A avea propria afacere vine la pachet atât cu autonomie și libertate, cât și cu responsabilități și stres. Trebuie să jonglezi în relația cu angajații, furnizorii, clienții și familia, iar toată această presiune îți poate destabiliza sănătatea și bunăstarea mintală (wellbeing). Descoperă ce spun cele mai noi studii internaționale despre această temă esențială în mediul de business și viața de zi cu zi.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, 1 din 8 persoane trăiește cu o tulburare mintală (anxietate, depresie, tulburare bipolară, PTSD, tulburări de alimentație etc.). Sănătatea mintală este definită de OMS ca absența problemelor de sănătate psihică și o stare de bunăstare, în care fiecare individ își înțelege potențialul, poate face față stresului normal de zi cu zi, lucrează în mod productiv și aduce o contribuție în comunitatea din care face parte. Bunăstarea mintală, zisă și mental wellbeing (MWB), este centrală funcționării noastre eficiente, iar antreprenorii nu constituie o excepție.
Pe scurt
-
Antreprenorii au superputeri și vulnerabilități
-
Mens sana, pentru un antreprenoriat sănătos
-
Factori care scad bunăstarea mintală
Online Content Creator @ Impact Hub Bucharest
Sunt pasionată de scriitură și am în tolbă experiența de jurnalist (în presa scrisă), om de comunicare (în agenții de PR) și blogger (pe nișa cinematografică). Scriu cu același drag și spor de 18 ani încoace și creez texte redactate atent, țintite bine și care dau de gândit, când ajung la destinatar.
Bővebben erről a témáról
-
Wellbeing, Dezvoltare personală
Știai că ieșirea din burnout durează cam cât a durat și episodul de epuizare cu totul – deci luni sau chiar ani? Pentru a afla cum poți administra stresul și cum poți preveni sau trata burnoutul, am discutat despre acest sindrom al epuizării profesionale cu psihologul Corina Chirileasa și cu un antreprenor care a trecut prin burnout – Grégoire Vigroux.
-
Wellbeing, Dezvoltare personală
Burnoutul este o stare de epuizare cauzată de stres prelungit sau repetat și de responsabilități copleșitoare. Deși poate apărea și în relațiile romantice sau în cazul părinților, e cel mai adesea cauzat de stresul de la locul de muncă, iar antreprenorii sunt frecvent victimele lui. Mai multe despre cauzele acestui sindrom al epuizării profesionale am aflat de la psihologul Corina Chirileasa.
-
Leadership & management, Sustenabilitate
În domeniul managementului de proiect, cele mai bune practici se referă la cele mai eficiente metode, tehnici sau procese care au fost validate prin utilizarea lor consecventă pentru a obține rezultate de succes ale proiectului. Astfel de practici se bazează de obicei pe cunoștințe, experiență și cercetare acumulate și sunt acceptate pe scară largă și utilizate de majoritatea managerilor de proiect din diferite industrii.
-
Leadership & management, Sustenabilitate
Atunci când în managementul de proiect sunt introduse principiile economiei circulare, acesta devine un mecanism indispensabil pentru orice organizație care își dorește să obțină rezultate bune și măsurabile într-o manieră structurată și eficientă.
Pe măsură ce lumea noastră devine mai complexă și mai interconectată, organizațiile adoptă din ce în ce mai mult metode și instrumente de management de proiect și principii ale economiei circulare, pentru a-și conduce inițiativele și a contribui la atingerea obiectivelor globale de dezvoltare durabilă, subliniind astfel rolul economiei circulare în promovarea unui viitor durabil.
-
AgriFood, Modele de business, Profil de antreprenor, Dezvoltare personală
Marius Tudosiei (Fondator Băcănia Veche) are propria afacere HoReCa de 15 ani. Din exterior, pare că și-a găsit mai târziu adevărata pasiune – mâncarea din ingrediente naturale, făcută și vândută cu drag. Antreprenorul de 49 de ani ne-a povestit cum se vede traseul lui profesional din interior, de ce nu se simte sprijinit de statul român și de ce nu recomandă nimănui să plece la drum fără un plan de afaceri (cum a făcut el).
-
Evenimente de business, Dezvoltare personală
Știm cu toții că evenimentele și conferințele sunt cele mai bune locuri pentru a face networking, a cunoaște oameni de afaceri care au probleme similare cu ale tale, potențiali mentori și colaboratori. Dar cum profiți la maximum de participarea la evenimente, ca antreprenor? Află mai jos!