💊 Pastila #40: Rulotă în franciză de la 5 to go & un nou fond VC în România

În timp ce unii vorbesc despre ce cadouri să alegi de Paște, alții – despre ce și cât să mânânci în zilele libere care vin, noi îți aducem ce știm că te interesează: cele mai noi informații din antreprenoriatul local. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!


  • 5 to go lansează un nou model de franciză: rulota Espresso by 5 to go poate fi amplasată în locuri greu accesibile și este ușor de adaptat diverselor contexte de utilizare. Prețul de achiziție pentru conceptul la cheie o rulotă complet echipată, gata de funcționare și cu branding inclus este de 12.500 euro + TVA. Rulota este concepută pentru a funcționa complet autonom, oferind flexibilitate pentru utilizare ad-hoc, de exemplu în cadrul unor evenimente stradale, fără a depinde de infrastructura locală, dar se poate conecta la apă și curent electric pentru operare pe termen lung. 
  • SmartBill este preluat integral de compania norvegiană Visma, după ce fondatorii și-au vândut ultimul pachet de acțiuni din compania românească de soluții software pentru facturare și gestiune Grupul Visma a intrat în acționariatul SmartBill în 2020. De atunci compania românească a înregistrat o creștere de peste 70% a cifrei de afaceri, ajungând la aproximativ 15 milioane de euro anul trecut. 
  • dotLumen deține acum 4 brevete de invenție valabile în America și devine, astfel, unul dintre cele mai valoroase startupuri românești de hardware. dotLumen produce un dispozitiv pe care persoanele nevăzătoare îl poartă la nivelul capului, ca pe niște ochelari-cască, pentru a le ajuta să se orienteze la deplasare. Produsul ar urma să iasă pe piață la finalul lunii aprilie.
  • Salt Bank lansează un cont business pentru antreprenori, freelanceri și companii mici care au un singur acționar. Acesta poate fi activat 100% digital, direct din aplicația deja folosită pentru contul personal. Produsul include servicii bancare esențiale, card multicurrency și acces la funcționalități utile precum plata utilităților și organizarea banilor.
  • Fil Rouge Capital își lansează operațiunile pe piața din România odată cu lansarea unui nou fond de venture capital în valoare de 60 de milioane de euro. Startupurile de software din România vor avea acces prin Fil Rouge Capital la un program de accelerare care oferă finanțări de până la 300.000 euro și la investiții de tip venture capital cu finanțări inițiale de până la 1 milion de euro și posibilitatea de investiții ulterioare de până la 4 milioane.
  • ASE oferă un program de MBA pentru industrii creative și culturale. Programul durează 2 ani și este conceput să răspundă provocărilor specifice ale leadershipului creativ. Creative MBA oferă 30 de locuri, iar participarea costă în total 4.000 de euro.  

Doza de învățare

Burnoutul este un sindrom la care antreprenorii sunt predispuși, pentru că trăiesc în stres continuu. Burnoutul nu e un simbol al succesului, ci un semnal că trebuie să îți modifici abordarea față de muncă și să înțelegi că sănătatea e un element esențial al succesului.  

Am stat de vorbă cu psihologul Corina Chirileasa și am aflat 8 aspecte-cheie care trebuie înțelese de orice antreprenor despre burnout:

  1. Afacerea nu e familia ta, nici copilul tău. Afacerea ta nu ești tu.  
  2. Sănătatea ta este vitală și pentru afacere.  
  3. Burnoutul este real și poate afecta pe oricine, iar ca antreprenor ești mai expus la risc decât alte categorii.  
  4. Ieșirea din burnout este posibilă, iar o viață echilibrată, sustenabilă, cu risc scăzut de burnout este posibilă și pentru tine, ca antreprenor.  
  5. Oricât de pasionat ești, corpul și mintea ta au niște limite. Nu ești robot – e OK să fii uman, să ai emoții, să simți, să fii vulnerabil/ă.  
  6. Pentru că tu deții afacerea, ai multă putere în a decide cum vrei să-ți trăiești viața și să-ți construiești businessul.  
  7. E OK să primești și să ceri ajutor.  
  8. Burnoutul nu e un eșec personal, ci rezultatul unui sistem nesustenabil.  

Citește întregul materila aici.


Gazda episodului a fost Maria Bercea (Content Curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest); ne-am bucurat și de o intervenție specială: Mihai Brăileanu. Îți dăm întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.

La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea și Sînziana Mihalache (știri), plus toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.    
Grafica: Adina Stroe       
Muzica: Stocktune