Cum te ajută Horizon Europe dacă ești antreprenor

Dacă ești antreprenor și cauți variante de finanțare, trebuie să știi că în perioada 2021 – 2027 există o serie de oportunități pentru startup-uri și IMM-uri aduse de noul program de investiții al UE, Horizon Europe. Află din materialul următor care sunt cele mai recente și cum le poți accesa.

CONTEXT #HORIZONEU  

Acest program-cadru este unul din instrumentele cheie al Uniunii Europene și vine în ajutorul țărilor europene pentru a accelera procesul acestora de revenire, reziliență și pregătirea pentru reintrarea în normal a afacerilor și economiei afectate de pandemia de COVID-19. 

De ce este acest program important? Pentru că obiectivul lui este ca Europa să-și poată modela viitorul prin cercetare și inovare. Primul plan strategic al Horizon Europe include inițiative și strategii în aceste două sectoare pentru perioada 2021 – 2027 și își orientează atenția și eforturile spre o Europă verde, neutră din punct de vedere climatic, care să țină pasul cu schimbările digitale și unde economia lucrează pentru oameni.  

Programul a fost lansat pe 1 ianuarie 2021 și are propus un buget de 100 de miliarde de Euro (din care 3,5 miliarde de Euro alocate prin fondul InvestEU) pentru perioada 2021 – 2027. 

NOUTĂȚILE ADUSE DE HORIZON EUROPE:

  • Apariția Consiliul european pentru inovare (CEI) - care va sprijini toate inițiativele de inovare revoluționare, în special pentru scale-ups care nu pot primi investiții private.  

  • Misiunile Cercetării & Inovării (C&I) - care include 5 domenii de explorare pentru aceste misiuni, majoritatea cu atenție acordată mediului, schimbărilor și bunăstării climatice și a siguranței alimentației și sănătății.

  • Posibilități extinse de asociere și parteneriate. Mai exact, o nouă generație de parteneriate europene și extinse și la nivel internațional, orientate către obiective și mai ambițioase, de 3 tipuri: coprogramate, cofinanțate sau instituționalizate. 

  • Politica de știință deschisă la nivelul întregului program, care se referă la accesul liber obligatoriu la publicații, asigurarea accesului liber la datele de cercetare obținute prin rezultatele celor 5 misiuni C&I și utilizarea Cloud-ului european

CARE ESTE STRUCTURA HORIZON EUROPE

Structura preliminară propusă este organizată pe 3 piloni, fiecare cu instituțiile sale reprezentative: 

  1. Pilonul Excelență științifică, sub care funcționează: Consiliul European de Cercetare, Acțiunile Marie Skłodowska-Curie și Infrastructurile de cercetare; 
  2. Pilonul Provocări globale și competitivitate industrială europeană (împărțite în 6 clustere, fiecare într-un domeniu diferit), de care va răspunde Centrul Comun de Cercetare; 
  3. O Europă inovatoare, pentru care răspund Consiliul European pentru Inovare (European Innovation Council sau mai pe scurt, EIC), ecosistemele europene de inovare și Institutul European de Inovare și tehnologie.  

CE OPȚIUNI DE FINANȚARE EXISTĂ PENTRU STARTUP-URI? 

În cadrul Horizon Europa, oportunitățile pentru startup-uri sunt una dintre ariile de focus, iar domeniile de interes vizează: 

  • componenta climatică (mai exact, combaterea schimbărilor climatice); 

  • atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă; 

  • stimularea competitivității și creșterii în UE. 

Consiliul European pentru Inovare (CEI) este una din principalele noutăți aduse de programul Horizon Europe. Acesta va oferi sprijin pentru inovațiile revoluționare, disruptive și cu potențial de extindere, dar care sunt prea riscante pentru investitori privați (de altfel, 70% din buget este alocat pentru IMM-uri). CEI va oferi două tipuri de sprijin: granturi exclusive și finanțare mixtă.

Instrumentele de finanțare ale EIC pentru startup-uri și IMM-uri

1. EIC Accelerator  

Procesul de inovare presupune pe lângă altele, și costuri mari, ceea ce a dus la o nevoie puternică de investiții pe care Comisia Europeană s-a angajat să le facă. Aceste investiții se fac în companiile care prezintă un risc ridicat pentru investitorii privați, dar care își propun să facă parte din progresul tehnologic și ștințific.  

