💊 Pastila #12: Modificări la Start-up Nation 2024, primul campus pentru învățământ dual din România & sfaturi de la investitori

Pare că vremea s-a schimbat la 180 de grade de săptămâna trecută și până acum, dar gazdele tale preferate au rămas aceleași și-ți aduc cu la fel de mult entuziasm noutățile săptămânii. În episodul de azi vorbim despre rata inflației, noutățile Start-Up Nation și cum pot ajuta Air Pods-urile persoanele cu deficiențe de auz. În plus, afli ce sfaturi le dau investitorii fondatorilor de startupuri care caută finanțare. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!


  • Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna august până la 2,4%, de la un nivel de 2,8% în iulie. România este însă, pentru a şasea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 5,3%, arată datele publicate recent de Eurostat. 

  • Bursa de Valori București va monta în Piața Victoriei un ecran cu cotații bursiere, după modelul celui din Times Square. În scopul dezvoltării comunității de investitori, BVB deja operează o cafenea la parterul clădirii, unde sunt așteptați cei preocupați de dinamica piețelor financiare. 

  • Ministrul antreprenoriatului și turismului a anunțat recent o serie de modificări ale programului de finanțare Start-Up Nation 2024: oamenii care au mai beneficiat de cursuri pe fonduri europene vor fi excluși de la programul din acest an. În plus, cei care au deja firme existente nu vor putea aplica la finanțarea Startup Nation cu acestea. Pentru antreprenorii selectați, TVA va fi o cheltuială eligibilă, desi proiectul initial stipula că nu va fi. 

  • Startupul românesc Youni a obținut o finanțare de un milion de dolari, de la fondul ceh de investiții Soulmates Ventures, la care a participat și fondul de capital de risc local Early Game Ventures. Investiția va fi folosită pentru a dezvolta o nouă tehnologie de optimizare a proceselor de admitere la universități din întreaga lume, bazată pe inteligența artificială. 

  • Primul campus pentru învățământul dual din România și-a deschis porțile la Oradea. 5 școli partenere ale consorțiului pentru învățământ dual din Oradea vor face practica aici și vor fi formați în domenii precum mecanică, construcții, electromecanică, electronică și chimie industrială, lucrând cu roboți industriali, imprimante 3D și simulatoare de sudură. 

  • AirPods Pro 2 primesc un update de soft care le va transforma în dispozitive pentru persoanele cu deficiențe de auz. Acesta va fi primul software dedicat persoanelor cu deficiențe de auz eliberat fără prescripție medicală, aprobat de American Food and Drug Administration și face parte dintr-o strategie mai amplă de accesibilizare a acestui tip de dispozitive. 

Doza de învățare 

În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine o doză de inspirație antreprenorială: 

Dacă ai sta la un pahar de vorbă cu un investitor, ce sfaturi crezi că ți-ar da? Am făcut-o noi în locul tău: în cadrul mapării sistemului local de investitori, am discutat cu o serie de jucători private equity și am aflat ce au de spus.  

Primul pas atunci când cauți sprijin financiar pentru startupul tău este să identifici care e tipul de investitor de care ai nevoie, în funcție de stadiul businessului tău. Apoi să-ți pregătești un pitch.  

Prezentarea businessului tău – adică pitch-ul – trebuie să arate în primul rând că ai construit un startup care rezolvă probleme reale, în industrii pe care le cunoști în profunzime. La urma urmei, nu poți vinde ceva ce nu cunoști.  

Apoi, pentru că este mai greu să construiești ceva semnificativ mai bun decât ceea ce există deja pe piață, trebuie să înțelegi ce valoare creezi și să știi să le-o vinzi și altora, găsind clienți care vor plăti pentru soluția ta.    

Nu în ultimul rând, ia în considerare distribuția produsului sau serviciului tău încă din prima zi, deoarece fiecare canal de distribuție poate afecta piața în moduri diferite. În plus, gândește în termeni de creștere globală de la început. 

Restul sfaturilor le găsești aici

Recomandarea săptămânii - Un podcast despre business, comportamente și creierul uman 

Nir Eyal a petrecut mulți ani în industria jocurilor video și în cea a publicității, unde a învățat cât se poate de multe despre psihologia consumatorului și behavioral design. Nir este scriitor și consultant și predă despre modul în care psihologia, tehnologia și afacerile ajung să se întrepătrundă.  

Din 2003, a fondat și a vândut două companii în domeniul tehnologiei și a fost denumit de către MIT Technology Review „profetul tehnologiilor formatoare de obiceiuri”, iar titulatura nu e cu nimic exagerată. Cele două cărți ale sale – „Captivat. Cum să creezi produse care formează obișnuințe” și „Concentrat. Cum să-ți controlezi atenția ca să poți alege” – au fost traduse în peste 30 de limbi, incliusiv în română, și s-au vândut în peste 1 milion de exemplare. 

Le recomandăm cu căldură și pe ele dar, mai ales, podcastul lui săptămânal: „Nir & Far: Business, Behaviour and The Brain”. Te așteaptă acolo o mulțime de tips & tricks despre productivitate, formarea de obiceiuri sănătoase, psihologie aplicată (în vânzări, la locul de muncă sau în viața personală) și interviuri.  

 

Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.        

La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea (știri) și toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.    

Grafica: Adina Stroe       

Muzica: Stocktune