Cum arată (în cifre) finanțarea privată, în ecosistemul antreprenorial românesc

Cum arată peisajul investițional autohton? Câte investiții de tip Venture Capital au avut loc în 2023 și 2024, în România (și ce companii locale au strâns cele mai mari sume)? Din ce surse primesc finanțare startupurile autohtone early-stage și cât durează acest proces? Cine e mai preocupat de finanțare, înainte de a începe o afacere: femeile sau bărbații? Răspundem la aceste întrebări – și multe altele – mai jos.

Articolul de față este axat pe statistici relevante din domeniul finanțării private, în ecosistemul antreprenorial românesc. Descoperă o serie de cifre, procente și informații interesante și utile despre peisajul autohton de finanțări, în care startupurile pot apela la Angel Investors, fonduri de Venture Capital sau Private Equity, platforme de crowdfunding, granturi sau împrumuturi bancare. 

👉 Dacă ai un startup în România, atunci sigur ești interesat de tipurile de finanțări private la care poți apela, în funcție de stadiul afacerii tale. Citește articolul nostru, pentru a afla cine te-ar putea ajuta.

Rapoartele legate de peisajul investițional autohton notează că piața locală este încă tânără, cu lacune la capitolul incubatoare, și că include Angel Investors, fonduri de capital de risc (Venture Capital/VC), platforme de crowdfunding, fonduri Private Equity/PE, granturi și împrumuturi bancare. Vârsta medie a companiilor din domeniu este mai mică de 7 ani și majoritatea fac investiții în startupuri aflate în primele stadii de dezvoltare (idee, pre-seed, seed). 

De aceea, startupurile în stadiul de creștere sunt dependente de resursele personale, ceea ce restrânge semnificativ activitățile antreprenoriale, notează raportul ROStartup „Starting Up Romania – Entrepreneurship Ecosystem Diagnostic” (din iunie 2022). Aceasta a analizat sistemul antreprenorial românesc și notează că accesul la finanțare rămâne o provocare și pentru că majoritatea surselor de investiții din România se află în București, Cluj-Napoca și Iași, ceea ce limitează accesul antreprenorilor din alte regiuni.