Oportunități de finanțare nerambursabilă | Septembrie-Decembrie 2020

Ai nevoie de fonduri pentru startup-ul tău în 2020? Iată ce oportunități ai.

2020 aduce o mulțime de oportunități pentru ecosistemul de startup-uri: de la o prezență mai pronunțată a fondurilor de investiții în regiune, la noi programe de accelerare și incubare sau evenimente ce devin bune ocazii de networking, educație și inspirație.  

Iar pentru că atunci când vrei să accelerezi creșterea afacerii tale ai nevoie și de fondurile care să susțină acest proces, am adunat mai jos o parte din proiectele care îți pot aduce sume nerambursabile. 

100 milioane de euro pentru sectorul cultural prin schemă de ajutor de stat

Guvernul României și Ministerul Culturii au aprobat o schemă de ajutor pentru sectorul cultural, prin 5 măsuri dedicate operatorilor din acest domeniu:

Măsura A: microgranturi

  • Operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilet
  • Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.

Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale

  • Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete.
  • Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro. 

Măsura C - Granturi pentru organizare evenimente culturale

  • Operatorii culturali au organizat evenimente culturale în anul 2019 și au venituri din bilete vândute 

Măsura D - Granturi pentru librării

  • Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura E – Granturi pentru edituri

  • Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro. 

Pentru a le accesa, aplicanții trebuie să fie înscriși în Registrul Sectorului Cultural și pot face acest lucru numai până pe 09.12.2020. Conform Ministerului Culturii, termenul estimat pentru operaționalizarea schemei va fi începutul anului 2021.

PFA, microîntreprinderi, IMM: fonduri nerambursabile de 1 miliard de euro

Dacă ești antreprenor și afacerea ta a fost afectată de pandemie, poți aplica pentru primirea unor fonduri europene de sprijin. Pentru o parte dintre ele (granturile pentru capital de lucru), este nevoie de un Certificat de Situații de Urgență, care a putut fi eliberat doar până pe 15 septembrie.  

Cele trei tipuri de finanțări sunt: 

  • [Aplicații deschise] granturi pentru investiții cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, în funcție de proiect. Eligibile pentru ele sunt  IMM din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții. 
  • [Aplicații închise] microgranturi în valoare de câte 2000 de euro. Eligibile pentru ele sunt pentru PFA-uri, ONG-uri, IMM-uri fără angajați etc) 
  • [Aplicații închise] granturi pentru capital de lucru de maximum 150.000 de euro. Eligibile pentru ele sunt  IMM-uri din domenii ca HoReCa, transport, industria de evenimente, edituri și biblioteci.

Citește mai multe despre condiții și procedură de aplicare în materialul dedicat de pe Startarium. Aplicațiile vor fi depuse aici.

Data încheierii: aplicațiile vor putea fi depuse un timp limitat după deschiderea lor. Programul de aplicare diferă pentru cele 3 tipuri de finanțare: 

  • Microgranturi: 12 octombrie 2020, ora 10 - 21 octombrie 2020, ora 20.00 
  • Granturi pentru capital de lucru: 22 octombrie 2020, ora 10.00 - 28 octombrie, ora 20.00. 
  • Granturi pentru investiții: 3 decembrie 2020, ora 10.00 - 29 ianuarie 2021, ora 20:00

Programul ElectricUp 

Prin programul ElectricUp, IMM-urile și operatorii economici din HORECA vor primi sprijin pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

Între criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească companiile care aplică se numără și: 

  • deținerea unui contract de furnizare a energiei electrice în vigoare pentru punctul de consum unde solicită finanțarea, cu cel puțin 12 luni consecutive facturate sau un audit energetic privind consumul estimat pentru 12 luni consecutive sau perioada corespondentă din activitatea sezonieră, după caz;
  • obligațiile de plată pentru taxe, impozite, contribuții la stat - achitate la zi;
  • deținerea unui cont la Trezoreria Statului;
  • situația în care se găsește firma respectivă - nu trebuie să fie în insolvență, dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere, radiere, inclusiv închidere operaţională, nu se află sub administrare specială; nu face obiectul unei proceduri legale în justiţie pentru situaţiile mai sus menţionate şi nici pentru orice altă situaţie similară.

Ghidul solicitantului, în forma sa completă, poate fi accesat aici.

Perioada de depunere a aplicațiilor: timp de 60 de zile, începând de vineri, 4 decembrie 2020, ora 10:00. Aplicațiile pot fi depuse aici.

Horizon 2020 - Ultimele apeluri

Horizon 2020 este programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene, care acordă, de-a lungul celor 7 ani de implementare, fonduri de aproximativ 80 de miliarde de euro, fiind cel mai mare proiect de acest tip dezvoltat vreodată de UE. Deși în 2021 începe a doua fază a programului – Horizon Europe – apelurile de proiecte din prima fază continuă și anul viitor pentru o parte din industrii și obiective.

Updates septembrie 2020 pe scurt:

  • Programul continuă cu apeluri deschise până în 2021 pentru afacerile existente și inițiative de cercetare și inovare; 
  • Găsirea de parteneri alături de care să aplici pentru finanțările și granturile disponibile a devenit mai simplă - UE organizează evenimente online dedicate identificării partenerilor potriviți în funcție de industrie.
  • Din ianuarie 2021 începe Horizon Europa cu focus special pe startup-uri și IMM-uri

Startup Nation  

A treia ediție a programului național de sprijinire a antreprenorilor locali la începul de drum urma să ia startul la finalul lui martie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Suma totală alocată programului va fi de 1 miliard de lei, fonduri care vor fi distribuite pentru aproximativ 5.000 de firme.  

Spre deosebire de edițiile anterioare, cea din 2020 va aduce modificări legate de criteriile de acordare a fondurilor. 

Informațiile legate de procedura de aplicare și ghidul solicitantului vor putea fi accesate aici. La momentul actual, proiectul nu a fost lansat. Se preconizează că va fi lansat în această toamnă. 

Social Entrepreneurs Nation - fonduri nerambursabile pentru afaceri sociale din regiunea Nord-Vest și Vest

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România implementează în perioada februarie 2020 – ianuarie 2023 proiectul Social Entrepreneurs Nation, proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul va include cursuri de formare pentru viitorii antreprenori, sprijin în dezvoltarea modelului propriu de business prin sesiuni de mentorat și consiliere și oferirea unei finanțări cuprinse între 55.000 euro și 100.000 euro pentru implementarea ideii de business. Regiunile vizate sunt: în regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) și Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș).

Cele mai bune 30 de planuri de afaceri vor beneficia de o finanțare situată între 55.000 Euro și 100.000 Euro (echivalent în lei), în funcție de numărul de locuri de muncă asumate, după cum urmează:

  • Ajutor de minimis de 55.000 euro – minimum 2 locuri de muncă create;
  • Ajutor de minimis de minimum 55.000 euro și maximum 70.000 euro – minimum 3 locuri de muncă create;
  • Ajutor de minimis de minimum 70.000 euro și maximum 85.000 euro – minimum 4 locuri de muncă create;
  • Ajutor de minimis de minimum 85.000 euro și maximum 100.000 euro – minimum 5 locuri de muncă create.

Regulamentul de concurs va fi disponbil în cursul lunii noiembrie 2020 pe site-ul proiectului. Aplicațiile vor fi depuse tot online pe aceeași platformă, iar perioada de aplicare va luat startul la începutul lui 2021.

Ce lucruri trebuie să iei în considerare înainte de a aplica 

Despre fondurile nerambursabile 

  • Fiecare proiect care oferă fonduri nerambursabile funcționează diferit - de exemplu, în unele cazuri, este nevoie să co-finanțezi un anumit procent din proiect (așadar grantul nu acoperă întotdeauna în întregime nevoile afacerii tale).
  • Există particularități pe care trebuie să le iei în considerare: de exemplu, calendarul virării banilor în conturile afacerilor finanțate (tranșe sau suma integrală), criteriile care sunt luate în considerare în momentul evaluării fiecărei aplicații (pe care trebuie să le reperezi și înțelegi integral), documentația și justificările de care e nevoie (atât la începutul procesului, cât și după acordarea fondurilor).

Despre nevoile financiare ale afacerii tale

Înainte de a aplica la un program sau a lua o decizie privind forma de finanțare de care ai nevoie în prezent, ajută să te documentezi cu privire la opțiunile pe care le ai. Altfel spus, e nevoie să treci în revistă avantajele și dezavantajele tipurilor de finanțare și să te gândești cum sunt ele legate de obiectivele pe care vrei să le atingi pe termen scurt, mediu și lung. 

Primul lucru de care ai nevoie în acest proces este claritatea, deci capacitatea de a decide cu mai multă ușurință care este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci la un moment dat. În acest fel, vei putea evolua mai rapid. Un bun punct în care să începi acest proces de analiză este acest material despre instrumentele de accelerare pe care le poți folosi: de la sursele de învățare, la programe și tipuri de finanțare


Ce opțiuni au putut fi accesate în prima parte a anului

Blockpool (tehnologii de tip Blockchain și Distributed Ledger) 

Blockpool își propune să sprijine IMM-urile și start-upurile pentru a implementa tehnologiile de tip Blockchain și Distributed Ledger. Bugetul total al proiectului este de 750.000 de euro, iar după selectarea aplicanților 25 de startup-uri vor primi câte o sump de până la 30.000 euro (sumă forfetară - lump sum).  

Pot aplica startup-uri și întreprinderi mici și mijlocii din Europa care activează într-una din următoarele zone:  

  • Servicii financiare și de asigurări 
  • Energie, utilități și materii prime  
  • Sănătate 
  • Transporturi și logistică  
  • Antreprenoriat social  
  • Agricultură, produse industriale și producție 
  • Comerț, bunuri de larg consum și mass media 
  • Instituții publice și urbanism (smart cities) 
  • Informații legate de procedura de aplicare și ghidul solicitantului pot fi accesate aici.

Dată limită a depunerii cererilor de finanțare: 26 februarie 2020, ora 17.00 (ora României) 

Fonduri europene pentru microîntreprinderi 

Prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 pot fi obținute finanțări totale de 68 de milioane de euro IMM-urile din mediul urban sau întreprinderile mijlocii din mediul rural din următoarele regiuni:  

  • Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) 
  • Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) 

Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro – este important însă de știut că ea poate acoperi până la până la 45% din valoarea eligibilă a cheltuielilor finanțabile prin ajutor regional. 

Investițiile eligibile pentru co-finanțare includ: 

  • Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional: construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line; 
  • Investiții finanțabile prin ajutor de minimis: implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale). 

 Informații legate de procedura de aplicare și ghidul solicitantului pot fi accesate aici.

Dată limită a depunerii cererilor de finanțare: 24 martie 2020, ora 12.00  

Programul Innowide  

Innowide se adresează proiectelor de fezabilitate pentru internaționalizarea IMM-urilor inovative, indiferent de industria din care fac parte. Programul oferă finanțări de 60.000 de euro pentru fiecare aplicație selectată, sumă care trebuie să acopere până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile.  

Printre criteriile de eligibilitate se numără țara în care au fost înființate (o țară membră a Uniunii Europene sau asociată programului Orizont 2020) și faptul că este nevoie ca ele să aibă activitate economică.  

Informații legate de procedura de aplicare și lista integrală a criteriilor pot fi accesate aici

Dată limită a depunerii cererilor de finanțare: 31 martie 2020 

RoEnergy – program pentru susținere eficienței energetică  

RoEnergy vizează proiectele care contribuie direct la reducerea gazelor cu efect de seră în clădiri, industrie, transport, infrastructură sau producție. Sumele co-finanțate prin intermediul acestui program variază între 200.000 euro și 2 milioane de euro, respectiv între 50.000 și 200.000 de euro pentru Schema de granturi mici.  

Între criteriile de eligibilitate care sunt luate în considerare se numără: 

  • Compania care depune cererea de finanțare trebuie să aibă o vechime de cel puțin 3 ani  
  • Activitatea acesteia trebuie să fie legată de obiectivul programului  
  • Compania și reprezentanții ei legali nu trebuie să aibă caziere judiciare și fiscale 

Informații legate de procedura de aplicare și ghidul solicitantului pot fi accesate aici.

Dată limită a depunerii cererilor de finanțare: 31 martie 2020, ora 14.00 (ora României) 

Changeneers

Cea de-a treia ediție a competiției din cadrul programului Changeneers – Tech Game Changers, dedicat startup-urilor care inovează cu ajutorul tehnologiei pentru binele comunității, primește înscrieri până pe 31 martie 2020.

Inițiativă a Impact Hub Bucharest și Samsung România, Changeneers oferă o finanțare de 10.000 de euro startup-ului cu cel mai mare potențial de impact pozitiv. Misiunea sa este consolidarea unei comunități tech de impact în România și să construiască o rețea de inovatori care să facă schimb de experiențe și resurse, să valideze nevoi și să crească ecosistemul, punând astfel bazele schimbării în bine prin tehnologie.  

Mai multe informații legate de calendar și procedura de aplicare pot fi accesate aici.

Data limită a înscrierilor: 31 martie 2020

Innovators for Children 

Innovators for Children 2020 este un program dedicat startup-urilor tech din România care contribuie la îmbunătățirea vieții copiilor, vizând aspecte ca: sănătatea fizică și emoțională a acestora, educație, nutriție și alimentație, siguranță, drepturile copiilor în era digitală și alte domenii care ar putea contribui la o viață mai bună pentru copiii și adolescenții cu vârsta între 0-18 ani. 

Se caută startup-uri din toată țara care au o idee de business, sunt în stadiul de prototip sau sunt de maximum 1 an ca soluție disponibilă comercial pe piață la data finalizarii perioadei de înscriere. Sunt căutate în special soluții tech scalabile. 

Acceleratorul este o inițiativă începută în 2019 de către Impact Hub Bucharest, Fundația Botnar și Impact Hub Basel. Soluțiile câștigătoare vor primi finanțare totală de 100.000 de euro. 

Mai multe informații legate de calendar și procedura de aplicare pot fi accesate aici

Data limită a înscrierilor: 1 mai 2020

Linia de finanțare POR 2.2-IMM

Programul de finanțare se adresează IMM-urilor din 3 regiuni: Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sud Muntenia (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași) și Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea). Acesta va avea fonduri totale de 84 de milioane de euro, iar companiile selectate pot primi între 200.000 și 1 milion de euro. 

Pentru a putea fi eligibile, companiile trebuie să aibă un anumit număr de angajați (maxim 9 pentru microîntreprinderi, cel mult 49 pentru companiile mici, iar pentru cele mijlocii - maxim 249). În plus, firmele selectate trebuie să vină și cu un aport propriu din valoarea totală a investiției: cel puțin 30% pentru microîntreprinderi și companii mici, respectiv 40% pentru firmele mijlocii.

Ce investiții pot fi acoperite de program: 

  • Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional: construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line;
  • Investiții finanțabile prin ajutor de minimis: implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale).

Informațiile legate de procedura de aplicare și ghidul solicitantului pot fi consultate aici.

Data limită a depunerii cererilor de finanțare: 4 iunie 2020, ora 12.00

Empowering Women in Agrifood (EWA)

EWA este un program dedicat femeilor antreprenor care au idei de afaceri în sectorul agroalimentar. 10 participante din România pot primi finanțare de până la 10.000 de euro. 

Obiectivul EWA este de a motiva femeile antreprenor aflate într-o etapă incipientă să-și valorifice puterea, să își conștientizeze capacitatea de a avea succes și a depăși obstacole, să le echipeze cu încrederea, cunoștințele și comunitatea adecvate pentru a începe și a dezvolta cu succes afaceri durabile. 10 femei antreprenoare vor participa, timp de 6 luni, la un program educațional conceput pentru provocările specifice femeilor în ceea ce privește antreprenoriatul.

Toate detaliile privind procedura de aplicare și eligibilitate pot fi accesate aici.

Dată limită a depunerii aplicațiilor: 15 iunie 2020

Social Economy Entrepreneurship Development (SEED)

Este un program dedicat antreprenoriatului social. Obiectivul său general este acela de a încuraja economia socială prin înființarea de întreprinderi sociale, facilitând intrarea pe piața forței de muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile. 

SEED vizează regiunile Sud-Vest, Sud-Est și Sud ale României, iar prima etapă se va desfășura ca un concurs de planuri de afaceri. Cele 21 de afaceri selectate vor primi finanțare în cadrul proiectului de maximum 100.000 euro și sprijin pentru a le implementa și monitoriza (mentorat, consiliere).

Mai multe detalii despre aplicare pot fi găsite pe site-ul proiectului.

Programul Dezvoltarea IMM-urilor în România - Innovation Norway 

Programul finanțează proiecte propuse de întreprinderile românești pentru una din următoarele arii: inovația industriei verzi, Creșterea albastră (dezvoltarea activităților maritime) și Tehnologia informației & comunicațiilor. 

Companiile pot accesa sume cuprinse între 200.000 și 2 milioane de euro. 

Criterii de eligibilitate:

IMM-uri și întreprinderi mari (deținute public în proporție de cel mult 25%), înregistrate ca persoane juridice în România. 

  • Companiile trebuie să fi fost înființate de cel puțin 3 ani la data termenului limită din apel pentru ariile „Inovare verde în Industrie” și „Creșterea Albastră” și de cel puțin 1 an la data termenului limită pentru aria ”tehnologia informației & comunicațiilor”.

Mai multe detalii despre program, criterii și procedura de depunere pot fi accesate aici. Descrierea proiectului în limba română poate fi accesată aici.

Data limită a depunerii aplicațiilor: 17 septembrie 2020 (termenul inițial: 28 mai 2020)

Innotech Student

Este un program care va fi lansat în 2020 și care vizează încurajarea studenților români să își deschidă propriile afaceri. Tinerii vor putea accesa finanțări europene cu valori maxime cuprinse între 40.000 și 100.000 de euro,  

Programul a fost lansat pe 1 iunie 2020, iar ghidul solicitantului și procedura de aplicare sunt publicate pe site-ul Guvernului României.  

Dată limită a depunerii aplicațiilor: 30 septembrie 2020, ora 16:00 (termen inițial: 31 august 2020)

Proiecte culturale - AFCN

Administraţia Fondului Cultural Naţional a deschis apelul de proiecte pentru prima sesiune de finanțare din 2021. Cu un buget total de 15.000.000 de lei, Administrația va acorda inanţări nerambursabile pentru proiecte culturale din următoarle domenii: arte vizuale, teatru, muzică, dans, artă digitală, lucrări de patrimoniu, rezidențe creative etc.

Pentru a fi eligibile, proiectele care aplică trebuie să asigure o co-finanţare de cel puțin 10% din bugetul proiectului. Nu pot aplica proiectele co-finanţate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis.

Aplicațiile pot fi depuse pe site-ul AFCN după crearea unui profil dedicat

Data limită a depunerii aplicațiilor: 30 septembrie 2020, ora 17:00