Scopul oricărui manager sau antreprenor este să semneze cât mai multe contracte cu clienți valoroși pentru businessul său. Important este și ce anume conțin respectivele contracte și cât sunt ele de eficiente. Iată ce trebuie să știi, pe scurt, despre acestea!
Statisticile spun că 9/10 start-up-uri eșuează în primii 5 ani de activitate. Unul din motivele frecvente este pentru că antreprenorii nu previn riscurile juridice. Să vedem ce putem să facem să sărim peste acest obstacol.
Foarte importante pentru activitatea oricărui tip de business sunt contractele semnate în calitate de prestator de servicii. Practic, contractele încheiate cu clienții noștri. Contractele reprezintă legea părților, dar esențial de ținut minte este că prevederile lor trebuie să respecte dispozițiile legale imperative. Mai simplu spus, pot scrie ce doresc într-un contract, cu condiția să respect legea.
Vom puncta împreună câteva tips&tricks mai puțin discutate când vine vorba despre contracte.
Importanța contractelor
Pare simplist, dar primul meu sfat este să aveți contracte scrise. Deși acordurile verbale sunt legale și obligatorii pentru părți în multe situații, este dificil în cazul în care se ajunge la un litigiu pentru că părțile vor spune fiecare ce este în avantajul lor. Un contract care specifică clar drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți te salvează în instanță și îți garantează o colaborare mai clară. În acest context, ai grijă să inserezi o clauză care să excludă înțelegerile verbale și să prevadă că, pentru a modifica în mod valabil un contract, trebuie semnat un act adițional de către ambele părți.
Structura unui contract valid
Pentru a fi bun și valid, un contract nu trebuie să aibă 100 de pagini și nu e obligatoriu să folosească termeni de specialitate. Uneori contractele simple și la obiect sunt cele mai eficiente. Grijă trebuie să ai cu cine semnezi contractul tău. Acest aspect a devenit important de verificat, mai ales de când ștampilele nu mai sunt obligatorii pe contracte, iar semnăturile au devenit singurele garanții ale autenticității consimțământului părților din contracte.
Dacă lucrezi B2B, iar clienții tăi sunt companii, asigură-te că cel care semnează este împuternicit să reprezinte firma, respectiv dacă este administratorul firmei sau o persoană împuternicită de către acesta, și cere respectiva împuternicire. Ar trebui să păstrezi chiar o copie sau originalul dacă miza este mai mare. Un contract semnat cu o persoană care nu are putere de reprezentare poate fi considerat nul.
Contractele B2B
După cum vă puteți da seama, principalul motiv pentru care se ajunge în instanță sunt banii. În capitolul contractual privind prețul contractului, capitol obligatoriu în orice tip de contract, nu uitați să includeți detalii referitoare la modalitatea de plată (numerar, transfer bancar), condițiile de plată și termenul de plată. De exemplu, dacă urmează să fii plătit în mai multe tranșe sau prețul per total, specifică aceste lucruri clar în contract.
Ce trebuie să mai ai în vedere:
- Stabilește când se consideră proiectul finalizat și predat în raport de detalii obiective. Apoi, felul în care urmează să trimiți factura clientului, preferabil pe mail, și menționează și adresa la care o vei trimite.
- De asemenea, menționează că dacă nu este contestată într-un anumit interval, înseamnă că e acceptată la plată. Recomandabil ar fi să stabilești și penalități de întârzieri contractuale, pe zi de întârziere, pe care să le poți factura dacă al tău client nu obișnuiește să achite mereu la timp.
- Pentru a putea percepe penalități, nu uitați să stabiliți și data scadenței facturii.
Modalitățile de încetare a contractului
Mulți antreprenori, entuziaști de semnarea contractului în sine, omit să stabilească de la început și modalități clare și avantajoase de încetare a contractului. Pe lângă ajungerea la termen, adică trecerea duratei pentru care a fost încheiat, un contract mai poate înceta fie prin acordul părților, fie prin reziliere în caz de neexecutare a unor obligații esențiale de către una din părți, precum și prin denunțare unilaterală, atunci când vrei să închei din motive de oportunitate contractuală, caz în care trebuie îndeplinită o procedură de notificare. De obicei se stabilește un preaviz pentru a putea finaliza lucrările în curs, preaviz care depinde ca durată de specificul activității.
- Nu uita să stabiliți în detaliu cum se va purta corespondența oficială între părți, cu persoane de contact și adrese de corespondență clare. Fără aceste detalii, va fi complicat în caz de litigiu.
- Nu în ultimul rând, un aspect demn de menționat este stabilirea legii care guvernează contractul, mai ales când aveți clienți străini, precum și jurisdicţia în caz de litigiu. Nu încheiați contracte guvernate de legislații ale căror prevederi nu le cunoașteți fără să cereți sfatul unui specialist din zona respectivă.
- Un lucru de care mă tot întreabă antreprenorii este titlul contractului. El este mai puțin important, este important ceea ce specificați în cuprinsul său, la obiectul contractului și la drepturi și obligații ale părților. Acestea dau încadrarea ca un tip de contract sau altul. Există posibilitatea chiar să fie un contract nenumit, adică un contract care are caracteristicile mai multor tipuri de contracte.
La cât mai multe contracte semnate!