5 sfaturi pentru echilibrul financiar al afacerii tale, în 2024

Pentru ca schimbările fiscale să nu-ți afecteze businessul anul acesta, Irina Popescu, consultant fiscal, explică în ce ar trebui să investești energie: să înveți să vorbești limba specialiștilor, să-ți automatizezi procesele financiare interne, să-ți actualizezi procedurile, să fii la curent cu modificările fiscale și să-ți faci cu prudență planificarea financiară.

În acest an, comunicarea dintre administratorii unei afaceri și specialiștii contabili trebuie să fie mai bună ca niciodată, spune Irina Popescu, consultant fiscal și Managing Partner Positive Projects: din 2024, există mult mai multe raportări financiare (ca e-Factura, e-Transport, e-TVA), iar de la 1 ianuarie 2025 apare și obligativitatea Fișierului Standard de Control Fiscal (SAF-T). 

În acest context, lansăm pe platforma Startarium eXperience un nou curs gratuit de „Management financiar pentru mici afaceri”, susținut de Irina Popescu, care include toate noutățile din sfera fiscală de interes pentru proprietarii autohtoni de afaceri. Până pe 2 iulie (inclusiv), toți cei interesați de acest subiect arzător pot parcurge gratuit cele 4 module online.

Cu o zi înainte de lansarea cursului, pe 27 mai, am organizat un kick-off live, pe paginile Startarium de Facebook, LinkedIn și YouTube, în care Irina a explicat, pe scurt, care sunt cele 5 elemente care te ajută să atingi echilibrul financiar al afacerii tale, în 2024 (și pe care le vei regăsi în curs):

  1. Dobândește limbajului specific specialiștilor din domeniul contabil: îmbunătățirea comunicării cu firma care se ocupă de contabilitatea afacerii tale devine primordială, mai ales pentru că volumul de muncă al acesteia va crește. 
  2. Investește în automatizarea proceselor financiare interne: ținând cont de noile prevederi fiscale și de faptul că volumul datelor de gestionat crește, dezvoltarea automatizării și trecerea spre digitalizare sunt esențiale, în 2024. Departamentul financiar și cel de IT trebuie neapărat să comunice eficient.
  3. Actualizează procedurile, pentru gestiunea riscurilor fiscale: informația utilă trebuie să ajungă la toți cei incluși în fluxul operațional, astfel încât schimbările care apar frecvent în legislația națională să poată fi implementate eficient.
  4. Află toate modificărilor fiscale, din 2024: ca administrator de afacere, trebuie să știi ce schimbări de regim fiscal au loc (de exemplu, trecerea de la microîntreprindere la societate plătitoare de impozit pe profit), să le monitorizezi atent și să afli noile definiții relevante din domeniu (de exemplu, cea a întreprinderilor legate).
  5. Fii prudent în planificarea financiară, ținând cont de potențialele creșteri de costuri din acest an; pentru evitarea lor, administratorii trebuie neapărat să profite de deducerile fiscale existente.

Pentru mai multe informații, urmărește înregistrarea kick-off-ului în care Irina Popescu detaliază cele 5 idei la care trebuie să fie atent un antreprenor, în 2024, pentru a-și ține afacerea în echilibru financiar (vezi clipul video din partea de sus a paginii).

Ca antreprenor, știm că trebuie să fii la zi cu toate noutățile, dar că ești ocupat. De aceea, am pregătit această nouă variantă a cursului de „Management financiar pentru mici afaceri”. Lansat inițial în ianuarie 2024, cursul a fost ulterior actualizat și îmbunătățit, iar acum cuprinde informații mai accesibile și este mai ușor de parcurs. Fiecare modul conține studii de caz care te vor ajuta să înțelegi cum se aplică noțiunile respective în practică. La final, vei realiza un proiect despre businessul tău (pentru care vei primi feedback-ul Irinei), vei primi un certificat de absolvire și poți beneficia de două ședințe gratuite de mentorat cu antreprenori din comunitatea Startarium.

Urmează cursul de management financiar