La final de an, privim către ceea ce au însemnat cele 12 luni pentru ecosistemul local, antreprenori și susținători ai acestora. Descoperă interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali, care reflectează asupra ultimului an, deciziile pe care le-a adus și intențiile pentru viitor.
“Planul a fost să creștem baza de clienți din US și am reușit! Soluția pentru clinici a devenit matură și am ajuns să fim singura soluție all-in-one de pe piață care este încă independentă”, spune Sebastian Gabor, Founder @ Digitail.io.
Ce am înțeles anul acesta este că rolul antreprenorului trebuie să facă tranziția de la “eroul nebun”, mereu dispus la riscuri și la “all-în-uri”, la rolul antreprenorului-manager, care poartă pe umeri nu doar mantia super-eroului, ci și responsabilitatea față de stakeholderii organizației.
“Visul meu și al colegilor mei este ca toți copiii cu cancer și boli grave din România să primească tratamentul corespunzător, la spital sau acasă. Copiii sunt de neoprit! Noi doar le dăruim o nouă pereche de aripi”, spune Alina Pătrăhău - Fondator Asociația Dăruiește Aripi.
“Anul 2021 a fost unul fructuos pentru echipă și pentru proiect, pentru că am crescut și am obținut o nouă finanțare care ne-a dat energia necesară pentru a continua, am descoperit faptic ce puncte forte și ce piedici avem și ne-am validat conceptul cu fiecare ocazie, nominalizare și apreciere internă și internațională de care am avut parte. Există atâta dinamism în 2021, încât mi-ar fi greu să îl sintetizez în câteva fraze”, spune Bogdan Andronache, CEO EcoTree.
“Am început 2021 cu lecțiile învățate din 2020 – și anume: never take anything for granted. Și mai ales că trebuie să fii agil și să te adaptezi tot timpul pentru a nu rata momentele potrivite pentru a crește”, ne-a dezvăluit Linda Vasilescu, Fondator R-Create.
19 04
Tehnologia a eficientizat multe dintre aspectele vieții noastre, de la cum comunicăm, la modul în care gestionăm datele. Acum, prin sistemul RO e-Factura este revoluționat și modul în care ne administrăm afacerile din punct de vedere fiscal, în relația cu organele fiscale și cu ceilalți operatori economici.
11 03
Salvează acest articol și întoarce-te oricând, pentru update-uri la zi. Aici găsești atât evenimentele deschise, cât și cele care se vor anunța în curând. Online și offline, de la networking pur pentru startupuri, la conferințe tech & IT, de employer branding, PR sau marketing, organizează-ți din timp agenda pentru 2024.
01 03
Pentru al șaselea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2024 și cum să alegi între ele: îți explicăm felul în care sunt construite, ce tip de finanțare oferă, dar și tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică și tu!
01 03
Participarea la un program internațional de creștere pentru afacerea ta este clar o oportunitate care îți poate oferi acces la resurse importante și expunere considerabilă. În materialul de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute acceleratoare și programe și când poți să aplici la ele.
20 10
De unde începi când vrei să îți deschizi propria afacere? Primul pas este completarea unui business canvas. Află de mai jos ce pași trebuie să parcurgi!
10 02
Dacă te gândești că un credit bancar ar putea fi o variantă de finanțare pentru afacerea ta, e important să analizezi mai întâi ce presupune un astfel de instrument de finanțare pe termen scurt și lung, dar și ce nevoi concrete ai vrea să finanțezi prin intermediul lui.
16 11
Dacă îți deschizi o afacere sau dacă vrei să dezvolți activitatea companiei pe care o ai deja, e nevoie să acorzi atenție investiției pe care o presupune acest lucru. Deci nu uita de fluxul de numerar și de bugetul de venituri și cheltuieli!
04 09
Ai primit actele companiei, te-ai apucat de treabă și vrei să te concentrezi pe creștere. Înainte de orice, e bine să te asiguri că din punct de vedere administrativ ești pregătit și ai toate actele aduse la zi (obligatoriu în cazul unui control). Mai jos găsești lista celor esențiale.
06 08
Te-ai decis că vrei propria afacere, dar nu ai încă o idee care ți se pare potrivită? Ca să o identifici, trebuie să treci printr-un proces de documentare și învățare. Important este să îți creezi un obicei din a explora tendințe sau modificări în comportamentul consumatorilor și produsele sau serviciile pe care le folosesc.
18 08
Dacă afacerea ta intră în afaceri cu parteneri noi, pe piețe noi sau derulează operațiuni cu valori mai mari, trebuie să te asiguri că alegi un instrument bancar potrivit tranzacției efectuate. Poți apela în situații de acest tip la acreditive: un instrument de plată sigur care te protejează contra riscurilor comerciale internaționale și prin care te asiguri că partenerul comercial își respectă obligațiile.