Irina are o experiență de 19 ani în domeniul financiar, fiind FCCA (membru senior al ACCA, corpul contabililor din Marea Britanie), membru activ al Camerei Consultanților Fiscali (CCF) și formator acreditat.
Anul trecut au fost un număr record de modificări fiscale în legislația românească, practic una la două zile, iar 2025 se anunță și el complicat la acest capitol. Așa că începem Sezonul 3 din „Pastila de antreprenoriat” printr-o discuție cu un consultant fiscal despre ce s-a schimbat pentru antreprenori și IMM-uri de anul acesta, la capitolul taxe și impozite – plus modificările preconizate pentru perioada următoare. Invitata episodului: Irina Popescu, fondatoarea Positive Projects.
Descoperă cele mai recente schimbări ale regimului microîntreprinderilor în România pentru 2024. Irina Popescu, consultant fiscal acreditat, face o sinteză a evoluției istorice, condițiilor actuale și noilor definiții legislative și îți arată cum aceste modificări te pot afecta și cum să navighezi cu succes cu afacerea ta în contextul noilor reglementări.
Dacă ești antreprenor sau freelancer în România, probabil că în ultima perioadă ai urmărit cu interes discuțiile din spațiul public despre noile modificări de politică fiscală pe care autoritățile le au în vedere pentru finalul acestui an și pentru anul viitor. Acestea par a fi soluția preferată de guvernanți pentru a putea gestiona deficitul bugetar excesiv cu care se confruntă în prezent. În lipsa măsurilor, acesta este prognozat la 6,84% din PIB pentru 2023, conducând la un exces al cheltuielilor publice de peste 109 miliarde de lei în raport cu evoluția veniturilor publice din bugetul general consolidat (ținta de deficit stabilită fiind de doar 4,4% pentru anul current).
După ce a lucrat ca manager în departamentul de fiscalitate al uneia dintre marile societăți de consultanță și audit, în 2014 a fondat inițiativa antreprenorială Positive Projects, care sprijină IMM-urile, ONG-urile și freelancerii prin oferta de training și consultanță specializată în domeniul financiar, dar și din perspectiva managementului dezvoltării organizaționale.
Considerând educația drept cel mai eficient instrument de evoluție, atât în plan personal, cât și în afaceri, programele sale de formare se axează pe cursuri în domeniul managementului financiar (fiind adresate în special persoanelor fără background economic), project management, gestiunea organizațiilor nonprofit, cursuri de finanțe personale, dar și programe vizând dezvoltarea sau revizuirea modelelor și strategiilor de business.