Stop & Reflect - Rubik Hub | Ce am învățat în 2020

Unul dintre lucrurile scoase în evidență de pandemie a fost reprezentat de tendința companiilor mijlocii și medii de a se implica în proiecte de responsabilitate socială, spune Vlad Gliga, CEO Rubik Hub. Descoperă cum a fost 2020 pentru echipa sa din materialul următor!

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2020 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate (și au fost din plin anul acesta), la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2020, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an. 

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2020

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.

Rubik Hub este un spațiu de co-working în Piatra Neamț care dezvoltă programe educaționale pentru startup-uri. 


Cu ce planuri ați început 2020? Cum s-au schimbat ele?

2020 l-am început în forță, cu o echipă mărită și planuri, bineînțeles, ambițioase. Aveam o serie de programe și evenimente plănuite, obiective clare și bine setate în timp. Backup pentru situații atipice nu făcusem, însă adaptarea la online a venit destul de natural și fără prea mari eforturi.

Ne-am canalizat atenția pe aspectele pozitive sau... oportunitățile create de noul context, iar acest lucru ne-a fost foarte de folos în regândirea curriculei. Am renunțat la o parte din proiecte, pe unele le-am regândit. A fost un struggle, dar am ajuns la rezultatele așteptate.

Provocările lui 2020

În mod evident, anul acesta a fost unul al provocărilor, iar shift-ul spre online ne-a determinat să gândim foarte bine modul în care ne folosim timpul. Este tentant să stai în confortul casei tale și să lucrezi, dar poți foarte ușor să ajungi să petreci nesănătos de mult timp într-un mediu captivant și extenuant. Găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională cred că a fost una dintre provocările principale întâmpinate cel puțin de membrii comunității noastre.

Mare parte dintre cei din echipa Rubik Hub s-au implicat voluntar în proiecte umanitare, majoritatea gândite pentru combaterea sau atenuarea situațiilor negative create de pandemie. Ne-am încurajat mult unii pe alții și am fost motivați de sentimentul că împreună putem contribui la îmbunătățirea situației.

Probabil cel mai greu a fost să renunțăm la vibe-ul fain care se crea în hub la evenimentele pe care le organizam. Posibilitatea de a face networking de calitate, într-un spațiu super-creativ și cu oameni din toate colțurile lumii era cu siguranță unul din elementele cheie și diferențiatoare ale comunității noastre.

Sentimentul plăcut de apartenență la o comunitate efervescentă de startup, în continuă creștere și schimbare și cu oameni care gândesc ca tine, l-am păstrat în inimi și gândire, chiar dacă am fost forțați de împrejurări să activăm doar în online.

Cum s-a schimbat ecosistemul în ultimele 12 luni

Cred că printre primele lucruri pe care le-am observat la antreprenorii din jurul nostru a fost tendința acestora de a deveni selectivi în alegerea programelor sau proiectelor în care s-ar putea implica, fie din perspectiva celui care vrea să învețe ceva, fie din perspectiva mentorilor.

Online-ul ne-a adus o mare paletă de proiecte educaționale noi, dar în același timp și o gândire mai analitică și pragmatică în ceea ce privește organizarea timpului propriu.

Cele mai importante resurse ale antreprenorilor pe care pandemia le-a scos la suprafață

Ca resursă, de departe cea mai apreciată a fost timpul oferit altora. S-au evidențiat experiența profesioniștilor din diferite domenii de nișă, dar și tendința companiilor mijlocii și medii de a se implica în proiecte de responsabilitate socială.

Motive de recunoștință la final de 2020

Pentru oamenii faini pe care i-am întâlnit! Pentru faptul că am fost forțați să recurgem la muuulte momente de introspecție. Și pentru faptul că am găsit câțiva super rubikorni, care au acceptat ușor provocarea de a se alătura echipei!

Sunt foarte recunoscător și mentorilor comunității noastre, pentru disponibilitatea lor! Trăim vremuri grele în acest atipic 2020, dar ei au ramas dedicați misiunii, ajutându-i pe cei care pornesc la drum să construiască startup-uri de succes global.

Planuri pentru 2021

2021 vine pentru noi cu foarte multă claritate, atât în ceea ce privește direcțiile pe care le abordăm, cât și structura programelor sau rolurile și responsabilitățile asumate în echipă.

Am avut 3 ani la dispoziție să testăm și pivotăm, iar acum considerăm că am ajuns la o definiție clară a misiunii noastre: dezvoltarea unei călătorii complete, personalizate, pentru a inspira, educa și susține tinerii sau aspiranții antreprenori, de la procesul de autodescoperire până la prima investiție.


Mulțumim pentru gânduri, Vlad! 

Poți urmări Rubik Hub și pe: Facebook | Website | Instagram

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail