Cum stabilești prețul unui produs sau serviciu

Care sunt aspectele pe care trebuie să le le iei în calcul atunci când stabilești prețul unui produs sau serviciu? Află ce trebuie să ai în vedere din cursul următor:

Primul lucru la care trebuie să vă gândiți este dacă doriți doar să trăiți de pe urma serviciilor dumneavoastră sau vreți să faceți o afacere din ele. Trebuie să vă gândiți dacă livrați un produs sau un serviciu.

Motivul pentru aceasta e că se face o distincție între costurile care sunt alocate unui preț, acestea fiind formate din costuri fixe și costuri variabile. Atunci când vindeți un produs, acesta este format din costul produsului, costurile de producție și de timp, iar când livrați un serviciu, serviciul reprezintă în primul rând timpul pe care i-l alocați.

Atunci când vorbim de costuri fixe, vorbim de costuri de chirie, costuri de produs, costuri de producție, utilități, energie, forță de muncă. Atunci când vorbim de costuri variabile, acestea sunt costurile materiilor prime sau ale serviciilor care se aplică, întrucât depinde de timpul pe care i-l alocați.

Cum calculezi prețul produsului 

Atunci când stabiliți, în sfârșit, prețul produsului sau serviciului dumneavoastră, adunați:

  • costurile fixe,
  • costurile variabile,
  • adăugați o marjă de profit

Iar asta vă dă la sfârșitul zilei prețul produsului sau serviciului dumneavoastră.

Ce trebuie să mai iei în calcul în stabilirea prețului

Însă este evident că atunci când stabiliți un preț, nu puteți face acest lucru fără să luați în calcul mediul. Lucrurile sunt diferite dacă intrați pe o piață nouă, dacă pătrundeți pe o piață saturată sau dacă oferiți un produs de nișă.

Când pătrundeți pe o piață nouă, ceea ce înseamnă că aveți un produs unic, care este nou pe piață, atunci depinde în totalitate de dumneavoastră să stabiliți prețul, iar marja de profit poate fi stabilită în mod evident de dumneavoastră și, la sfârșitul zilei, profitul vă aparține în întregime.

Atunci când pătrundeți pe o piață deja existentă sau o piață saturată, atunci trebuie să decideți dacă vreți să fiți doar un jucător mediu pe acea piață:

  • Vă priviți competitorii, puteți lua un preț mediu, din care vă scădeți costurile și ce rămâne este marja de profit.
  • Dacă vreți să fiți agresiv, trebuie să aveți un preț mai mic decât media pieței, pentru că vreți să câștigați cotă de piață.
  • Sau, decideți că produsul dumneavoastră este absolut unic sau serviciul dumneavoastră este excelent și atunci puteți stabili singuri prețul. Însă trebuie să fiți foarte siguri de acest lucru, pentru că altfel veți eșua în câteva luni.

Așadar, ruta principală este să stabiliți prețul, să analizați piața, iar dacă vă rămâne un profit este foarte bine. Dacă nu vă rămâne un profit, atunci trebuie să vedeți unde trebuie să reduceți costurile. Dacă trebuie să tăiați costuri, faceți acest lucru cât mai curând posibil. Altfel, veți pierde cotă de piață și avantajul de a pătrunde pe o piață.

În concluzie, analizați piața, analizați-vă competitorii, identificați-vă propriile costuri, decideți ce fel de strategie vreți să adoptați: agresivă, de nivel mediu sau de nivel înalt datorită unui produs unic și astfel vi se va determina profitabilitatea în final.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail