Ce trebuie să știe antreprenorii despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDGs) ale ONU

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU reprezintă un plan de acțiune care să aducă demnitate, pace și prosperitate pentru oameni și planetă – în prezent și în viitor. Pentru susținerea lor au fost lansate atât ghiduri de bune practici și inițiative regionale, dar și oportunități de finanțare care să le susțină. Cel mai cunoscut dintre acestea la nivelul Uniunii Europene este Horizon.

În 2015, ONU a conturat un set de 17 obiective (de la problemele care țin de mediu, la justiție, inegalitate sau sărăcie) care să fie atinse până în 2030, pentru a gestiona cele mai importante probleme globale și a putea asigura generațiilor care urmează un viitor mai bun. În atingerea lor, e important ca instituțiile publice și private, alături de societatea civilă și cetățeni să se partenerieze și să își aducă contribuția. 

Criza generată de izbucnirea pandemiei de coronavirus în 2020 a pus și mai mare presiune pe nevoile globale de sustenabilitate și a accelerat nevoia de atingere a acestora în timpul propus. În plus, cel mai recent raport al IPCC (Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice) arată urgența unor măsuri rapide care să combată încălzirea globală, pentru că aceasta se apropie de un punct ireversibil. 

În acest scop, au fost lansate atât ghiduri de bune practici și inițiative regionale, proiecte de lege, dar și oportunități de finanțare care să le susțină. La nivelul Uniunii Europene, unul dintre cele mai cunoscute programe este Horizon.

Rolul companiilor în atingerea SDGs

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail