Programe locale pentru antreprenori în 2024 | Oportunități la care să aplici în prima parte a anului

Pentru al 6-lea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2024 și cum alegi între ele – de la felul în care sunt construite, la ce tip de finanțare oferă, sau tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică!


PROGRAME LOCALE ÎN 2024


Rubik Start

Ce este: Un program de incubare pentru femeile antreprenor care au o idee și vor să construiască o afacere de impact în jurul ei. Rubik Start se adresează și celor care au deja o afacere și au nevoie de sprijin ca să o ducă la următorul nivel.
Ce oferă: Un mix de ateliere, mentorat și experiențe practice desfășurate în luna mai la Piatra Neamț sau în împrejurimi.
Deadline de aplicare: 22 aprilie
Cost de participare: 450 lei

Startup Reaktor

Ce este: Un program dedicat startupurilor early-stage de tehnologie din România și din sud-estul Europei care le oferă acces la investiții pre-seed și internaționalizare 
în Europa de Vest și Scandinavia.
Ce oferă: Patru bootcamp-uri intensive în format hibrid despre adaptarea modelului de business pentru dezvoltare internațională, tehnici de validare, analiza și identificarea pieței internaționale potrivite pentru lansare și, respectiv, accesarea pieței; mentorat cu experți internaționali. Cele mai performante companii vor avea acces la listarea pe SeeBlink pentru runde de investiții pre-seed de la 50.000 până la 300.000 €.
Deadline de aplicare: 28 aprilie

Venture Accel

Ce este: Un accelerator independent, equity-free, bazat pe o structură flexibilă și o agendă inovatoare, pentru businessuri din orice domeniu, aflate în stadiu de idee, MVP, validare, operațional sau scalare.
Ce oferă: Trei luni de activități multiple, workshopuri, prezentări și sesiuni de lucru (programul include 3 sesiuni a câte 3 zile, care se desfășoară după orele normale de lucru și pot fi accesate în sistem hibrid); mentorat 1 la 1 și suport constant de la experți de business; networking cu experți și investitori; consultanță pentru accesare fonduri europene; susținerea necesară pentru a-ți crește și finanța businessul.
Taxă de participare: 599 € early bird / 749 € preț întreg
Înscrierile sunt deschise pentru cohorta #11.

Antreprenor în Agricultură 4.0

Ce este: Un program de perfecționare managerială a administratorilor fermelor românești, derulat între noiembrie 2024-februarie 2025, care-i susține să-și transforme afacerea într-un model de business sustenabil. 
Ce oferă: Cursuri la sală, în București și la Predeal, ce oferă informații teoretice necesare și studii de caz practice despre managementul afacerii agricole și adaptarea activităților în contextul actual, pentru asigurarea rezilienței fermelor. Cursurile vor fi urmate de sesiuni practice în fermele participanților la program.
Condiții de participare: Minim 5 ani experiență managerială la nivel de fermă și/sau absolvent al programului Tineri Lideri pentru Agricultură
Programul presupune costuri de participare.

ABC Accelerator

Ce este: Un accelerator pentru startupuri din tehnologie cu maxim 3 ani vechime, din Cluj-Napoca și nu numai.
Ce oferă: Sesiuni de coaching pe teme de management al echipei, comunicare, setare obiective, planificare; susținere în promovarea startupului, internaționalizare și conexiuni cu potențiali clienți; susținere în pregătirea pitch deck, strategie de fundraising și conexiuni cu investitori; acces la workshopuri și mentorat pe validare, product management, marketing, vânzari; spațiu de birou la ABC Incubator în Cluj-Napoca, acces la laptopuri și la săli de ședințe; acces la comunitatea ABC Incubator și invitații la evenimente de networking.
Taxă de participare
Aplicații deschise pe tot parcursul anului.

Orange Fab Romania

Ce este: Un program de accelerare de 1 an, conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse tehnologice inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional. Se adresează startupurilor cu produse B2B și B2C, care ajută la îmbunătățirea experienței clienților Orange, dar și a proceselor și produselor Orange.
Ce oferă: Acces la cele mai noi tehnologii ale Orange și ale partenerilor pentru îmbunătățirea produselor; susținere pentru realizarea de proiecte-pilot și testarea produselor în mediul real; acces la rețeaua de distribuție Orange din întreaga lume pentru creșterea afacerii; oportunități de finanțare prin Orange Digital Ventures; birou de lucru într-un spațiu de co-working din București, Iași, Timișoara, Oradea sau Piatra Neamț. La nevoie, antreprenorii pot beneficia de mentorat dedicat din partea specialiștilor Orange, experți tehnici, manageri de produs sau lideri din domeniu cu experiență în antreprenoriat.
Aplicații deschise pe tot parcursul anului.

 


ÎNSCRIERI ÎNCHISE, DAR DE URMĂRIT PENTRU EDIȚII URMĂTOARE


Innovation Labs 2024

Ce este: Un program gratuit de pre-accelerare pentru tineri antreprenori și startupuri tech din România, organizat de Tech Lounge. Pot aplica echipe de studenți care vor să dezvolte o idee într-un startup, echipe provenind din universități și profesioniști care vor să testeze o nouă idee și au în echipă cel puțin un student.
În ce constă: În prima fază, hackathoane de selecție în 4 orașe (9-10 martie la București, 23-24 martie la Iași, Cluj și Timișoara). În a doua fază, echipele selectate participă la workshopuri săptămânale și sesiuni de inspirație cu mentori și coaches pentru a-și dezvolta mindsetul antreprenorial și a-și duce produsul până la MVP. La final, echipele își pitch-uiesc produsul la Demo Day (30 mai). Early Game Ventures va investi 500.000 € într-una dintre echipele participante.
Deadline de aplicare pentru hackatoane: 5 martie (taxă de participare 10 €)

RubikEDU

Ce este: Un program gratuit de pre-accelerare organizat la Iași de Rubik Hub, care susține antreprenorii aspiranți să transforme idei de afaceri cu o componentă tech în startupuri, cu ajutorul unei comunități.
Ce oferă: Workshopuri și sesiuni de feedback 1-la-1 cu mentori și echipa Rubik Hub, un Demo Day (23 mai) unde îți prezinți produsul și susținere ce continuă și după încheierea programului. Ca participant, poți lucra gratuit în spațiul de coworking Rubik Hub din Piatra Neamț și ești pre-calificat în programul de accelerare Rubik Garage.
Deadline de aplicare: 10 martie

InnovX Corporate Program Bootcamp

Ce este: Un accelerator care susține 20 de startupuri ce oferă soluții tech inovatoare să scaleze global și să acceseze oportunități financiare.
Ce oferă: 6 săptămâni în care participanții vor înțelege bazele inovării și antreprenoriatului și vor învăța să identifice probleme, să dezvolte soluții și să construiască un business.
Condiții de participare: Cifră de afaceri sau finanțare/investiții între 50.000-500.000 €.
Deadline de aplicare (cohorta Startups): 13 martie

F&B Business Accelerator: Products & Serving Concepts

Ce este: Un program pentru dezvoltarea antreprenorilor care inovează în industria Food & Beverage (F&B), organizat de Hospitality Culture Institute.
Ce oferă: 6 săptămâni de workshopuri pe diverse teme de actualitate, cu experți din HoReCa, sesiuni de mentorat 1-la-1, oportunități de networking și un bootcamp de 3 zile cu peste 75 de participanți din industrie.
Cât costă: 550 € + TVA
Deadline de aplicare: 15 martie

TRANSFORMATOR - ediția 4

Ce este: Un program gratuit intensiv de training și workshop-uri pentru transformarea modelului de business, organizat de Social Innovation Solutions. Pot participa IMM-uri și ONG-uri active (vechime recomandată minim 3 ani) care oferă soluții la unul sau mai multe dintre următoarele Obiective de Dezvoltare Durabilă: Sănătate și Bunăstare, Educație de calitate, Egalitate de gen, Apă și sanitație, Energie curată și la prețuri accesibile, Muncă decentă și creștere economică, Orașe și comunități durabile, Consum și producție responsabile, Acțiune climatică, Viață pe pământ.
Ce oferă: Cursuri, consultanță și audit de sustenabilitate, acces în platforme de networking și learning, consultanță specializată post-program, mentorat.
Deadline de aplicare pentru cohorta de primăvară: 22 martie, ora 23:59


ÎNAINTE SĂ APLICI LA ORICE PROGRAM. CE FACTORI IEI ÎN CALCUL

Dacă ai o idee sau un startup ambițios, una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să participi la un program de incubare sau de accelerare. Acesta te va ajuta să depășești blocaje, să obții claritate, să găsești mentori și să crești o afacere sănătoasă mult mai rapid decât ai reuși de unul singur.

Iată la ce să te uiți când alegi un program:

  • Industria sau nișa | Programele vor fi ori generaliste, ori vor targeta o nișă anume. Ex: tech, antreprenoriat creativ, soluții pentru copii etc.
  • Stadiul de business | Pre-accelerare (idee sau MVP), accelerare (există validare, activitate, clienţi), scalare (te pregătești de creștere X10)
  • Formatul | Incubatoarele și acceleratoarele sunt gândite cu același scop, însă structura lor diferă
  • Oamenii-resursă | Accesul la mentori sau alte nevoi punctuale ale afacerii tale care pot fi acoperite în cadrul programului 
  • Costurile de participare | Unele programe implică o taxă de înscriere, altele acțiuni în companie (equity)
  • Finanțarea | Opțiunile de finanțare facilitate de program, deși nu acesta este principalul beneficiu al programelor 

INCUBATOR VS ACCELERATOR

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail