💊 Pastila #48: Încep cursurile Start-up Nation și numărătoarea inversă pentru TVA de 21%

În săptămâna când s-a discutat despre al doilea pachet de măsuri guvernamentale (cu reforma companiilor de stat), îți spunem ce trebuie să faci (ca business) pentru a respecta noile măsuri fiscale valabile de la 1 august și ce urmează în programul „Start-up Nation 2025”. La finalul acestui episod din „Pastila de antreprenoriat”, psihologul Corina Chirileasa te provoacă să te întrebi ce poți face chiar azi ca să ai mai multă grijă de tine.


  • Vei avea două săptămâni pentru implementarea modificărilor fiscale. După publicarea în Monitorul Oficial a legii cu măsurile fiscale de austeritate, afacerile locale vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a implementa modificările care intră în vigoare de la 1 august. Acestea sunt creșterea cotei generale de TVA la 21%, o singură cotă de TVA redusă de 11% și accize mai mari cu 10%. În cadrul unui webinar online, trei experți de la PwC România au explicat la ce trebuie să fie atente companiile. Astfel, firmele care utilizează sisteme automatizate de facturare trebuie să-și revizuiască operațiunile curente, pentru a evita erori în aplicarea noilor cote și să-și actualizeze setările caselor de marcat. În sectorul alimentar, companiile trebuie să își analizeze portofoliul de produse și să identifice impactul fiscal pe întregul lanț de aprovizionare. De exemplu, produsele alimentare finite, cumpărate la raft, vor avea un TVA de 11%, dar o parte dintre ingredientele necesare producerii lor vor avea o cotă de 21%.  Facturile emise după 1 august 2025 nu vor aplica automat noile cote de TVA. Trebuie de fiecare dată analizată data operațiunii, aceasta determinând cota aplicabilă. În cazul avansurilor deja facturate sau plătite pentru bunuri sau servicii ce vor fi livrate după 1 august 2025, este necesară o regularizare la noua cotă, chiar dacă factura a fost emisă anterior acestei date.
  • Încep cursurile de antreprenoriat, în cadrul Start-up Nation 2025. Cursurile de antreprenoriat din „Start-up Nation 2024-2025” ar putea începe din 1 august, a spus ministrul Economiei. După ce urmează 40 de ore de curs de antreprenoriat, absovenții îți vor deschide IMM-uri noi și vor depune cererile de finanțare. Acestă etapă ar putea începe în luna septembrie. Finanțările sunt distribuite prin programul Start-up Nation, iar valoarea maximă este de 50.000 de euro nerambursabili. Beneficiarii trebuie să contribuie și ei cu 10% din sumă. În paralel cu depunerea cererilor, vor continua înscrierile la cursuri, pentru că nu s-a atins încă numărul de 25.000 de cursanți din rândul persoanelor sub 30 de ani. „Start-up Nation 2024-2025” are un buget total de 446,18 milioane de euro și vizează întreaga țară.
  • Cum arată în realitate piața muncii din România. Criza bugetară este agravată și de problemele structurale ale pieței muncii din România. Asta subliniază raportul recent „România care nu muncește: Criza invizibilă a pieței muncii”. Deși cifra oficială a șomajului este moderată, în realitate milioane de persoane – în special femei, tineri și persoane din mediul rural – rămân complet în afara pieței muncii. În același timp, România are cel mai mare procent de tineri care nu merg nici la muncă, nici la școală din Uniunea Europeană – așa-numiții NEET (adică Not in Education, Employment, or Training). Raportul recomandă măsuri precum mese calde în școli, contracte flexibile, stimulente pentru ucenicie și burse pentru tineri vulnerabili. În plus, avertizează asupra efectelor negative ale măsurilor punitive împotriva șomerilor și subliniază nevoia unor evaluări bazate pe dovezi ale programelor sociale, pentru sustenabilitate economică pe termen lung.
  • Românii de la DRUID combat dezinformarea în UE printr-un chatbot AI. Startupul românesc DRUID, firma franceză Mistral și mai multe organizații media europene au creat ChatEurope, un „robot” AI care verifică veridicitatea informațiilor despre știrile legate de Europa. Acest agent AI poate fi accesat pe platforma de știri www.chateurope.eu. Instrumentul conversațional poate răspunde la întrebări în toate limbile țărilor din Uniunea Europeană. Astfel, combate dezinformarea în cadrul UE și permite accesul la informații adevărate, obținute din surse de încredere – ca RFI Romania, Deutsche Welle, sau agențiile de presă dpa (din Germania), AFP (din Franța) și El Pais (din Spania).
  • 56% dintre liderii români cred că wellbeingul angajaților influențează succesul financiar. România se maturizează în privința interesului pentru wellbeing la locul de muncă. Asta a descoperit studiul internațional „Return on Wellbeing 2025”. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de peste 1.500 de directori generali și lideri din întreaga lume, dintre care 150 din România. Studiul notează că 56% dintre liderii români consideră că starea de bine a angajaților este un factor esențial pentru succesul financiar al organizației. 47% cred cu tărie că wellbeingul este la fel de important ca salariul pentru oamenii pe care îi conduc. În plus, 55% dintre directori investesc în programe de wellbeing, pentru a spori performanța echipelor. Impactul acestor programe se vede în rezultate: 75% dintre românii chestionați observă o rentabilitate pozitivă, iar 41% observă un efect pozitiv asupra productivității. La nivel mondial, beneficiile directe țin de o sănătate mai bună, costuri medicale mai mici și mai puține zile de absență ale angajaților. În concluzie, companiile care implementează eficient programe de wellbeing își optimizează productivitatea, își scad costurile și construiesc un mediu de lucru mai sănătos și mai profitabil.
  • SeedBlink simplifică co-investițiile pentru investitorii în startupuri. SeedBlink, platforma europeană de infrastructură pentru piețele de capital private, anunță lansarea unei noi soluții pentru sindicalizarea investițiilor – creată special pentru investitorii care conduc sindicalizări. Fie că sunt Business Angels, investitori de tip family offices sau antreprenori cu experiență care susțin următorul val de inovații de succes, noul produs SeedBlink le permite să sindicalizeze investiții mult mai simplu, printr-o platformă complet digitală și conformă reglementărilor europene. Noua soluție permite o experiență de co-investiție eficientă, care oferă transparență și opțiuni de colaborare – astfel încât investitorii să petreacă cât mai puțin timp cu administrarea birocratică a tranzacțiilor și să se poată concentra pe identificarea celor mai promițătoare oportunități, pe consolidarea relațiilor cu investitori care le împărtășesc viziunea și pe sprijinirea fondatorilor.

Doza de wellbeing

Psihologul clinician Corina Chirileasa (coach acreditat și psihoterapeut în formare) ne ghidează în acest episod vorbim despre ce înseamnă să ai grijă de tine, ca antreprenor.

Ca antreprenor, e ușor să te pui pe tine la coada listei de făcut, după ce te-ai ocupat de toate celelalte. Dar tocmai pentru că susții o afacere ai nevoie să te pui primul/prima pe listă, pentru că altfel n-ai de unde să dai. Și să ai grijă de tine înseamnă să te pui în capul listei. Asta nu înseamnă doar o zi la SPA sau o vacanță pe an, deși cu siguranță ajută foarte mult și asta. E ceva ce faci frecvent, constant, periodic, în fiecare zi/săptămână, pentru a-ți regenera energia.

De exemplu:

  • Să-ți dai multe momente fără telefon/laptop, să-ți iei micul dejun și cafeaua în tihnă, să-ți dai o oră-două pentru tine dimineața, înainte să verifici social media sau să te întrebi frecvent (pe parcursul zilei) „Cum sunt acum?”, „Ce-mi trebuie ca să funcționez bine?” și să ajustezi ce faci în funcție de starea ta. 
  • Să faci o plimbare scurtă, să asculți o melodie care îți place, să dansezi sau, foarte important, să-ți lași suficient spațiu și timp între întâlnirile de pe parcursul zilei, să-ți programezi ora la care termini munca și să te asiguri că o respecți. Nu uita să-ți scurtezi listele de To do și să ții cont – pe parcursul zilei – de cum te simți, nu doar de ce ai de făcut.
  • Să-ți acorzi o zi cu un ritm mai lent (ca buffer) – fără întâlniri, fără presiune – sau să-ți incluzi în program activități care te reconectează în afara muncii. Să ai grijă de tine ar însemna și să-ți iei extra zile libere. Poate îți planifici o minivacanță, un retreat personal, chiar dacă stai doar acasă și faci ce-ți place, pentru că ai toată flexibilitatea să lucrezi cât vrei, ca antreprenor/antreprenoare. 
  • Să sărbătorești reușitele (și lucrurile mari și lucrurile mici), nu doar să te uiți la următorul obiectiv. 

Nu există o listă perfectă de bifat pentru grija asta de tine, pentru că este alegerea ta zi de zi să te tratezi ca pe o resursă prețioasă: tu ești motorul afacerii tale și, dacă ai grijă de tine, o să ai mai multă claritate, mai multă energie și o să ai și puterea să crești ce contează pentru tine.

Apasă Play și află mai multe de la Corina Chirileasa, în episodul 48 din „Pastila de antreprenoriat”!


Gazda episodului a fost Ana-Maria Răceanu (Program Manager @Impact Hub Bucharest). Îți dăm întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.
La acest podcast au contribuit Maria Bercea, Monica-Ioana Buzea (știri), plus toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.    
Grafica: Adina Stroe       
Muzica: Stocktune