Cum poți fi un mentor de succes

Mentoratul este o relație bazată pe încredere, inspirație și respect reciproc. Ce ar trebui să facă un mentor pentru a fi unul de succes? Află din cursul de mai jos, susținut de Roxana Mocanu. Roxana este mentor internațional în programe pentru antreprenoriat feminin și consultant și designer de programe de mentorat de dezvoltare în România.

Programul de mentorat al Startarium este un program care se dorește aproape de voi, se dorește aproape de succesul vostru, se dorește a crea o rețea virtuală de ajutor, de sprijin, de sharing.

Relația de mentorat

Mentoratul este o relație care ar trebui să te inspire. Este bazată pe încredere și pe respect reciproc, este o relație de alchimie din care ambele părți ies transformate. Este o relație de învățare cu dublu sens, în care și mentorul și mentee-ul învață.

Acesta este un principiu de bază ca relația să funcționeze și să aibă succes. Mentoratul este un spațiu în care puteți să experimentați, să contribuiți la dezvoltarea unor oameni, este un mediu de învățare în deplină siguranță și este un mediu foarte provocator pentru că nu aveți niciun fel de pârghii, nu există pârghii manageriale.

În schimb, este foarte mult loc de dezvoltare de leadership. Dacă ați mai avut experiențe de a-i dezvolta pe cei din jurul vostru, știți că cel mai important câștig la final este o stare de bine uriașă cu care ați putea muta munții. Dar atenție, creează dependență. Acesta este și motivul pentru care relația de mentorat se închide odată cu calendarul, în mod oficial.

Ce se așteaptă de la mentor?

Să ofere provocări într-un sens constructiv și pozitiv. De asemenea, să ofere sprijin acolo unde este nevoie. Mentorul este ca un ghid într-o călătorie pe care el a mai făcut-o. Uneori, este o călătorie inițiatică. Un alt rol important pe care mentorul poate să îl aibă este de prieten care te ascultă fără să te judece. El se sprijină pe lucrurile pe care le află de la mentee și îl ajută pe acesta să devină ceea ce aspiră să devină.

Ce se întâmplă în cadrul primei sesiuni de mentorat?

În cadrul primei sesiuni de mentorat, avem de făcut următoarele lucruri: să începem să clădim relația bazată pe încredere. Din punct de vedere operațional, începem să discutăm și să stabilim obiectivele relației de mentorat. Avem de identificat și de ales un set de reguli după care relația de mentorat va funcționa la maximum potențial și nu în ultimul rând, vom învăța să încheiem o relație de mentorat.

Aici există doi pași: acela de a recapitula obiectivele importante din relație, lucrurile și realizările importante de ambele părți, și toate lecțiile asumate și învățate de către mentor și de către mentee. La final, se face o închidere frumoasă, una oficială, întâlnire în care se întâmplă toate lucrurile acestea, plus câteva rânduri care să rămână scrise către managerul proiectului de mentorat, astfel încât să se știe că relația a fost de succes și care au fost obiectivele îndeplinite.

Ce subiecte de discuție pot fi abordate?

Este foarte important să înțelegem că la început, mentorul este cel care conduce relația, drept pentru care ne așteptăm de la mentor să facă primul pas, să se prezinte, să prezinte profilul pe care îl are, punctele tari, lucrurile pe care dorește să le împărtășească cu mentee-ul și să prezinte proiectul cel mai important, cea mai importantă realizare pe care a avut-o.

Al doilea lucru pe care îl puteți face este să discutați despre comunitatea de business sau de antreprenori, să discutați despre mediul cultural, diferențe culturale, diversitate și să vedeți care sunt lucrurile care vă apropie. Nu este deloc greșit, ba chiar vă sugerez să împărtășiți lucruri legate de familie, puteți să povestiți, de exemplu, care este vacanța voastră preferată și apoi puteți trece la lucruri care țin direct de mentorat.

Discutați despre cum puteți sprijini mentee-ul pentru a-și clădi un bun network în zona de business și cum îl puteți ajuta atunci când trece prin momente dificile. Puteți împărtăși, dacă doriți, modelul dumneavoastră în business, care este persoana pe care o admirați, care v-a fost mentor sau de la care ați învățat. Pe parcurs, mentee-ul este cel care conduce relația de metorat, dar mentorul va da o mână de ajutor, astfel încât mentee-ul să înțeleagă și să-și clarifice care sunt obiectivele pe care vor putea lucra împreună.

Încercați să îl ajutați pe mentee să afle în ce fel puteți să îi acordați sprijinul și clarificați foarte bine și foarte precis în obiective SMART ce dorește să obțină. La final, ca un scop general, întrebați-l pe mentee care sunt schimbările majore pe care dorește să le obțină ca urmare a relației de mentorat.

Aspecte importante de setat încă de la început

  • Prima afirmație și prima înțelegere pe care o facem între mentor și mentee este legată de confidențialitate. Tot ceea ce se rostește într-o conversație de mentorat este confidențial.  
  • Cât de des ne vedem? Sugestia mea este ca la început frecvența întâlnirilor de mentorat să fie o dată la două săptămâni, iar durata unei întâlniri de mentorat să fie între 90 de minute, 60 de minute, 45 de minute. 
  • Când și cum mentee-ul poate dispune de timpul vostru în afara acestor întâlniri sau între aceste întâlniri? Este vorba despre situațiile de urgență sau despre situațiile foarte importante. 
  • Este foarte important să stabiliți de la început care sunt măsurătorile succesului. Pentru asta, trebuie definit succesul și din punctul de vedere al mentorului, dar și din punctul de vedere al mentee-ului, cu condiția ca aceste formule de evaluare să fie foarte strâns legate de obiectivele de mentorat pe care le-ați stabilit mai devreme. 

Cum încheiem o sesiune de mentorat?

 Facem o scurtă recapitulare a ceea ce s-a discutat, agreăm obiectivele următoarei sesiuni, verificăm dacă și unul și celălalt am înțeles același lucru din ceea ce s-a întâmplat. Dacă este cazul să ne ocupăm de un plan de business, trebuie să știm cine începe activitatea (mentee-ul de cele ai multe ori), trebuie să înțelegem cum funcționează platforma Startarium și de câte ori vom reveni asupra ei ca la o resursă importantă când avem nevoie.

De asemenea, trebuie să dăm o notă de satisfacție pentru întâlnirea respectivă: nota poate fi de la 1 la 10 și ne ajută să înțelegem cât de utilă a fost sesiunea respectivă. Obișunindu-ne în felul acesta, vom avea grijă ca relația de mentorat să nu devină o simplă relație de prietenie.

În loc de final, m-am hotărât să vă împărtășesc o experiență de a mea dintr-o relație recentă de mentorat. Am avut un mentee în Armenia și în prima sau a doua sesiune de mentorat încercam să forțez cumva stabilirea unor obiective măsurabile. Mentee-ul meu a stat și a reflectat un pic și apoi mi-a spus: ”Știu ce faci acum cu mine, e un tip de push occidental, încerci să scoți de la mine niște obiective măsurabile pe timpul relației de mentorat.” (care era de 18 luni). Ceea ce cred eu, spune mentee-ul meu din Armenia, este că adevăratele efecte ale acestui program de mentorat se vor vedea după 2, 3, 4 sau 5 ani, după ce vom fi încheiat relația de mentorat. Drept pentru care, eu sunt de acum foarte recunoscătoare.  

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail