10 idei care te ajută să fii mai productiv

Pe 15 aprilie am vorbit despre prioritizare, productivitate și time management cu Iulian Olariu, Trainer & Visual Facilitator.

Într-o perioadă în care gestionarea timpului devine și mai dificilă din cauza stării de incertitudine și criză, felul în care ne organizăm resursele este foarte important. Pe 15 aprilie l-am avut alături de noi pe Iulian Olariu, Trainer & Visual Facilitator, care ne-a învățat cum să ne organizăm mai bine în această perioadă, cum să fim productivi atât noi, cât și echipele noastre și cum să ne prioritizăm activitățile de zi cu zi pentru un time management mai bun.  

10 idei care să te ajute să îți gestionezi timpul mai bine

  1. E important să nu ratezi startul zilei - dimineața e un moment productiv, pe care merită să îl folosești eficient.
  2. Amintește-ți că avem ritmuri diferite de energie pe parcursul unei zile și corpul nostru are propriul lui ceas - acordă atenție felului în care funcționezi tu și planifică-ți ziua ținând cont de aceste lucruri. 
  3. Pentru task-urile care necesită capacitate cognitivă sau un grad ridicat de concentrare, este indicat să îți rezervi dimineața.
  4. Ca să ai mai multă structură în ceea ce faci, ajută să îți stabilești obiceiuri care se întâmplă la aceeași oră (de la ora la care iei prânzul, la intervalul pe care îl dedici emailurilor la care trebuie să răspunzi). 
  5. Nu uita că în general avem tendința de a planifica lucrurile în cel mai optimist mod. De aceea, planificăm mai multe lucruri decât am putea în realitate să facem - e important să îți fii realist când estimezi cât durează fiecare sarcină de îndeplinit. 
  6. O mare parte din time management este de fapt despre luarea deciziilor.
  7. Ca să îți folosești timpul eficient, e important să ai intenții sau obiective clare despre cum vrei să arate cele 24 de ore din viața ta și căror lucruri alegi să le dedici cel mai mult timp.
  8. Prioritizează activitățile în funcție de valoarea adăugată pe care o aduc. Cum contribuie fiecare acțiune la îndeplinirea obiectivelor tale?
  9. Ai mare grijă la sarcinile urgente. Negociază & anticipează urgența lor pentru a nu deveni priorități.
  10. E sănătos să îți stabilești un sistem de referință și să încerci să te pliezi cât mai mult pe el. Chiar dacă ne îți iese în proporție de 75%, e important să nu pui presiune pe tine sau să renunți. Schimbarea și implementarea unor idei e un proces care uneori durează toată viața. 

Instrumente care te ajută să îți organizezi timpul mai bine:

  • Project management, ca să ai o privire de ansamblu asupra tuturor proiectelor în desfășurare: Asana, Trello
  • Time tracking, ca să poți evalua concret care e durata unor sarcini și cum le prioritizezi: Toggl
  • Mai multe resurse vei găsi pe site-ul lui Iulian Olariu ► chiar aici.

Urmărește înregistrarea webinarului

Iulian Olariu - Trainer & Visual Facilitator: “Am o experiență de peste 15 ani în pregatirea și susținerea de programe de dezvoltare a competențelor interpersonale cheie. Preocuparea mea principală, transformată în pasiune este să dezvolt programe de training de cea mai bună calitate, susţinute la cel mai înalt nivel. 

Sprijin și facilitez angajații, echipele și organizațiile să învețe și să dezvolte, să vizualizeze și să reflecteze, să colaboreze și să obțină rezultate mai bune. Folosesc training-ul, coaching-ul și vizualizarea ca instrumente principale. Sunt susținătorul metodelor de învățare interactive în cadrul cărora participanții se simt liberi să contribuie la o experiență de învățare dinamică.

Până în prezent am colaborat cu peste 60 de organizaţii dintr-o gamă largă de industrii printre cele mai relevante fiind retail, telecom, IT, producție și financiar-bancară. Am susținut peste 1.000 de training-uri de impact, cu orientare practică, prin intermediul cărora am contribuit la dezvoltarea celor care au participat, dar şi a organizaţiilor din care aceştia fac parte.”


Interesat de time management? Urmărește și cursul pe acest subiect:


Descoperă principiile care te ajută să îți organizezi mai bine agenda!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail