10 antreprenoare au intrat în acceleratorul Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a anunțat care sunt cele 10 participante selectate în programul Empowering Women in Agrifood, dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar.

Empowering Women in Agrifood (EWA) este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food și organizat de Impact Hub Bucharest (IHB). În perioada de înscrieri (2 aprilie – 23 mai), IHB a primit 56 de aplicații; în urma selecției finale, 10 antreprenoare au intrat în program. Acestea vor beneficia de o perioadă intensivă de creștere a afacerii și mentorat personalizat, sesiuni de training și sprijin continuu, acces la o comunitate internațională de specialiști din industrie și șansa de a câștiga două granturi: de 10.000 de euro, respectiv 5.000 de euro.

EIT Food este cea mai amplă inițiativă de inovație alimentară din Europa, construită ca un consorțiu de actori-cheie din industria alimentară, startupuri, centre de cercetare și universități din întreaga Europă. Este una dintre cele nouă Comunități de Cunoaștere și Inovație (KICs) sprijinite de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT), un organism independent al Uniunii Europene creat în 2008, pentru a promova inovația și antreprenoriatul în Europa. Scopul EIT Food este de a asigura viitorul sistemului alimentar, ceea ce presupune construirea unei comunități incluzive, care să susțină inovația în toate etapele dezvoltării unei afaceri.

Cine sunt cele 10 antreprenoare din EWA 2025?

Programul de accelerare are mai multe componente esențiale pentru antreprenoarele din domeniu. Pe parcursul a șase luni, participantele vor avea acces gratuit la sesiuni interactive de training, desfășurate într-un cadru practic și aplicat.

Lista celor 10 participante admise în program: 

  1. Anda Luca. Propune grădini peisagistice bazate pe permacultură, cu plante ornamentale, comestibile și medicinale, care includ și soluții ecologice pentru grădinărit urban bazate pe utilizarea inteligenței artificiale.
  2. Cristina Jar. Dezvoltă un ecosistem de decizie bazat pe senzori, date din soluri similare și AI, pentru a optimiza intervențiile și rezultatele în agricultura ecologică.
  3. Ioana Mihai. MORI – colive de viață reinterpretează coliva tradițională într-un desert modern, cu ingrediente premium precum fistic, ciocolată sau mango.
  4. Irina Brinovanu. Creează o băutură vegetală din hrișcă organică, ca alternativă la laptele clasic.
  5. Mădălina Elena Borsău. Lansează o pastă vegetală sănătoasă, pe bază de mazăre, cu indice glicemic scăzut, ca alternativă la produsele procesate.
  6. Miruna-Elena Iliescu. NutriBlocuri este o fermă urbană verticală care produce verdețuri fără sol, cu apă puțină și fără pesticide, între blocuri, pentru alimentație sănătoasă în oraș.
  7. Miruna Șefan. Propune un lanț alimentar scurt și sustenabil, de la cultivarea cerealelor integrale la gustări sănătoase, precum batoane, cereale sau chipsuri naturale, fără aditivi sau zahăr în exces. 
  8. Nona Rotariu. Dezvoltă sere subterane care produc legume tot anul, cu energie minimă și emisii zero. Sistemul folosește căldura naturală a solului, compost și panouri solare.
  9. Ruxanda Florentina. Propune un punct gastronomic cu preparate tradiționale reinterpretate, gătite cu ingrediente bio din propria grădină.
  10. Thea Gherdan. Proon-Tech sprijină reîmpădurirea și agricultura prin vehicule autonome cu AI și capsule SCION bioimprimate, contribuind la obiectivele globale de sustenabilitate.

Totodată, participantele primesc sprijin personalizat de la experți în business, prin sesiuni individuale, și sunt ghidate de antreprenori cu experiență, care le ajută să-și dezvolte afacerea strategic și practic.

„Cele 10 antreprenoare selectate în ediția 2025 propun inovații diverse – de la agricultură de precizie și produse plant-based până la soluții smart pentru urban farming, care contribuie la modernizarea și sustenabilizarea sectorului agroalimentar. Am observat în procesul de selecție o preocupare a antreprenoarelor pentru măsuri sustenabile care transformă agricultura. După cum arată cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood lansat de Impact Hub Bucharest și Startarium, este nevoie de creșterea gradului de inovație în agricultura locală, care să implementeze aceste politici sustenabile, tehnologii avansate și o mai bună cooperare între actorii din ecosistem”, a spus Oana Craioveanu (foto, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest).  

EWA le oferă participantelor ocazia să ia parte la evenimente antreprenoriale și sesiuni de networking alături de experți, mentori și alte antreprenoare din AgriFood. Comunitatea activă, formată din peste 100 de mentori din toată Europa, creează un context internațional valoros pentru dezvoltare și colaborare. Calendarul programului include un eveniment de matchmaking pe 19 iunie, urmat de sesiunile de mentorat, traininguri și evenimente dedicate, în perioada iunie-noiembrie. Programul EWA se încheie cu Demo Day (19 noiembrie 2025).

Programul Empowering Women in Agrifood 2025 se adresează antreprenoarelor din domeniul agroalimentar, cu o idee de business sau o afacere deja înființată, de pe întreg teritoriul României. Aceste companii trebuie să aibă o vechime de cel mult trei ani și să nu fi beneficiat, în acest timp, de o finanțare mai mare de 60.000 de euro (din fonduri private sau publice). 

Rezultatele edițiilor trecute ale Empowering Women in Agrifood 

În cele trei ediții desfășurate până acum, EWA a susținut 30 de antreprenoare din sectorul AgriFood și a oferit în total 45.000 de euro finanțare. Câștigătoarele EWA 2023 au fost:

  • Tania Nicoară – Fondatoare Unison, un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneză vegană, alternative vegane la parmezan și alte delicatese. Produsele lor sunt disponibile prin rețeaua a peste 50 de parteneri la nivel național și în 22 de locații fizice (magazine, cafenele etc.). Pe lângă gama actuală de 14 produse, startupul urmărește să dezvolte noi produse pe bază de plante. Tania a câștigat premiul întâi (10.000 de euro).
  • Mihaela Șipoș (de la Happy Treats) a obținut premiul al doilea, în valoare de 5.000 de euro. Startupul a urmărit dezvoltarea unei ferme de insecte, care să se concentreze pe trei direcții principale: producția de produse finite, respectiv recompense pentru câini din proteină de insecte, hipoalergenice, precum și insecte vii pentru hrănirea păsărilor din ferme. Cea de-a treia direcție este reprezentată de valorificarea produselor secundare din fermă, folosite ulterior ca fertilizant natural pentru culturile agricole.

Mai multe detalii despre programul Empowering Women in Agrifood sunt disponibile aici