Cum a fost experiența Startarium PitchDay 2019

Dacă nu ai ajuns anul acesta la PitchDay, povestim în cele ce urmează despre cele mai importante momente ale zilei :)

Pe 5 noiembrie am avut parte de mult soare, tone de energie și inspirație de la zeci de un întreg ecosistem antreprenorial: startup-uri curajoase, antreprenori cu experiență și fondatori de succes, specialiști de business, comunități locale de antreprenori și investitori locali. Peste 1000 dintre toți aceștia s-au reunit în Aula Nouă a Universității Politehnice din București. 

Dacă anul acesta nu ai reușit să ajungi la eveniment, am povestit mai jos care au fost momentele sale cheie.

Ce s-a întâmplat pe scenă - mituri demontate și o competiție foarte strânsă 

Ediția de anul acesta a stat sub semnul conceptului de mythbusting: la 3 ani de Startarium, am spart ghinioanele, miturile și preconcepțiile despre ce înseamnă să fii antreprenor în România. 

Așa că am dat startul evenimentului cu invitați din mediul de business (Nicholas Morgan, Florin Ilie și Dani Matei), care au urcat pe scenă pentru a expune și demonta acele mituri care încurcă mai mult decât inspiră, blochează în loc să încurajeze, care devin scuze sau bariere în drumul spre creștere și succes.  

De la mirajul că antreprenoriatul înseamnă libertate absolută (fără să se ia în considerare și nivelul de responsabilitate pe care îl implică), la lupta dintre idee și execuție sau la nivelul de asumare și realism, cei trei speakeri au vorbit despre unele dintre cele mai populare mituri din ecosistemul antreprenorial.  

>> Descoperă atmosfera evenimentului în video-ul de mai jos:

Competiția 

Atât pentru concurenții din semifinale, cât și pentru echipa de jurați, competiția a stat sub semnul fairplay-ului arătat de toate echipele - unul dintre lucrurile care a dat energie tuturor pe parcursul unei zile lungi și solicitante.  

Podiumul a arătat astfel: 

Locul 1, 50.000 de euro - Digitail - Digitail oferă un carnet digital de sănătate pentru animale, care ajută proprietarii să: comunice mai eficient cu veterinarul, să aibă la îndemână istoricul complet al animalului lor de companie și să primească sfaturi & recomandări certificate de medic. Digitail este deja folosit de peste 700 de medici veterinari pentru managementul clinicilor.

Digitail este unul dintre business-urile care s-a aflat și în 2018 între semifinaliști, însă nu a trecut în finală. În lunile care au urmat, echipa a continuat să lucreze la business, însă într-o formulă full-time, și-a continuat procesul de învățare și a participat la mai multe programe pentru antreprenori.

Sebastian Gabor, CEO și co-fondator Digitail, spune că dedicarea full-time a fost decizia care i-a ajutat să crească cu adevărat, după o perioadă în care s-au împărțit între outsourcing și startup. În plus, un alt element care i-a ajutat în ultimul an a fost mindset-ul potrivit: s-au concentrat asupra lucrurilor pe care le aveau de făcut, fără să se lase demoralizați, iar comunitatea și prietenii au continuat să îi încurajeze. 

Locul 2, 30.000 de euro – Medicai - Platforma online de imagistică medicală care permite colaborarea multidisciplinară între doctori și pacienții lor.

Locul 3, 20.000 de euro – Kinderpedia - transformă educația preșcolară, prin optimizarea proceselor administrative și plasarea colaborării dintre părinte și educator chiar în centrul actului educațional.

În finală au mai urcat pe scenă încă 6 startup-uri: 

  • XVision-  o aplicație de analiză a radiografiilor prin inteligență artificială, ce asistă radiologii prezentându-le interpretari de acuratețe înaltă ale imaginilor medicale. Xvision a primit premiul de popularitate din partea publicului, în valoare de 5000 de euro. Acesta a obținut 178 din cele 995 de voturi. 
  • AI-MCDT este un test de diagnostic molecular și detectare precoce a multiple cancere (13 tipuri), bazat pe inteligența artificială, cu cea mai mare acuratețe existentă (>99%).
  • EcoTree este primul serviciu on-line pentru identificarea si gestionarea serviciilor de reciclare. Asadar fie generatori sau colectori/reciclatori deseuri, indiferent de zona geografica, tipul de deseu ori complexitate, de astazi va puteti da intalnire in platforma EcoTree. Folosind algoritmi unici, cele mai noi tehnologii dar si alte concepte de succes vom furniza un serviciu digital pentru toate tipurile de utilizatori implicati in procesul de colectare si reciclare.
  • Happy Kid este aplicatia care reuneste sub aceeasi umbrela tot ce au nevoie parintii pentru copiii lor: idei de petrecut timpul, educatie, servicii, magazine on line so off line, totul organizat pentru o cautare facila. Mai mult, parintii obtin beneficii de fiecare data cand folosesc aplicatia Happy Kid, astfel ca pot sa ofere mai mult cu mai putin, copiilor lor.
  • Apiary Book - Misiunea Apiary Book este a ajuta apicultorii din întreaga lume să ia decizii informate mai bune bazate pe date istorice, condiții actuale și bune practici, prin furnizarea unei soluții complete pentru gestionarea, monitorizarea și analiza datelor familiilor de albine și a factorilor de mediu care afectează sănătatea lor.
  • Nummo kids este o aplicatie pentru mobil dedicata copiiilor cu probleme de auz si pronuntie. Aplicatia ofera o serie de exercitii dezvoltate de logopezi care ii ajuta pe copiii sa exerseze in afara cabinetelor de logopedie. In acest mod recuperarea este mai rapida si ii ajuta la integrarea in invatamantul primar.
  • SensiX oferă o soluție de monitorizare a parametrilor ambientali, care poate fi folosită în birouri, săli de sport sau spații industriale pentru a crește nivelul de satisfacție a clienților, confortul lor și pentru a reduce costurile operaționale.

Printre criteriile care au dus la selecția celor 10 finaliști se numără: potențialul de creștere, problema pe care o adresează, competiția, piața pe care își desfășoară activitatea, experiența membrilor echipei, calitatea prezentării. 

 3 lucruri interesante despre competiția oficială

  • Din cele 10 startup-urile finaliste, 2 sunt din Timișoara (Sensix și Xvision), 1 din Cluj (AI-MCDT), 1 din Iași/Barcelona (Digitail), iar celelalte 5 sunt din București. 
  • Dintre acestea, o mare parte au mai luat parte la diverse alte competiții și programe pentru antreprenori, iar cei mai mulți au atras deja investiții.
  • 3 dintre finaliști au fost implicați în programele Impact Hub Bucharest

Întâlniri cu investitori și sesiuni individuale de consultanță

Pe lângă toată acțiunea de pe scenă, spațiul de evenimente a găzduit și alte activități dedicate antreprenorilor: în total, 20 de startup-uri au avut parte de sesiuni de speed dating cu investitori, iar 25 de afaceri au participat la sesiuni de consultanță cu specialiști în finanțe, vânzări, cultură organizațională, validare de produs sau modele de business. 

Zona de expo - afaceri nou lansate și comunități antreprenoriale locale

Pentru că ediția PitchDay de anul acesta a avut loc chiar după weekendul în care 10 afaceri și-au lansat campaniile în crowdfunding, acestea au avut o zonă dedicată și în cadrul evenimentului PitchDay - pe lângă posibilii clienți pe care au putut să îi cunoască în persoană, antreprenorii au întâlnit și posibili parteneri. 

Cele 10 afaceri sunt: Rubik Agile School (Grădinița și școala de învățare auto-dirijată), Inspir by Spinoa (Mini-ferma prin care îți crești acasă propria spirulină), Taste the drama (Boardgame-ul bazat de “Triunghiul dramei” din psihologie), Roomzia (Platforma-comunitate care te ajută să îți amenajezi locuința), ARTelier (Creații din denim upcycled, pictate pentru o planeta curată), Recul (Teatrul alternativ și școala de dezvoltare personală prin improvizație), POM (Port Originea cu Mine, un demers identitar prin îmbrăcăminte), Prototeep (Școala de printare 3D), Lyria (Ateliere haute-couture pentru creat propriile accesorii din piele), Wooba (Design interior și jucării educative din print 3D și lemn reciclat).

În plus, ne-am bucurat să avem cu noi reprezentanți ai hub-urilor și comunităților de antreprenori din vestul și nord-estul țării. Ziua de 5 noiembrie a devenit, cu ajutorul lor, un moment de întâlnire și conectare pentru întregul ecosistem, indiferent de orașele, industriile sau formarea participanților. 

Cabina de Unofficial Pitches

În cabina de Unofficial Pitches au intrat pe rând zeci de idei frumoase de afaceri (mai exact, 74), unele dintre ele fiind și printre cele care au ajuns în semifinala competiției de anul acesta - în curând, vom afla care sunt cele 10 pitch-uri din care vă veți alege preferatele! 


Chiar dacă PitchDay s-a încheiat, pe Startarium găsești în continuare instrumente pentru a-ți lansa sau duce afacerea la nivelul următor - explorează platforma! 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail