor comerciale încheiate cu debitorii vizați; 
  • Copie după ultimele bilanțuri contabile 

Care sunt costurile? 

Costurile operațiunii sunt calculate de bănci în funcție de relațiile comerciale pentru care se solicită derularea de operațiuni de factoring și reprezintă administrarea, colectarea și monitorizarea riscurilor aferente creanței cesionate.

Costul operațiunii este influențat de cele mai multe ori de numărul relațiilor comerciale, calitatea debitorilor propuși, numărul de facturi și cifra de afaceri derulată prin factoring.

Printre avantajele acestei finanțări se numără și: acces la servicii specializate de administrare și colectare a creanțelor; acces la servicii de evaluare, verificare și monitorizare a debitorilor și nu presupune constituirea de garanții materiale.

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Română de Factoring (ARF), în 2016 piața de factoring a înregistrat o creștere de peste 10% față de nivelul din 2015, depășind astfel pragul de 4 miliarde de euro, Factoring-ul devenind principala opțiune de finanțare la care apelează antreprenorii.

Afacerea ta se află în punctul în care ar avea nevoie de factoring? În acest caz, a venit vremea să îi faci o vizită băncii cu care lucrezi sau să îi scrii pentru a cere o ofertă personalizată, în funcție de specificul fiecărei tranzacții.

Programul IMM Factor

IMM Factor este un program guvernamental care sprijină accesul la finanțare al IMM-urilor, prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate pe termen scurt, pentru finanțarea creditului comercial. 

Aceste finanțări sunt acordate de bancile înscrise în program, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.

Acest tip de garantare a creditului comercial poate fi accesată de către companii până pe 30.06.2021.

Citește mai multe despre condițiile de acordare pe site-ul oficial.