Instrumentul EIC Accelerator reduce procesele complicate de aplicare și propune un nou sistem inovator de depunere a cererilor prin care întreprinderile nou-înființate și IMM-urile pot solicita fiinanțare în orice moment.

Ce tipuri de finanțări oferă?

EIC Accelerator este un instrument de finanțare dedicat sprijinirii startup-urilor și IMM-urilor care au potențialul de a crea noi piețe sau de a transforma piețele existente.

Acest lucru va fi posibil prin:

  • acordarea de subvenții (granturi) de până la 2,5 milioane EUR (pentru costurile de dezvoltare a inovațiilor); 
  • investiții de capital (equity) pentru costurile de scalare și cheltuielile necesare, cuprinse între 0,5 milioane EUR și 15 milioane EUR prin The EIC Fund – o entitate unică a Comisiei Europene, creată pentru a face acele investiții de capital (equity) ale companiilor selectate în acceleratorul EIC.  

Bugetul programului se împarte în 2 direcții: 

  • EIC Accelerator Open - deschis pentru finanțarea afacerilor cu impact în orice domeniul de tehnologie și aplicații.  
  • EIC Accelerator Challenge – care caută afaceri specializate în tehnologii digitale și din domeniul sănătății, precum și afaceri inovatoare care susțin politicile Green Deal de revenire a economiei. 

Cine poate aplica? 

  • IMM-urile cu o singură filială; 
  • Întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie și cu maxim 500 de angajați (eligibile doar pentru secțiunea de investiții pentru scalare rapidă); 
  • Orice persoană fizică din UE care își dorește să-și deschidă un IMM sau o întreprindere mică cu capitalizare de piață medie;  
  • Orice persoană fizică/juridică din afara UE care își dorește să-și deschidă un IMM sau să relocheze unul într-un stat membru UE/partener. 

Până când poți aplica?  

  • Termenul limită este 6 octombrie 2021 (atât pentru EIC Accelerator Open, cât si pentru EIC Accelerator Challenge).  
  • Aplicațiile se vor depunde pe site-ul oficial al CEI, unde este nevoie întâi de crearea unui cont.  
  • Ghidul aplicantului este disponibil aici.  

De ce ai nevoie pentru a aplica?

  • aplicanții trebuie să-și creeze întâi un cont pe platforma EIC AI Platform
  • mai apoi, trebuie să depună un pitch în format video, un slide deck și să răspundă la o seriet de întrebări despre componenta inovatoare a afacerii lor și despre echipă; 
  • dacă aplicația trece de o primă evaluare, se vor organiza mai apoi o serie de interviuri; 
  • afacerile care vor îndeplini criteriile, dar totuși care nu vor trece mai departe pentru partea de finanțare li se va oferi un așa-numit “Seal of Excellence” – o etichetă calitativă care le va ajuta mai departe să găsească finanțări alternative.

2. Business Acceleration Services 

Prin care toate proiectele și companiile susținute de CEI vor avea acces la oportunități de mentorat, coaching, posibilitatea unor parteneriate, access la investitori și persoane cheie din corporații și alte servicii de accelerare.   

De ce sunt aceste servicii importante?  

Toate aceste servicii de accelerare de business sunt personalizate pe nevoi și au fost gândite să vină complementar oportunităților financiare (instrumentelor) deja existente. Ele au rolul de a crește și dezvolta afacerile și inovatorii pe diferite niveluri.  

Unde vor fi disponibile aceste servicii?  

Toate oportunitățile de învățare vor fi disponibile pe platforma comunității EIC, prin fondul EIC sau a organizațiilor partenere. Orice antreprenor care aplică la unul din intrumentele EIC va avea acces la comunitatea aceasta online, alături de toate grupurile, evenimentele, companiile similare existente și către întreg ecosistemul.  

Ce este interesant pentru cei care nu aplică la unul din instrumentele EIC, dar care își doresc să facă parte din network-ul EIC, este că există în platformă și o secțiune publică unde pot accesa tot felul de știri, povești de succes, precum și apeluri deschise, dar și diverse evenimente promovate de către Business Acceleration Services.  

Cine poate aplica pentru sesiunile de coaching/mentorat?

Orice antreprenor care aplică la EIC Accelerator (sau la un alt instrument EIC existent) și care își dorește să își îmbunătățească value proposition-ul afacerii, pitch-ul către investitori sau în cazul startup-urilor, pentru cei care vor să-și îmbunătățească planul de business, strategia și accelera intrarea pe piață.  

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail